GEORGE URECHE, DIRECTOR PWC ROMÂNIA "Avântul tehnologiei, digitalizarea accelerată şi apetitul investitorilor au dus la creşterea spectaculoasă de 3,5 ori a numărului de unicorni la nivel global"

Companii / 9 februarie 2022

George Ureche, Director PwC România

George Ureche, Director PwC România

Numărul unicornilor, start-up-uri cu o valoare de peste 1 miliard de dolari, a crescut de 3,5 ori, de la 165 în ianuarie 2016, la 743 în iunie 2021, datorită inovaţiei care a accelerat în pandemie, reiese dintr-o analiză realizată de strategy+business, pe baza datelor furnizate de Pitch Book Data. Mai mult, în cei 5 ani şi jumătate unicornii au strâns un capital total de 565 de miliarde de dolari la nivel global.

Activitatea unicornilor a crescut spectaculos în ultimii ani, mai ales în perioada pandemiei când foarte multe activităţi au fost transferate în mediul online. În acest context, unicornii au profitat de cerinţele pieţei şi au venit cu soluţii inovatoare. Faţă de anii "90, când aproape tot capitalul de risc era investit în companii de înaltă tehnologie, internet şi telecomunicaţii, astăzi este investit în fintech (principala destinaţie pentru capitalul pre-IPO), tehnologie industrială, tehnologie de mobilitate, tehnologie de sănătate, comerţ digital, divertisment şi media.

Însă, acum nu mai sunt necesari 20 de ani pentru maturizarea unui start-up, multe dintre inovaţiile unicornilor putând fi realizate în următorii 3 - 5 ani. Desigur, unii vor eşua, iar investitorii trebuie să privească cu prudenţă la evaluările ridicate de astăzi ale unicornilor.

Analiza mai arată că unicornii din ziua de azi nu modelează doar pieţele de capital şi strategiile de investiţii, ci schimbă şi redefinesc industriile în care îşi desfăşoară activitatea - prin dezvoltarea de noi produse şi servicii sau extinderea rapidă pe noi pieţe geografice. Cu toate acestea, nu orice unicorn va depăşi acest prag de evaluare de 1 miliard de dolari, iar piaţa poate suferi corecţii. Mulţi unicorni vor continua să strângă sume semnificative, iar investitorii şi companiile tradiţionale trebuie să se gândească la cum vor putea concura cu un număr tot mai mare de companii native digitale bine finanţate.

Creşteri spectaculoase

Deşi sunt răspândiţi în întreaga lume, unicornii sunt concentraţi în SUA şi China, unde au sediul central aproximativ 80% dintre ei şi unde au ajuns şi 80% din banii strânşi în perioada analizată, iar restul se află în alte 40 de ţări.

Creşterea investiţiilor în companiile fintech este un exemplu al volumului de capital fără precedent care ajunge la unicorni. Dacă 1999 a fost anul ofertelor publice iniţiale (IPO - Initial Public Offering) deoarece firmele care au intrat pe bursă au strâns o sumă record de 69,2 miliarde de dolari, anii 2020 au adus o eră a inovaţiei, pe care pandemia a accelerat-o. În primele şase luni ale anului 2021, au avut loc 404 mega-runde care au totalizat 134 de miliarde de dolari în finanţare pre-IPO (etapă în care o companie privată strânge fonduri înainte de listarea la bursă).

Mai mult, unicornii specializaţi în plăţi au strâns 12 miliarde de dolari de la fondurile de investiţii de capital de risc în primele 6 luni din 2021, dublu faţă acelaşi tip de investiţii obţinute pe parcursul întregului an 2020 şi triplu faţă de 2019.

De asemenea, notabil a fost faptul că dintre companiile care au obţinut statutul de unicorn în perioada analizată, doar 28% şi-au făcut exit-ul, printr-o tranzacţie sau prin ofertele publice iniţiale.

Unicornii din tehnologie conduc detaşat

Marii câştigători ai pandemiei sunt unicornii din tehnologie. În perioada ianuarie 2016- iunie 2021, au apărut 106 unicorni tehnologici care se concentrează pe inteligenţa artificială (AI), învăţarea automată, analiza datelor şi automatizarea proceselor robotizate. Îngrijorător este faptul că investiţiile în securitate cibernetică nu au ţinut pasul. Din cele 96 de miliarde de dolari investite în unicornii tehnologici, doar 10 miliarde de dolari au fost direcţionate către 41 de companii cibernetice.

Analiza PwC dezvăluie cinci tendinţe care vor modela restul acestui deceniu şi unele dintre ele probabil vor avea un impact şi în anii 2030.

Înglobarea serviciilor financiare pentru consumatori în platforme digitale.

Creşterea platformelor şi a comerţului electronic a creat o nevoie fără precedent de plăţi digitalei. Platformele de aplicaţii pentru consumatori se extind prin produse "cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu", servicii bancare digitale, credite ipotecare, asigurări. Numărul de unicorni fintech a crescut de peste patru ori, de la 36 în 2016 la 159 în 2021. În perioada analizată, au fost identificaţi 22 de unicorni asociaţi cu criptomonede şi alte active digitale.

De la vehicule electrice la transformarea energiei.

Vânzările de vehicule electrice au crescut cu 40% în 2020, atingând 3 milioane, alimentate de creşterea gradului de utilizare de către consumatori, stimulente şi ajutorul guvernelor. Piaţa vehiculelor electrice se extinde pentru a satisface această cerere, mulţi producători de automobile de la nivel mondial oferă odele electrice sau se angajează într-o tranziţie electrică.

Întâlnirea Generaţiei Z în spaţiul virtual.

Unicornii din edtech, jocuri şi streaming au atras deja un interes semnificativ înainte de 2020 şi au strâns în total 23,5 miliarde de dolari între 2016 şi 2019. Dar în timpul pandemiei (ianuarie 2020 - 30 iunie 2021) au obţinut 29,8 miliarde de dolari. Membrii Generaţiei Z, nativii digitali născuţi între 1997 şi 2012, s-au trezit dezrădăcinaţi în anii lor de formare atât din punct de vedere social, cât şi din punct de vedere educaţional.

Companiile de mobilitate fac o schimbare majoră.

Înainte de pandemie, unicornii au creat industria mobilităţii. La început, asta însemna transportul oamenilor. Pe parcursul perioadei analizate, 67 de miliarde de dolari au intrat în 26 de companii, dintre care cea mai notabilă investiţie fiind Uber. Dar pandemia a schimbat fundamental comportamentul de mobilitate al oamenilor peste noapte. Numărul de călători a scăzut rapid, iar această industrie încă nouă a fost forţată să facă o schimbare de direcţie spre furnizarea de alimente şi alte produse.

Serviciile de sănătate virează către mediul virtual.

Pandemia a schimbat profund şi modul în care oamenii accesează asistenţa medicală. Consumatorii şi furnizorii au adoptat rapid serviciile de telemedicină, permiţând oamenilor să monitorizeze condiţiile medicale, să se întâlnească virtual cu furnizorii lor de servicii medicale şi să gestioneze reţetele de la distanţă. Privind în viitor, există o mare promisiune în biotehnologie, de exemplu, în dezvoltarea de medicamentelor şi vaccinurilor care utilizează ARNm şi alte tehnologii. În prima jumătate a anului 2021, au existat 8 noi unicorni biotehnologici care au strâns un total de 1,9 miliarde de dolari, inclusiv 3 care evidenţiază public utilizarea AI şi a învăţării automate în procesul lor de dezvoltare a medicamentelor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb