Gazprom şi OMV vor face un nou pas în schimbul de active

Ziarul BURSA #Internaţional / 12 mai 2016

Gazprom şi OMV vor face un nou pas în schimbul de active

Grupul rus Gazprom şi grupul austriac OMV vor face în vara acestui an un pas în discuţiile privind realizarea unui schimb de active, a declarat miercuri directorul general de la OMV, Rainer Seele, informează Itar Tass, potrivit Agerpres.

În luna aprilie a acestui an, OMV a oferit companiei ruse Gazprom o participaţie în activele sale norvegiene offshore în schimbul unei participaţii minoritare la două blocuri din zăcământul energetic Urengoy din Siberia.

"Negocierile au ajuns acum în momentul de vârf şi cred că vor dura până la vară", a spus Rainer Seele. Potrivit acestuia, rezultatul final va depinde de modul în care vor evolua negocierile. "Avem nevoie de un rezultat satisfăcător pentru ambele părţi implicate în negociere, aşa că mă aştept ca următorul pas să fie făcut în vara acestui an", a precizat Seele.

În luna februarie a acestui an, OMV a anunţat că Rusia va fi noua regiune - cheie pentru dezvoltarea grupului, alături de Emiratele Arabe Unite şi Iran. În prezent, producţia OMV se bazează în mare parte pe zăcămintele mature din Austria şi România, iar în următorii patru ani grupul trebuie să-şi dubleze rata de înlocuire a zonelor de producţie până la 100%.

Rainer Seele a avertizat în februarie că, dacă schimbul planificat de active cu Gazprom pentru o participaţie la câmpul siberian de gaze Urengoy va eşua, producţia de petrol şi gaze a grupului austriac ar putea stagna la 300.000 de barili echivalent petrol pe zi până în 2020.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,3572% alţi acţionari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

Recent, Rainer Seele a întărit, într-o conferinţă la Bucureşti, că activele din România nu fac parte din schimbul cu Gazprom: "Am început discuţiile cu Gazprom anul trecut. Multe ziare au făcut speculaţii, acum tabloul este clar. Activele din România nu sunt impactate deloc. (...) Sunt atât de îndrăgostit de activitatea din România, încât nu vreau să o împart cu nimeni".

CEO-ul OMV a mai spus că nimeni nu se aştepta, acum doi ani, la o asemenea scădere a cotaţiilor ţiţeiului: "Trăiam, atunci, în lumea barilului de 100 de dolari. Industria a reacţionat la criza petrolului. Am citit în presă că investiţiile tăiate, la nivel de industrie, au fost de 400-500 de miliarde de dolari.

În toamna anului trecut, estimam pentru acest an un preţ de 55 dolari/ baril, dar în această primăvară, petrolul a atins minime istorice şi a trebuit să ne scădem estimarea la 40 de dolari/baril, pentru acest an. Efectele asupra bilanţului sunt dramatice".

Potrivit CEO-ului OMV, două treimi din producţia de petrol şi gaze a companiei austriece vin din România şi Austria. Domnia sa a spus: "Vom investi să menţinem aceste afaceri. 90-95% din bugetul de investiţii planificat pentru următorii cinci ani este pentru a menţine această producţie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb