GEORGE HOROI, AGRICOLA BACĂU: "Etichetarea cărnii, potenţial instrument de luptă în războiul economic"

A.O.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 28 martie 2014

"Etichetarea cărnii, potenţial instrument de luptă în războiul economic"

Utilizarea etichetelor care oferă informaţii suplimentare privind ţara de origine a cărnii şi a animalului de la care provine aceasta, în afară de implicarea unor costuri suplimentare, poate deveni şi un instrument de "luptă" în războiul economic, bazat cel mai adesea în ultimii ani pe zvonistică, ne-a declarat George Horoi, preşedintele grupului Agricola Bacău, unul dintre principalii producători de preparate din carne din ţară.

"Răspândirea unui simplu zvon rău-voitor despre un anume produs dintr-o ţară ar putea produce efecte negative de o amplitudine mult mai mare atunci când lumea ar vedea numele acelei ţări pe oricare altă etichetă, chiar şi în situaţia în care furnizorii cărnii ar fi diferiţi", a explicat domnia sa.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat, recent, că etichetarea cărnii trebui făcută astfel încât să nu genereze costuri foarte mari. Oficialul a explicat, potrivit surselor de presă: "Sigur că este în interesul ţării noastre ca pe etichetă să se precizeze ţara de origine. Dar considerăm că, în acest moment, este destul de riscant şi poate cauza foarte multe prejudicii industriei locale, având în vedere că, anul trecut, din nefericire, am fost acuzaţi pe nedrept că s-ar fi produs anumite fraude în schimbarea etichetelor în România".

Daniel Constantin a menţionat că industria agroalimentară din ţara noastră agreează etichetarea europeană, de tipul "Produs în UE", cu o precizare voluntară din partea producătorului din partea statului membru. Potrivit domniei sale, menţionarea ţării de origine ar trebui să se facă mai târziu, atunci când efectele prejudiciului de imagine care a fost adus ţării noastre vor fi estompate, cel puţin peste trei - patru ani.

George Horoi ne-a expus că, din punctul de vedere al Agricola Bacău, conceptul de siguranţă alimentară este unic pentru toate ţările Uniunii Europene. "Toate statele membre ale UE folosesc aceleaşi standarde de calitate şi siguranţă alimentară şi ne supunem aceloraşi rigori legislative. Prin urmare, credem că ar fi mai potrivit un demers de educare şi informare a consumatorilor, în care să fie implicaţi toţi cei responsabili - producători, specialişti, autorităţi, ş.a. - prin care să-i sprijinim pe oameni să înţeleagă că un produs realizat în orice loc al Europei are caracteristici comune din punct de vedere al calităţii şi siguranţei", ne-a declarat domnia sa.

Majoritatea statelor membre UE nu susţin afişarea ţării de origine a animalului de la care provine carnea folosită drept ingredient la diferitele produse din carne, potrivit unui raport prezentat de Comisia Europeană la Consiliul Miniştrilor Agriculturii, de săptămâna aceasta.

Unele state susţin, însă, politica de etichetare. Franţa atrage atenţia asupra necesităţii de a "reconcilia consumatorul cu ceea ce consumă", Olanda cere "transparenţă", iar Italia consideră că "orice consumator are dreptul să fie informat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb