Gabriela Firea a discutat în Israel despre un parteneriat privind situaţia persoanelor în vârstă

Mathias Klein
Politică / 6 noiembrie 2016

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a discutat, în cadrul unei vizite efectuate în Israel, cu Gila Gamliel, ministrul cetăţenilor seniori şi egalităţii sociale, despre un parteneriat pentru ca vârstnicii din Bucureşti să se bucure de o viaţă mai bună.

Gabriela Firea i-a prezentat doamnei Gamliel sistemul de asistenţă socială al municipalităţii bucureştene şi a subliniat că acesta este unul dintre domeniile în care îşi doreşte să facă schimbări importante, se arată într-un comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), citat de Agerpres. Gabriela Firea a afirmat: "Suntem foarte interesaţi de preluarea expertizei în privinţa gestionării situaţiei persoanelor în vârstă. În România nu există centre de îngrijire a acestor persoane aşa cum ar trebui. Bucureştiul se află într-o criză acută de locuri în care să fie îngrijite persoanele vârstnice, cererea este foarte mare, iar posibilităţile extrem de limitate. Îmi doresc mult să schimb această situaţie. Nu este corect şi nici moral că bunicii noştri să trăiască, la pensie, o viaţă chinuitoare".

Ministrul israelian a acceptat fără reţineri un schimb de experienţă în privinţa soluţiilor pentru îmbunătăţirea vieţii seniorilor. Gamliel a menţionat că Israelul acordă o atenţie deosebită persoanelor de vârsta a-III-a şi i-a prezentat primarului Bucureştiului câteva dintre programele care s-au dovedit de mare succes în Israel.

Gila Gamliel a declarat: "Sunt onorată să pot împărtăşi din experienţa mea pentru Bucureşti. Am înfiinţat un birou pentru egalitate socială, cu scopul clar definit de a ne ocupa de persoanele vârstnice. Sunt foarte conştientă că una dintre cele mai mari probleme ale vârstei a-III-a este singurătatea, în Israel, 23 % din populaţia vârstnică se defineşte ca suferind de singurătate. Noi am încercat, şi am şi reuşit, să facem să funcţioneze un sistem în care tinerii sunt implicaţi pentru rezolvarea problemelor celor în vârstă !".

Ministrul cetăţenilor seniori şi egalităţii sociale a arătat şi că vârstnicilor le este oferită, pe cât se poate, posibilitatea unei vieţi active, ministerul de resort oferind subvenţii şi programe diverse de participare la viaţa culturală, dar şi de învăţare, alături de generaţia tânără, a noilor tehnologii IT, fără de care viaţa este greu de conceput în secolul 21. Seniorii au posibilitatea recalificării profesionale în diferite domenii, în timp ce tinerii au de învăţat de la cei cu experienţă de viaţă.

"În Israel este o mare diversitate demografică, sunt oameni veniţi aici din toată lumea, aşa a fost istoria poporului evreu. Fiecare a adus cu el poveşti de viaţă fascinante. Avem un program în care tinerii israelieni scriu poveştile spuse de cei în vârstă, este important ca acestea să nu se piardă, căci ne definesc pe noi toţi, ca popor greu încercat", a mai afirmat Gamliel.

Potrivit sursei menţionate, Gabriela Firea a stabilit cu ministrul egalităţii sociale din Israel să coopereze atât în domeniul programelor de asistenţă socială pentru vârstnici, cât şi pentru tineri.

Primarul Capitalei a punctat: "Şi în România, marea problemă a seniorilor este singurătatea, care, dublată de afecţiunile specifice înaintării în vârstă, scade dramatic şansele unei vieţi bune pentru aceştia. Sunt interesată să pun în practică un program prin care bătrânii să fie antrenaţi în societate, pe de-o parte, şi, pe de altă parte, să beneficieze de tratamente preventive pentru a nu ajunge la boli grave, care să îi ţină imobilizaţi la pat. Trebuie să fim mai conştienţi de faptul că este mai uşor să ne gândim cum putem preveni unele situaţii nefericite, căci astfel viaţa seniorilor va fi mai fericită şi mai uşoară".

În cadrul discuţiilor, primarul general a vorbit şi despre iniţiativele pe care doreşte să le pună în practică în privinţa ajutorului acordat persoanelor sărace şi a celor fără adăpost. Gabriela Firea a amintit că, în urma iniţiativei sale, CGMB a aprobat înfiinţarea Băncii de alimente. Bucureştiul era singura capitală europeană fără o bancă de alimente unde să se stocheze şi să se distribuie mâncare, în caz de calamitate şi zilnic oamenilor defavorizaţi, mai arată comunicatul Primăriei Capitalei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb