Gazele de şist ameninţă dominaţia Rusiei asupra resurselor de gaze din Europa de Est

Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iunie 2011

Tehnologia gazelor de şist, care a adus în SUA cele mai scăzute preţuri ale gazelor naturale pentru consumatori din 2002, este "dezlănţuită" în Europa de Est, ameninţând să reducă dominaţia Rusiei asupra resurselor energetice din regiune, se arată într-o analiză Bloomberg, citată de Mediafax. Companii precum Exxon Mobil, Chevron şi Talisman Energy conduc campania de explorare a gazelor din roci de şist, din Polonia până în România şi Bulgaria. Gazele naturale astfel obţinute ar putea acoperi cererea din regiune pentru aproape 80 de ani, potrivit Energy Information Administration (EIA), o agenţie guvernamentală americană.

Eforturile de identificare a unor noi resurse de gaze sunt mai urgente ca oricând, după ce Germania a anunţat că va închide treptat, până în 2022, toate reactoarele nucleare de pe teritoriul său, şi pe măsură ce limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră devine tot mai dură. EIA estimează că Europa de Est are rezerve de 7.100 miliarde metri cubi de gaze de şist. Numai Polonia ar putea "sta" pe 5.200 de miliarde de metri cubi, suficient pentru a acoperi consumul intern timp de 300 de ani. Şi România, Ucraina, Ungaria şi Bulgaria au decis să promoveze explorarea gazelor de şist, însă progresele făcute până acum sunt mai modeste decât în Polonia.

În România, grupul Chevron este interesat de explorarea gazelor de şist. Chevron deţine un perimetru de exploatare în zona Bârlad, cumpărat în toamna anului trecut de la firma Regal Petroleum cu 25 milioane dolari fără taxe. Totodată, o companie sârbă deţinută de grupul rus Gazprom Neft va explora patru blocuri din vestul României în parteneriat cu o companie candiană, vizând şi gazele de şist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb