Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este garantul legalităţii în piaţa de capital, iar Mihai Fercală, Iulian Stan şi Ştefan Szitas nu mai sunt în drept să reprezinte SIF Transilvania (SIF3), a precizat, ieri, Gabriel Grădinescu, vicepreşedintele ASF responsabil pentru piaţa de capital, printr-un comunicat remis Redacţiei.
Gabriel Grădineacu a declarat: "Urmare a comunicatelor domnilor Mihai Fercală şi Stefan Szitas referitoare la activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară privind SIF Transilvania (SIF3) fac următoarele precizări: domnii Fercală Mihai, Stan Iulian şi Szitas Ştefan nu mai sunt în drept să reprezinte Societatea de Investiţii Financiare Transilvania deoarece:
a) la data de 19 aprilie 2020 a expirat mandatul deţinut de către aceştia;
b) prin Decizia nr. 525/ 22.04. 2020, ASF a respins solicitarea SIF Transilvania de autorizare a domnilor Mihai Fercală, Stan Iulian, Ştefan Szitas în funcţia de membri ai Directoratului SIF3;
c) în şedinţa Consiliului de Supraveghere din data de 04 aprilie 2020, membrii Consiliului de Supraveghere au adoptat, printre altele, hotărâri în ceea ce priveşte numirea unor noi membri ai Directoratului, pentru un mandat de patru ani, începând cu data de 20 aprilie 2020".
Conform sursei citate, în litigiul ce face obiectul dosarului nr. 1104/ 62/2020, instanţa de judecată a respins cererile de chemare în judecată, având ca obiect "ordonanţă preşedinţială" privind suspendarea hotărârilor Consiliului formulată de Szabo Ştefan, Carapiti Dumitru, Luţac Gheorghe, Fercală Mihai, Stan Iulian şi Szitas Ştefan în contradictoriu cu Frăţilă Constantin, Andănuţ Crinel-Valer, Moldovan Marius Adrian şi Petria Nicolae.
"În contextul respingerii, prin Decizia ASF nr. 525/22.04.2020, a solicitării S.I.F. Transilvania de autorizare a domnilor Fercală Mihai, Stan Iulian şi Szitas Ştefan în funcţia de membri ai Directoratului SIF Transilvania, au fost emise Deciziile ASF nr. 526/22.04.2020, nr. 539/ 27.04.2020 şi nr. 558/06.05.2020. Astfel, prin intermediul acestor decizii, s-a dispus succesiv suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor emise de SIF Transilvania, începând cu data de 22 aprilie 2020, pentru perioade de două, respectiv maxim zece zile, în vederea informării în mod corespunzător a investitorilor şi, totodată, instituirea în sarcina Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania a obligaţiei de a asigura întocmirea şi publicarea unui raport curent în vederea informării corespunzătoare a investitorilor/acţionarilor cu privire la modificările intervenite în conducerea emitentului, precum şi cu privire la situaţia emitentului din perspectiva realizării actului de administrare", a declarat Gabriel Grădinescu.
Vicepreşedintele ASF a adăugat: "Conform prevederilor art. 1539 din Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, Consiliul de Supraveghere are ca atribuţii principale şi:
a) exercită controlul permanent asupra conducerii societăţii de către Directorat;
b) numeşte şi revocă membrii Directoratului.
Astfel, în condiţiile în care exercită controlul asupra conducerii societăţii de către Directorat, Consiliul de Supraveghere are dreptul, dar şi obligaţia, să aducă de îndată la cunoştinţa investitorilor concluziile şi măsurile adoptate urmare a activităţii de control. Or, în contextul redat, aceasta prerogativă legală de informare subzistă cu atât mai mult cu cât Directoratul societăţii nu mai era în măsură să asigure reprezentarea legală a societăţii".
În aceste condiţii, Consiliul de Supraveghere a preluat obligaţia de asigurare a informării corespunzătoare a acţionarilor/potenţialilor investitori, acesta fiind singurul organ funcţional desemnat de acţionari şi autorizat de ASF, susţine Gabriel Grădinescu.
"În concluzie, scopul actelor de autoritate emise de ASF vizează exclusiv informarea în mod corespunzător a investitorilor cu privire la modificările intervenite în ceea ce priveşte conducerea SIF Transilvania, ca urmare a respingerii cererii de autorizare a domnilor Fercală Mihai, Stan Iulian şi Szitas Ştefan în funcţia de membri ai Directoratului, precum şi cu privire la situaţia societăţii din perspectiva realizării actului de administrare, informare ce trebuie să fie aprobată cu respectarea prevederilor legale şi statutare de către Consiliul de Supraveghere, singurul organ de administrare şi supraveghere cu mandat legal şi autorizat de ASF", mai adaugă vicepreşedintele ASF.
În acest context, având în vedere că din verificările efectuate s-a constatat faptul că au fost publicate documente/comunicate semnate de persoane care nu mai au dreptul legal să reprezinte societatea (respectiv Fercală Mihai şi Szitaş Ştefan), Gabriel Grădinescu precizează că a solicitat Consiliului de Supraveghere dispunerea măsurilor care se impun în vederea verificării informaţiilor ce au făcut obiectul documentelor publicate, inclusiv în ceea ce priveşte reflectarea în mod corespunzător a voinţei acţionarilor.
Faţă de aceste fapte, Gabriel Grădinescu arată că ASF va avea o poziţie fermă în cel mai scurt timp, verificarea fiind în plină desfăşurare.
"Autoritatea respinge cu fermitate toate acuzaţiile aduse de către domnii Mihai Fercală şi Ştefan Szitas, acuzaţii pe care le consideră ca nefondate, aceste demersuri având doar rolul de intimidare şi exercitare a unor presiuni asupra ASF şi angajaţilor săi", mai afirmă vicepreşedintele supraveghetorului pieţei.
Acesta a subliniat că activitatea ASF şi a angajaţilor săi în raport cu situaţia existentă la SIF Transilvania s-a desfăşurat şi se desfăşoară cu stricta respectare a prevederilor legale.
"Măsurile de autoritate pe care le-a dispus şi urmează să le dispună ASF se bazează exclusiv pe prevederile legale incidente în raport de situaţia de facto existentă şi se circumscriu ariei de competenţă deţinută", mai spune Gabriel Grădinescu, în comunicat.
Amintim că la SIF Transilvania se dispută în această perioadă controlul asupra societăţii, luptă ce a luat amploare odată cu abilitarea de către ASF a grupării formată din Crinel Valer Andănuţ, Marius Adrian Moldovan, Constantin Frăţilă şi Nicolae Petria, membri ai board-ului, pentru a comunica oficial în numele societăţii. Pe acest fond s-a instalat o confuzie totală în rândul investitorilor şi acţionarilor în condiţiile în care Mihai Fercală a continuat să exercite administrarea societăţii şi să comunice la rândul său în numele SIF Transilvania. De menţionat că acţiunile societăţii sunt suspendate de la tranzacţionare de mai bine de două săptămâni, respectiv din data de 22 aprilie.
Cel mai nou episod din disputa celor două tabere a fost consumat luni, când cei patru membri ai CS au încercat să blocheze cu bodyguarzi accesul lui Mihai Fercală şi Ştefan Szitas în sediul societăţii, gruparea Frăţilă încercând la rândul ei intrarea în sediul SIF pentru a ţine AGEA cu "prezenţă fizică" - deşi DSP Braşov nu a dat aviz pentru o astfel de adunare - şi acuzând interzicerea accesului în societate de către Mircea Răduş, şeful departamentului administrativ - acţionariat al SIF3 şi de către Maris Valeriu Marin Marcus, ofiţer de conformitate, "aflaţi sub coordonarea persoanelor fizice Fercală Mihai şi Szitas Ştefan".
"Pentru aceste fapte cu violenţă, dnii. Mihai Fercală şi Ştefan Szitas depunând noi plângeri penale în aceeaşi zi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov. La orele 14:20, firma respectivă (de pază, angajată de gruparea Frăţilă - n.r.) a ridicat dispozitivul de pază instituit în jurul clădirii SIF Transilvania", se arată într-un comunicat al SIF3 postat pe propriul site.
Luni, într-un comunicat remis către BVB, Andănuţ, Moldovan, Frăţilă şi Petria au susţinut, la fel ca vicepreşedintele ASF Gabriel Grădinescu, că Fercală nu este reprezentant legal al SIF Transilvania şi că prelungirea mandatului acestuia în baza legislaţiei "stării de urgenţă şi a unei decizii ale ICCJ nu are nicio bază juridică fiind o informaţie diseminată de Mihai Fercală" de natură să inducă în eroare acţionarii şi investitorii SIF 3.
Ieri, Fercală şi Szitas au susţinut la rândul lor că Andănuţ şi Moldovan nu au calitatea să reprezinte SIF Transilvania şi că Constantin Frăţilă nu este compatibil cu funcţia de membru al CS, cei dintâi cerând ASF să retragă de urgenţă avizele de funcţionare ca membri ai CS SIF Transilvania celor trei, "conform solicitării transmise de societate cu adresa nr. 2497/26.03.2020 şi anexele aferente, precum şi dlui. Petria Nicolae, cu luarea în considerare a tuturor actelor şi faptelor ilegale săvârşite de cele patru persoane, care au fost aduse cu celeritate la cunoştinţa Autorităţii".
Totodată, ieri, Mihai Fercală şi Ştefan Szitas au mai transmis că afirmaţia conform căreia nu ar avea calitatea de reprezentanţi legali ai societăţii este falsă, făcând trimitere la comunicate anterioare ale SIF Transilvania, inclusiv cel din data de 07.05.2020, conform căruia: "În cadrul Dosarului nr. 1003/62/2020 înregistrat pe rolul Curţii de Apel Braşov a fost pronunţată Decizia civilă nr. 291/06.05.2020, prin care instanţa a dispus următoarele: (...) Respinge excepţia lipsei calităţii de reprezentanţi ai apelantei reclamante SIF Transilvania a numiţilor Fercală Mihai şi Iulian Stan, invocată de intimatul-pârât Constantin Frăţilă şi de intervenienţii accesorii Andănuţ Crinel Valer, Moldovan Marius Adrian şi Petria Nicolae (...). Definitivă".
Aceştia mai informează că: "Aşa-zisa interzicere a accesului celor patru membri CS în sediul SIF Transilvania de către unii angajaţi ai societăţii este o afirmaţie falsă. După semnarea procesului-verbal al Hotărârii nr.1 a AGEA din data de 11.05.2020, hotărârea a fost publicată pe site-ul SIF Transilvania, pentru egala informare a tuturor acţionarilor, iar cei patru membri CS au pătruns în sediul societăţii şi li s-a înmânat o copie a hotărârii AGEA (toate aceste aspecte sunt surprinse pe camerele de supraveghere ale societăţii şi constatate de echipajul de poliţie aflat la faţa locului); la ora 11, cei patru membri CS au invocat o aşa-zisă şedinţă a Consiliului de Supraveghere pentru a pătrunde în birourile societăţii (se aflau deja în sediu), însă nu li s-a permis accesul deoarece şedinţa era ilegal convocată, iar aceste încercări de a forţa pătrunderea în birourile societăţii reprezintă o imixtiune gravă în activitatea de administrare a societăţii, o încălcare flagrantă a Legii nr.31/1990".
