GEREA: "Analizăm transferul unei părţi din ELCEN către PMB sau un RADET 2, fără datorii"

Alexandru Costea
Companii / 24 septembrie 2015

Autorităţile discută două variante privind RADET şi ELCEN, transferul unei părţi din ELCEN către primărie, respectiv falimentul regiei şi constituirea unui "RADET 2", fără datorii, a declarat ministrul Energiei, care asigură totodată bucureştenii că nu vor fi probleme la iarnă cu căldura.

"Am avut, ieri, o discuţie cu primarul interimar al Capitalei şi conducerile RADET şi ELCEN, în urma căreia putem da asigurări că, în această iarnă, bucureştenii vor avea agent termic la parametrii corespunzători. Apreciez colaborarea tot mai bună dintre cele două societăţi şi, pentru prima dată, va fi constituit un comandament de iarnă şi un dispecerat unic, care să acţioneze astfel încât Capitala să nu sufere de sincope în furnizarea agentului termic", a afirmat Gerea la o conferinţă pe teme energetice.

El a afirmat, referitor la eventuala fuziune dintre cele două companii, un subiect anunţat de autorităţi de mai multe ori în ultimii ani, care însă nu s-a concretizat, că legislaţia şi situaţia economică actuală impun abordarea altor soluţii.

"RADET are deocamdată o mare problemă, cea financiară. S-a discutat în mai multe rânduri despre fuziunea cu ELCEN cu RADET. Din motive juridice, apărute mai ales în decembrie anul trecut, acest proiect a fost împidicat. Nici nu se poate ca cel care are datorii să înghită pe cel căruia are să îi plătească datoriile. Sunt analizate două soluţii care au ca efect lichidarea tuturor datoriilor şi penalităţilor: transferul unei părţi din ELCEN către Primăria Generală sau falimentul RADET - ceea ce presupune că infrastructura rămâne în proprietatea Primăriei - şi constituirea unui RADET doi, fără datorii. Vă asigur însă că măsurile pe care le vom aplica vor fi acelea convenite cu toate părţile, inclusiv cu Primăria Capitalei", a susţinut Gerea.

El a afirmat că Guvernul vrea să redimensioneze şi să reabiliteze producţia de energie termică în sistem centralizat.

"La nivel european există o tendinţă de revenire către sistemul centralizat pentru că acesta este mai eficient, mai prietenos cu mediul, mai accesibil pentru consumatorul final. Trebuie să ne concentrăm pe o dimensionare corectă a capacităţilor de producţie de energie termică", a spus el.

În ceea ce priveşte finanţarea investiţiilor în domeniu, ministrul a afirmat că este nevoie de folosirea fondurilor europene disponibile pentru infrastructură mare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb