Aproape toate combinatele chimice au pornit, de luni, producţia de îngrăşăminte, datorită posibilităţii de a achiziţiona, pe o perioadă de şase luni, a gazelor necesare numai din producţia internă. Miron Mirea, preşedintele patronatului Nitrofosfor, ne-a declarat: "Ordonanţa prin care marii consumatori interuptibili pot achiziţiona, până în octombrie, numai gaz din producţia internă, ajută enorm nu numai industria chimică, ci şi pe alţi mari consumatori de gaze, prin reducerea semnificativă a preţului. Acum achiziţionăm numai gaz din producţia internă cu suma de circa 480 de lei/1.000 mc, ceea ce ne ajută enorm în eficientizarea costurilor şi relansarea producţiei de uree. Aproape toate combinatele din patronat, respectiv din Bacău, Turnu Măgurele, Slobozia şi în curând şi cel din Piatra Neamţ, au pornit producţia la o capacitate în jur de 1.000 de tone de uree pe zi.
Sperăm ca, în curând, să avem o piaţă de desfacere mai mare, pentru a ne recupera pierderile din iarnă".
Domnia sa susţine că, în perioada februarie-martie a acestui an, toate combinatele chimice au produs îngrăşăminte, dar Guvernul nu a mai acordat subvenţii agricultorilor. Producătorii au rămas cu stocuri semnificative, pentru care au consumat, ca materie primă, un gaz scump (din care o parte importat la preţurile ridicate din iarnă). În aprilie, costurile de producţie au depăşit cotaţiile internaţionale pentru uree, iar combinatele au sistat lucrul.
Consumatori interuptibili sunt acei agenţi economici care au nevoie de minim 30.000 mc de gaze pe oră pentru desfăşurarea activităţii. Ordonanţa la care face referire Miron Mirea le permite acestor consumatori să achiziţioneze gaz numai din producţia internă, care este semnificativ mai ieftin decât cel din import.
Autorităţile discută acum şi o măsură salvatoare pentru acei consumatori eligibili de gaze, dar care nu se încadrează la capitolul interuptibili, având un necesar mai mic de 30.000 mc de gaze pe oră. Pentru aceştia, există varianta scăderii preţului prin livrarea unui mix de 10% gaze din import şi 90% gaze din producţia internă. În anii trecuţi, mixul pentru aceşti consumatori era de 30-40% importuri şi 70-60% producţie internă.
• Gazele importate se înmagazinează
Dacă marii consumatori beneficiază preponderent sau în totalitate de gaze ieftine din producţia internă, iar populaţia are o cotă scăzută de importuri pentru controlul preţului reglementat şi aplicarea unei reduceri de circa 5% de la 1 iulie, ce se întâmplă cu restul gazului importat? Contractele de import sunt tip "take or pay" (n.r. plăteşti ce ai contractat chiar dacă nu consumi întreaga cantitate) şi nu permit modificări semnificative ale cantităţilor lunare. Surse autorizate ANRE (reglementatorul pieţei de energie) susţin că se merge pe varianta înmagazinării a circa 80-90% din cantitatea necesară în această perioadă numai din importurile ruseşti, mai ales că s-au şi ieftinit considerabil.
Chiar şi aşa, diferenţa de preţ dintre importuri şi producţia internă este considerabilă. Iar aceste gaze înmagazinate sunt consumate la iarnă, când şi consumul creşte semnificativ. Astfel, înmagazinarea unei cote importante din importuri în această perioadă riscă să ne scumpească gazul fix în toiul iernii. Aceleaşi surse citate susţin, însă că, în consumul zilnic, extracţia de gaze din depozite reprezintă maximum 20%. În aceste condiţii, preţul final ar creşte nesemnificativ, cu 0,5-1%. În plus, mai afirmă sursele citate, programul de înmagazinare se va finaliza în octombrie, iar pentru trimestrul al treilea al anului, preţul gazelor importate îşi continuă tendinţa descrescătoare.