Mihai Fercală mai susţine, în răspuns la acuzaţiile că hotărârea rezultată de la AGEA de luni, semnată de el şi Ştefan Szitas, este semnată în fals şi nu produce efecte, următoarele: "Afirmaţiile conform cărora s-ar fi putut vota la AGEA punctele de pe Buletinul de vot nr. 2 (propunerea privind modificarea şi completarea Actului Constitutiv al SIF3, inclusiv eliminarea pragului de 5% - n.r.) şi că Hotărârea nr. 1 a AGEA nu ar produce efecte juridice sunt false; a se vedea Comunicatul SIF Transilvania din data de 06.05.2020, potrivit căruia: «(...) Având în vedere dispozitivul Sentinţei civile nr. 309/10.04.2020, pronunţată în Dosarul nr. 970/62/2020 al Tribunalului Braşov, prin care a fost suspendată punerea în aplicare (executare) a cererii de convocare a AGEA, înregistrată la SIF Transilvania sub nr. 2016/11.03.2020, acţionarii vor putea vota doar pe Buletinul de vot nr. 1 ...», societatea având obligaţia să respecte hotărârea executorie a instanţei".
Referitor la toate aspectele mai sus prezentate urmează ca instanţele de judecată şi organele de urmărire penală sesizate să se pronunţe în perioada următoare, mai arată Fercală şi Szitas în comunicatul postat pe propriul site.
DREPT LA REPLICĂ
Ştefan Szabo:
"Deciziile grupării Frăţilă privind numirea conducerii CS şi Directoratului s-au luat în mod ilegal şi nestatutar"
Ieri, după publicarea declaraţiilor vicepreşedintelui ASF Gabriel Grădinescu, la Redacţia BURSA a sosit următorul drept la replică semnat de Ştefan Szabo, membru al CS SIF Transilvania, ce vizează declaraţiile lui Grădinescu:
"Stimaţi Comisari ai ASF,
Am ales această modalitate de mă adresa dvs., Scrisoare deschisă, întrucât v-am scris multe scrisori în ultimul timp, dar nu am observat că ar fi a avut vreo influenţă asupra dvs.
Este ultimul meu mandat ca membru în CS la SIF Transilvania. Au fost ani frumoşi, cu multe realizări. Practic, SIF Transilvania a ajuns să fie mai mult un «Holding» decât AFIA, având societăţi în portofoliu cu profituri din care poţi plăti dividende însemnate. Am şi plătit ani la rândul nostrum dividende mari, mult mai mari decât alţii.
Am realizat şi în 2019 un profit foarte mare, fără să valorificăm nici un activ în ultimii ani, din munca colegilor şi dividendele societăţilor noastre.
Deci rezultate foarte bune.
Vine întrebarea «De ce schimbare»?!
Şi schimbare cu acei care au fost totdeauna împotriva hotărârilor luate, care au dus la aceste rezultate.
Schimbare cu aceia care au atâtea acţiuni, după ce ani la rândul au luat bani frumoşi de la societate, câte are mătuşa Floare din Deal, adică un singur «Cupon» primit.
Stimaţi comisari (ASF), vreau în continuare să rog să judecaţi bine, înainte să luaţi hotărâri care vor avea efecte ce nu se vor putea reface şi pot provoca daune, - recuperabile, dar depinde de la cine.
Dvs. aţi constatat prin Decizie că suntem 7 membrii în CS, aţi şi nominalizat în Decizie.
Conform Legii, când se votează persoane, cel în cauză trebuie să se abţină.
Iar din 7 persoane, majoritatea este alcatuită din 4 persoane.
Deci pot face şedinţe statutare în 4, cu condiţia de a fi convocat legal.
Nici o sedinţă ţinută în 4 nu a fost convocată legal.
Dar să trecem la vot: au votat preşedinte, vicepreşedinte şi numire de membru în Directorat, atenţie, în 4.
Rezultă că nici un vot nu a întrunit majoritatea de 4 voturi întrucât, la votarea Preşedintelui trebuia să se abţină Andănuţ, la vicepreşedinte Petria, iar la membru în Directorat Moldovan, şi ei s-au şi abţinut.
Din acest motiv, nici o şedinţă de-a lor nu a fost legală şi statutară.
Dacă nu ţineţi seama de acest fapt, Deciziile dvs. privind CS-ul de la SIF Transilvania vor fi adoptate fără temei legal. Pentru că 3 voturi exprimate pentru şi o abţinere din 7 membrii nu este majoritate.
