Ştirile pozitive de zilele trecute, privind un viitor vaccin eficient împotriva Covid-19, respectiv încheierea alegerilor din SUA cu un rezultat care pare să nu se schimbe, au readus curajul realizării tranzacţiilor de preluare la nivel mondial, potrivit bancherilor şi furnizorilor de consultanţă legală.
O analiză Financial Times (FT) aduce în atenţie faptul că societăţile de la nivel global au anunţat într-o singură zi (luni, 16 noiembrie) afaceri de aproape 40 de miliarde de dolari, semn clar că directorii de companii caută să utilizeze datoriile ieftine contractate sau numerarul stocat în timpul crizei pentru fuziuni şi achiziţii strategice.
Bill Demchak, director executiv al PNC Financial Services Group Inc. din SUA, declară că "ştirile despre vaccin, împreună cu certitudinea rezultatului alegerilor americane" au pregătit teritoriul pentru ca banca sa, cu sediul în Pittsburgh, Pennsylvania, să cumpere operaţiunile derulate în SUA de rivala spaniolă Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), plătind în schimb 11,6 miliarde de dolari. Achiziţia, realizată în numerar, care creează cea de-a cincea mare bancă din SUA după active, a fost anunţată luni, în aceeaşi zi în care societatea americană Moderna Inc. a dezvăluit datele unor studii care arată că vaccinul său experimental împotriva Covid-19 este extrem de eficient (în proporţie de 94,5%). Ştirea a venit la doar o săptămână după o actualizare la fel de optimistă lansată de gigantul american Pfizer Inc. din SUA şi partenerul său german BioNTech SE.
Bill Demchak aminteşte că economia americană este susţinută de măsuri guvernamentale, precizând: "Chiar dacă am înregistrat o creştere recentă a cazurilor de Covid-19, măsurile luate de autorităţi limitează riscurile de scădere a economiei. Atât banca centrală americană, cât şi guvernul SUA au răspuns cu stimulente fiscale şi monetare".
După anunţul privind afacerea PNC - BBVA, tot luni, distribuitorul american de amenajări interioare Home Depot Inc., care s-a numărat printre câştigătorii de pe urma pandemiei, pe fondul cererii mari, a informat că se reuneşte cu fosta sa subsidiară HD Supply, într-o tranzacţie în numerar de 9,1 miliarde de dolari.
În plus, Endeavour Gold Corp., companie minieră din Canada, a decis să fuzioneze, într-o tranzacţie de 1,86 miliarde de dolari (în acţiuni) cu rivala Teranga Gold Corp.
În Europa, operatorul italian de plăţi Nexi SpA a informat, luni, că fuzionează cu rivalului său danez Nets, într-o afacere evaluată la 7,8 miliarde de euro, în acţiuni. Aceasta este a doua mare operaţiune pentru grupul italian, care la începutul lunii octombrie a ajuns la un acord de preluare a rivalului SIA pentru 4,6 miliarde de euro.
Anu Aiyengar, co-director al departamentului de fuziuni şi achiziţii globale din cadrul băncii americane JPMorgan Chase & Co., declara, săptămâna trecută, potrivit Financial Times, că activităţile de fuziuni şi achiziţii sunt impulsionate de victoria lui Joe Biden în cursa prezidenţială americană din acest an.
"Deşi există o corelaţie mică între fuziuni şi achiziţii şi anii electorali din SUA, există o corelaţie semnificativă cu incertitudinea, iar reducerea simţitoare a incertitudinii este foarte bună, acum, pentru tranzacţii", a mai spus Anu Aiyengar.
Cei care au decis să realizeze recent tranzacţii au fost impulsionaţi, de asemenea, de perspectiva că democraţii vor controla preşedinţia şi Camera Reprezentanţilor din SUA, iar republicanii îşi vor păstra maoritatea în Senat.
"Aşteptările potrivit cărora nu se vor schimba prea multe în ceea ce priveşte aprobările de reglementare sau regimul fiscal contribuie, de asemenea, la reducerea incertitudinii şi creşte încrederea", a concluzionat Anu Aiyengar.
Ultimele trei luni ale unui an sunt importante din punct de vedere istoric pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii şi ca urmare a faptului că întreprinzătorii americani şi europeni se întorc din vacanţele de vară, căutând să încheie afaceri până la finalul anului, notează FT. În plus, în 2020, directorii de companii au încercat să recupereze timpul pierdut după ce pandemia a anulat unele afaceri.
• Tranzacţii de 612 miliarde
de dolari în trimestrul curent, faţă de 461 de miliarde în aceeaşi perioadă din 2019
Până în prezent, cel de-al patrulea trimestru al anului 2020 a fost al treilea cel mai puternic pentru fuziuni şi achiziţii din ultimele două decenii, conform FT, care adaugă că, de la începutul lunii octombrie, au fost convenite afaceri de 612 miliarde de dolari, faţă de tranzacţii de 461 de miliarde de dolari în aceeaşi perioadă din 2019 şi de 491 de miliarde de dolari în 2018.
Jim O'Neil, şeful departamentului de corporate & investment banking pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul Bank of America, declară că pieţele de finanţare susţin opţiunile care stau la dispoziţia companiilor ce urmăresc să realizeze tranzacţii.
"Întreprinderile au la dispoziţie întreaga suită de instrumente de finanţare pentru fuziuni şi achiziţii, fie că este vorba despre numerar obţinut de pe pieţele de datorii sau de capital, fie despre acţiuni pentru acţiuni", afirmă Frank Aquila, partener la firma americană de avocatură Sullivan & Cromwell LLP.
"În măsura în care economia globală se va îmbunătăţi, creşterea veniturilor companiilor va fi, probabil, scăzută", mai spune Frank Aquila, menţionând: "În lipsa unei creşteri semnificative a veniturilor, fuziunile şi achiziţiile sinergice vor fi esenţiale în viitor".
Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor va continua să fie solidă cel puţin pe termen scurt, conform firmei de cercetare Mergermarket, care aminteşte că, după colapsul din trimestrul al doilea al anului curent, piaţa de profil a crescut cu 33% ca volum şi cu 140% ca valoare în trimestrul al treilea (comparativ cu trimestrul al doilea).
• GlobalData: Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor s-a îmbunătăţit în septembrie, după declinul din august
Potrivit GlobalData, piaţa fuziunilor şi achiziţiilor globale s-a îmbunătăţit în septembrie, când numărul tranzacţiilor anunţate a crescut la 2.419, de la 2.356 în august, când scăzuseră de la 2.593 în iulie. Totodată, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a atins 325,2 miliarde de dolari în septembrie, faţă de 223,7 miliarde de dolari în august, când s-au redus de la 305,1 miliarde de dolari în iulie.
Aurojyoti Bose, analist principal la GlobalData spune: "Redresarea valorii tranzacţiilor în septembrie a fost determinată de regiunile Asia-Pacific şi Europa, unde au avut loc tranzacţii mai mari, precum achiziţia de către Nippon Telegraph&Telephone (NTT) a restului de 33,79% din NTT Docomo, pe 40,7 miliarde de dolari, respectiv a ARM de către NVIDIA, pe 40 de miliarde de dolari".
Conform sursei, numărul de tranzacţii de fuziuni şi achiziţii cu o valoare mai mare sau egală cu 100 de milioane de dolari a crescut la 206 în septembrie, de la 178 în august. În America de Nord, numărul tranzacţiilor cu o valoare mai mare sau egală cu 100 de milioane de dolari a crescut de la 71 în august la 81 în septembrie, în Asia-Pacific - de la 59 la 72, în Europa - de la 32 la 38, în Orientul Mijlociu şi Africa - de la 2 la 5.
GlobalData arată că, dintre toate regiunile, America de Nord conduce în clasamentul fuziunilor şi achiziţiilor atât în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor (54,8%), cât şi volumul acestora (40,5%) din totalul înregistrat la nivel global. În America de Nord, volumul fuziunilor şi achiziţiilor a crescut de la 983 în august la 999 în septembrie, dar valoarea tranzacţiilor a scăzut de la 141,8 miliarde de dolari în august la 138,1 miliarde de dolari in septembrie.
Conform sursei, în Europa a fost înregistrat 26,5% din volumul fuziunilor realizate în septembrie la nivel global, în Asia-Pacific - tot 26,5%, în America de Sud şi Centrală - 3,8%, în Orientul Mijlociu şi Africa - 2,7%. GlobalData menţionează că, în privinţa valorii tranzacţiilor, 25,3% din total îi revine Europei, 16,9% - regiunii Asia-Pacific, 2,1% - Americii Centrale şi de Sud, 0,9% - Orientului Mijlociu şi Africii.
• Dealogic: Peste 6.700 de tranzacţii anunţate în SUA, de la începutul anului
Conform datelor Dealogic, de la începutul lui 2020 până în 10 noiembrie, au fost înregistrate 6.707 fuziuni şi achiziţii în SUA, valoarea acestora totalizând 1,1 trilioane de dolari, comparativ cu 8.752 de tranzacţii în valoare de 1,6 trilioane de dolari în perioada similară din 2019. Cifrele arată că, deşi volumul a fost mai mic decât în anul precedent, valoarea tranzacţiilor a depăşit-o pe cea din 2019.
Potrivit Dealogic, primele cinci mari tranzacţii ale anului, pe piaţa din SUA, sunt: preluarea Xilinx de către Advanced Micro Devices, pe 36 de miliarde de dolari (afacere anunţată în 27 octombrie); achiziţia Otis Worldwide de către United Technologies Shareholders pe 23,9 miliarde de dolari (19 martie); cumpărarea Carrier Global de către United Technologies Shareholders pe 21,9 miliarde de dolari (19 martie); preluarea Maxim Integrated Products de către Analog Devices pe 21,13 miliarde de dolari (13 iulie); achiziţia Speedway de către Seven & Holdings pe 21 de miliarde de dolari (8 februarie).