Primarul General, Gabriela Firea şi Premierul Viorica Dăncilă, s-au întâlnit cu reprezentanţi ai sindicatului Regiei Autonome de Transport şi Distribuţie a Energiei Termice, pentru a discuta pe tema asigurării cu apa caldă şi căldură a Capitalei, precum şi despre legislaţia privind energia termică, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
La eveniment au mai participat şi secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Cadrul Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu, Preşedintele Comisiei Economice pentru Industrii şi Servicii din Senat, Daniel Zamfir, administratorul public al Capitalei, Sorin Chiriţă, administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea, parlamentari, primari de sectoare, consilieri generali ai CGMB, precum şi specialişti în domeniul energiei termice.
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a declarat: "Am convocat această întâlnire pentru a identifica, în regim de urgenţă, soluţiile viabile de redresare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică. De la preluarea mandatului de Primar General am atras atenţia, de nenumărate ori, asupra problemelor cu care se confruntă sistemul centralizat de alimentare cu energie termică. Am trimis adrese şi scrisori deschise, în repetate rânduri, tuturor autorităţilor responsabile, începând cu Preşedinţia României, CSAT, Guvern şi continuând cu liderii tuturor partidelor politice din România."
Primarul Capitalei consideră că soluţia pentru revitalizarea sistemului de termoficare o reprezintă investiile începute acum trei ani.
"Soluţia pentru revitalizarea sistemului de termoficare o reprezintă, aşa cum am spus încă de la preluarea mandatului, investiţiile majore care să aducă serviciul public de termoficare la nivelul unei capitale europene. Este vorba despre investiţii pe care le-am început acum trei ani, atât la reţeaua primară cât şi la cea secundară pentru modernizarea conductelor vechi de peste 50 de ani."
Gabriela Firea anunţă că, în prezent, patru firme lucreaza în paralel cu angajaţii Regiei şi cei ai Companiei Municipale Energetică, astfel încât lucrările să fie finalizate cât mai rapid, adăugând că aproape a fost finalizat caietul de sarcini pentru a putea lansa licitaţia pentru lucrările de modernizare a peste 200 de kilometri de reţea, prin fonduri europene, în valoare de 176 milioane de euro".
Totodată, în contextul transferului de business şi de personal de la RADET, către Compania Muncipală Energetică, Gabriela Firea, a subliniat faptul că angajaţii RADET nu vor fi disponibilizaţi ci, dimpotrivă, s-au mărit salariile şi se vor mai face noi angajari.
Primarul General a mai declarat că investiţiile în sistemul de termoficare vor continua şi în perioada următoare, astfel încât bucureştenii saă beneficieze, cât mai curând, de apă caldă şi căldură în parametri optimi.
În ceea ce priveşte Legea serviciului public de alimentare cu energie termică, Primarul General, Gabriela Firea, a declarat: "Am propus o serie de modificari: stabilirea cotei de TVA la 5%, aşa cum este la apă şi la toate alimentele, precum şi stabilirea zonelor unitare, un proiect care asigură viitorul atât al Municipiului Bucureşti cât şi al sistemului de termoficare. Proiectul de lege care includea şi aceste modificări a fost respins şi întors în Parlament de Preşedintele României, în urmă cu aproape un an. Ne dorim ca această lege să fie adusă în liniile europene legate de mediu, întrucât a fost emisă în 2006, anterior intrării în Uniunea Europeană. Funcţionarea unui sistem performant de alimentare cu energie termică a Capitalei este singura soluţie pentru ca bucureştenii să nu stea in frig!"
Referitor la centralele de apartament, Primarul General a mai explicat: "Realizarea centralelor individuale nu este posibilă tehnic întrucât sistemul de transport şi distribuţie a gazelor naturale nu este dimensionat pentru a prelua acest consum suplimentar, investiţia ar dura zeci de ani şi ar avea costuri uriaşe. Mai mult, ar fi o catastrofă de mediu, pentru ca ar creşte foarte mult poluarea şi ar crea un deficit de curent electric, întrucât CET-urile echilibrează sistemul energetic national.
Viorica Dancila a precizat: " Cred că este important dialogul, trebuie să vedem provocările la care cereţi un răspuns, astfel incat să identificăm soluţiile pentru a răspunde acestor provocări. Am văzut că sunt probleme, am identificat şi soluţii, dar sunt convinsă că trebuie să găsim un echilibru, trebuie să venim cu lucruri aplicate, astfel încât RADET-ul să nu mai întâmpine aceleaşi probleme pe care le-a avut".
De asemenea, Premierul a dat asigurări că susţine modificarea legislaţiei solicitate de sindicatul RADET, şi anume definirea consumatorului vulnerabil, astfel încât plafonarea preţului energiei să se regăsească în factura fiecărui consumator vulnerabil.
1. Vorbe!
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2019, 13:37)
Vorbe, vorbe si iar vorbe.Dna.primar n-a facut nimic de cand a fost aleasa.Doar circ,ca e mai ieftin.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2019, 00:30)
mi-a trebuit ceva timp sa-mi dau seama.... e greu sa te tii cu firea cind o femeie te prosteste in fata cu limba ascutita, stie sa suceasca minti, cu ocaua mica iti ia din caldurica si dintr-o data te trezesti ca traiesti in Bucuresti....
2. Povesti
(mesaj trimis de Marian în data de 23.10.2019, 10:46)
Cu catva timp in urma, specialistul de la RADET rezolva termoficarea prin regenerabile si licitatii pe piata energiei termice, vad ca sa renuntat, nu e bine.Puteti sa va intalniti 24 din 24 ore in fiecare zi.Nu se rezolva nimic, pana cand un guvern , nu va aproba o noua reorganizare a sectorului de productie distrus prin HG-ul din anul 2000.Ma bucur ca au participat numai specialisti in termoficare, nu inteleg ce a cautat dl Visan care nu are nici-o tangenta cu termoficarea.