Dvs. nu ţineţi cont de hotărârile judecătoreşti: hotărârea 307/ 08.04.2020 a Tribunalului Braşov a suspendat calitatea de preşedinte CS a lui Andănuţ; atunci cum primiţi nominalizări pentru alt directorat?
Tot Tribunalul Braşov, cu hotărârea nr.322/06.05.2020, suspendă hotărârile CS-ului paralel din 3 februarie 2020, când Frăţilă şi compania au schimbat ROF-ul (regulamentul de funcţionare şi organizare - n.r.) CS-ului, au schimbat comitetele, au suspendat toate acele hotărâri!
Cum puteţi primi noi hotărâri, când instanţa a suspendat acele hotărâri? Ce veţi face numind un alt directorat, propus ilegal, când instantele vor anula în cascadă toate hotărârile ilegale adoptate cu sprijunul dvs., domnule vicepreşedinte Grădinescu?!
Cine va suporta daunele materiale şi morale?!
În mod cert, cei din ASF care au permis astfel de ilegalităţi!
Mai reflectaţi domnule vicepreşedinte Grădinescu, pentru a evita consecinţe mult mai grave ulterioare!
Vă trimit această scrisoare mai mult ca o rugăminte.
Numai prin respectarea Legii poţi prospera în orice societate.
Cu respect
ec. Szabo Stefan,
expert contabil, expert judiciar".
Menţionăm că ieri a fost transmisă Redacţiei şi o scrisoare deschisă a SIF Transilvania adresată Autorităţii de Supraveghere Financiară ce poate fi consultată aici: https://www.bursa.ro/scrisoare-deschisa-sif-transilvania-adresata-autoritatii-de-supraveghere-financiara-01485930.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2020, 08:00)
Make, nu te doare degetul ala unsuros de la atatea oneste comenzi “de lete “ la rubrica asta de opinii ? Oare observi pana si tu ca sunt muuulte opinii care nu te coafeaza ? Lasa oamenii sa-si spuna ofurile asa cum cred ei, ca limba romana permite !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2020, 09:42)
Subscriu in totalitate
Oricum o sa je stearga comentariile
Astia Mai in varsta sunt tarati pe viata
Cine nu I cu noi e impotriva noastra
Oricum 3 Un razboi dinainte pierdut
NICI fecala NICI tudorica n au actiuni
Make se vede Un Don quixote
O SA ramana cu morile
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2020, 13:34)
mai anonimule tu nu-ti dai seam ca mananci fecale?! habarnistule!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de STATY în data de 13.05.2020, 16:11)
NU JIGNITI , OAMENI BUNI , NU MAI JIGNITI !!! SI ASA SE SPUNE DESPRE NOI , POPORUL ROMAN , CA SANTEM URMASII DACILOR , SI NU AI ROMANILOR , ADICA NISTE BARBARI !!! CU TELEFOANE MOBILE , CU INTERNET , DAR CA , AM RAMAS NISTE BARBARI !!! SI PRIN VORBA , SI PRIN COMPORTAMENT !!! ORICUM , FARA FERCALA , CONSIDERAT DE FOARTE MULTI , CA FIIND UN NEBUN , SIF 3 , NU AR FI AJUNS LA PERFORMANTELE DIN ULTIMII ANI !!! EL MAI TINE IN PICIOARE SOCIETATEA ASTA !!! CE-O VENI DUPA EL .............
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2020, 19:06)
Fie ca instantele si organele sa-si dovedeasca utilitatea declarata oficial, si sa nu adoarma la carma, pentru ca o fac pe banii celor multi.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2020, 22:20)
Legalitate ????
Mi se stringe pielea pe spate !!!!
Presedinte vice-covor de sters la buzunar investitorii, diploma de hot e-n color, am vazut-o pe colt la OBOR.
3.1. Asa ma cheama din articol (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Grădineacu în data de 13.05.2020, 22:23)
..............
sint cu ala micu timpitu