Reporter: În ce mod s-a dezvoltat Regiunea Nord-Est în ultimul an?
Gabriela Macoveiu: Direcţiile de dezvoltare ale Regiunii Nord-Est sunt multiple şi nu pot fi toate monitorizate prin parametri exacţi. În termeni statistici, însă, ultimul barometru EUROSTAT confirmă că am scăpat de nedoritul statut de cea mai săracă regiune din Europa. Tot în cifre, de data aceasta care reflectă munca noastră, putem menţiona că gradul de absorbţie a fondurilor pentru Regiunea Nord-Est a fost de 85% pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, iar pe POS CCE, de 90%. Un element care nu poate fi cuantificat, dar pe care suntem mândri că începem să-l implementăm cu succes este acela că am reuşit să-i convingem pe colaboratorii noştri, în special din mediul public, despre importanţa planificării şi abordării strategice. Sperăm ca peste ani, acest demers al nostru să dea rezultate.
În acelaşi sens, al dezvoltării Regiunii, am creat, anul trecut, o structură dedicată dezvoltării mediului de afaceri şi promovării regionale la nivel intrernaţional, pentru atragerea de noi investiţii.
Reporter: Care este prioritatea ADR Nord-Est?
Gabriela Macoveiu: În acest moment, prioritate noastră, ca Organism Intermediar, este încheierea exerciţiului financiar 2007-2013, accentul fiind pus pe finalizarea celor 58 de proiecte pentru care au fost semnate acte adiţionale de prelungire a contractelor până la data de 30 iunie 2016. Încă nu avem proiecte contractate care vizează exerciţiul financiar 2014-2020.
Reporter: Ce sume preconizaţi că vor fi absorbite pentru regiunea pe care o reprezentaţi, din fondurile UE alocate în noul exerciţiu financiar?
Gabriela Macoveiu: La acest moment, avem cinci apeluri de proiecte lansate, cu alocări şi termene de depunere. Alocarea financiară pentru axele aferente se ridică la 278,6 milioane euro, iar valoarea totală a celor cinci programe este de 89,5 milioane euro.
Reporter: Câte proiecte au fost implementate din fondurile alocate în exerciţiul bugetar 2007-2013? Care este valoarea totală a acestora?
Gabriela Macoveiu: Prin POR 2007-2013 au fost implementate 606 contracte de finanţare, cu o valoare a finanţării nerambursabile solicitate de 770 milioane euro. Toate sunt importante, fiind proiecte de infrastructură care, provenind atât din zona publică, dar şi din cea privată, au contribuit în mod complementar la dezvoltarea regiunii şi la creşterea nivelului de trai a locuitorilor săi.
Reporter: Ce buget veţi avea la dispoziţie în nou exerciţiu financiar?
Gabriela Macoveiu: Regiunea Nord-Est va avea la dispozitie 1 miliard de euro, reprezentând 17,51 % din alocarea naţională şi fiind cea mai mare, totodată. POR 2014-2020 va continua să finanţeze investiţii din perioada 2007-2013: infrastructură socială, de sănătate şi educaţională, IMM-uri, drumuri judeţene şi turism în staţiuni, dar va finanţa şi noi categorii de proiecte faţă de programul precedent: reabilitarea termică a clădirilor publice, lucrări de cadastru şi centre de transfer tehnologic.
Reporter: Ce probleme au observat că intervin în atragerea acestor fonduri?
Gabriela Macoveiu: Primele probleme întâmpinate sunt cele legate de întârzierea publicării ghidurilor solicitantului, dar şi a operaţionalizării sistemului electronic MySMIS.
Dificultăţile întâmpinate de beneficiari pe parcursul implementării proiectelor au fost generate cu precădere de:
- prelungirea duratelor procedurilor de achiziţie publică, în urma înregistrării de contestaţii, cu perioade foarte mari de timp;
- întârzieri în execuţia contractelor de lucrări;
- întârzieri datorate rezilierii unor contracte de lucrări;
- întârzieri datorate suspendărilor la plată/rambursare a unor sume, determinate de sesizări către DLAF, DNA sau ANI;
- aplicarea corecţiilor financiare, în conformitate cu prevederile OUG nr. 66/2011, de natură să determine majorarea contribuţiei beneficiarilor la finanţarea proiectelor.
Reporter: Cum apreciaţi legislaţia din domeniu şi ce lipsuri are aceasta?
Gabriela Macoveiu: Lipsurile pe care noi le-am semnalat, în mod sistematic, au fost cele legate de legislaţia în domeniul achiziţiilor publice. Ne aşteptăm ca noul pachet legislativ, care va transpune directiva europeană în domeniu, să asigure un cadru de implementare a proiectelor mai flexibil.
Reporter: Mulţumesc!