G20: Declaraţia finală critică războiul lansat de Rusia contra Ucrainei

V.G.
Internaţional / 16 noiembrie 2022

Declaraţia finală critică războiul lansat de Rusia contra Ucrainei

Ţările din grupul G20, reunite într-un summit în insula indoneziană Bali, au adoptat o declaraţie în care majoritatea statelor membre critică dur războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei, relatează DPA, potrivit Agerpres.

În pofida diferenţelor mari de opinie, declaraţia a fost adoptată de toate ţările membre, inclusiv Rusia, au confirmat mai mulţi participanţi ieri, în ultima zi a summitului G20.

''Majoritatea membrilor au condamnat puternic războiul din Ucraina'', potrivit textului final, în pofida opoziţiei iniţiale din partea Rusiei faţă de o asemenea exprimare. Poziţia Moscovei a fost la rândul său inclusă în textul declaraţiei finale.

Declaraţia califică atacul Rusiei contra Ucrainei vecine drept război şi nu ''operaţiune militară specială'', aşa cum dorea preşedintele rus Vladimir Putin, absent de la summit.

Participantele la summitul de două zile al G20 sunt Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA şi Turcia, precum şi Uniunea Europeană.

Rusia a fost reprezentată de ministrul de Externe, Serghei Lavrov, care a părăsit deja reuniunea încă de ieri, cu câteva ore înaintea adoptării declaraţiei finale. El a afirmat că ţările occidentale au încercat să ''politizeze'' declaraţia comună a summitului.

Războiul din Ucraina a umbrit agenda summitului G20, în pofida apelurilor ţării gazdă, Indonezia, la unitate şi la concentrare pe măsuri pentru soluţionarea unor probleme globale, ca inflaţia, securitatea energetică şi alimentară.

Declaraţia finală a summitului G20 cere prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale.

Acordul, negociat în iulie sub egida Turciei şi care a permis exportarea a circa 10 milioane de tone de cereale ucrainene, expiră vineri şi Rusia lasă să planeze dubii despre intenţiile sale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Astia de la G20 au tocat banii popoarelor lor, ca sa se duca pan' la capatul Pamantului si sa redacteze o declaratie impotriva Rusiei, adica o maculatura fara nici o valoare practica, desi in fisa postului acestui G20 scrie ca membrii sai trebuie sa discute si sa se ocupe de probleme economice globale!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb