Gazprom îşi ajustează planurile pentru a face faţă majorării cererii în Europa

Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 22 mai 2017

Gazprom îşi ajustează planurile pentru a face faţă majorării cererii în Europa

Gazprom îşi va corecta estimările privind producţia de gaze naturale în 2017 - situate în prezent la 430 de miliarde de metri cubi - datorită majorării cererii pe piaţa din Europa, a anunţat Vitaly Markelov, vice-preşedintele grupului rus, transmite RIA Novosti, potrivit Agerpres.

În mai, Gazprom a informat că şi-a majorat producţia cu 13 % în primele patru luni din 2017, comparativ cu perioada similară din 2016.

"Am planificat ca volumul extracţiilor din acest an să se situeze la 430 de miliarde de metri cubi sau chiar mai mult. Totuşi, vedem o majorare a cererii din Europa şi deja ne-am depăşit indicatorii planificaţi pentru exporturi. Desigur va trebui să facem ajustări", a declarat Markelov la o conferinţă de presă.

În prezent, Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei.

Anul trecut, Gazprom a vândut în Europa o cantitate record de 179 miliarde metri cubi de gaze naturale, profitând de scăderea preţului petrolului, pe baza căruia este calculat şi preţul gazelor naturale, precum şi de temperaturile scăzute de pe continentul european. Oficialii grupului rus cred că în următorii 15 ani Gazprom va putea livra anual Europei o cantitate suplimentară de 100 de miliarde de metri, cantitate de care vechiul continent va avea nevoie până în 2035 pe măsură ce producţia internă de gaze va scădea.

"Scăderea producţiei de gaze în Marea Nordului precum şi în alte state UE va deveni un factor foarte important...Având în vedere aceste evoluţii, cota de piaţă a Rusiei va creşte", a declarat recent şeful companiei ruse, Alexei Miller.

Însă Uniunea Europeană încearcă să îşi reducă dependenţa de Rusia după ce un deceniu de dispute între Rusia şi Ucraina pe tema preţului gazelor naturale a dus la întreruperi severe în aprovizionarea clienţilor europeni în perioadele de iarnă. În plus, implicarea Moscovei în criza din Ucraina a făcut Europa şi mai reticentă în a se baza pe Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

Grupul rus Gazprom aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe via Belarus şi Polonia precum şi gazoductul Nord Stream care face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică.

Gazprom vrea să dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream, iar recent a semnat un acord cu un număr de cinci companii energetice europene, printre care se numără şi grupul austriac OMV, care au acceptat să furnizeze jumătate din finanţarea necesară pentru proiectul în valoare de 9,5 miliarde de euro vizând construirea gazoductului Nord Stream 2.

Statele membre UE din Europa de Est precum şi satele baltice susţin că un nou gazoduct care să transporte gaze naturale ruseşti via Marea Baltică va face din UE un prizonier al Moscovei. Aceasta în condiţiile în care anterior Gazprom a ameninţat că va înceta să mai livreze gaze naturale Europei via Ucraina atunci când gazoductul Nord Stream 2 va fi gata, iar actualul acord de tranzit cu Ucraina expiră în 2020.

Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb