Geopolitică, război şi religie

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 decembrie 2018

Geopolitică, război şi religie

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina s-a extins pe toate palierele posibile. Din această dispută nu putea lipsi nici Biserica. Moscova i-a acuzat pe politicienii din Ucraina că se folosesc de crearea noii Biserici Ortodoxe Ucrainene independente de Moscova în scopuri politice.

Ucraina l-a ales sâmbăta trecută pe liderul unei noi biserici ortodoxe naţionale, marcând o despărţire istorică de Rusia. Decizia este considerată de liderii Ucrainei ca fiind vitală pentru securitatea şi independenţa ţării. "În Ucraina, aceste procese, această activitate care produce schismă, sunt amestecate complet cu politica, ceea ce probabil nu este permis de canonul bisericesc", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat sâmbătă crearea Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a "Conciliului de Reunificare', format din feţe bisericeşti ortodoxe ucrainene, reunit în aceeaşi zi la Kiev.

În octombrie, patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a recunoscut o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, revocând o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub Patriarhia Moscovei. Imediat, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat, la Minsk, ruperea relaţiilor cu Patriarhia de la Constantinopol. "Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să rupă complet comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului', a declarat mitropolitul de Volokalamsk, Ilarion, responsabil pentru Departamentul de relaţii externe al Patriarhiei Moscovei. Acesta a mai adăugat: "Nu vom mai putea oficia slujbe în comun, preoţii noştri nu vor mai participa la liturghii împreună cu ierarhii Patriarhiei de Constantinopol. A fost o decizie forţată, dar Sfântul nostru Sinod nu a putut lua o altă decizie, deoarece întreaga logică a acţiunilor recente ale Patriarhiei Constantinopolului a condus la acest lucru". Înainte de această decizie, Alexandr Volkov, purtător de cuvânt al patriarhului rus Chiril declarase, conform agenţiei Interfax, următoarele: "Patriarhia Constantinopolului a luat o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine şi în general pentru întreaga ortodoxie". La scurt timp, a apărut iniţiativa convocării unui Sinod panortodox, care să rezolve situaţia, idee susţinută de clerici ai bisericilor ortodoxe din Rusia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Alexandria, Ierusalim, precum şi Biserica Ortodoxă din America.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb