Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat joi, la Vilnius, că ţara sa este pregătită să devină "un pilon central" al apărării europene, în momentul în care Berlinul se pregăteşte să desfăşoare o brigadă în Lituania, informează Agerpres.
Această iniţiativă vizează să descurajeze o posibilă agresiune rusă pe flancul estic al NATO, în condiţiile în care tensiunile între Moscova şi Occident sunt extrem de mari de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
"Forţele armate germane sunt pregătite să devină un pilon central al descurajării şi al apărării convenţionale în Europa", a afirmat Pistorius, adresându-se parlamentarilor la Vilnius.
Germania s-a angajat anterior să staţioneze permanent 5.000 de militari în Lituania până la sfârşitul lui 2027, o decizie pe care Berlinul o consideră crucială în materie de politică de apărare.
Pistorius a reiterat promisiunea Germaniei, angajându-se să respecte termenul limită.
"Este în interesul nostru comun. Şi este responsabilitatea noastră comună să facem din acest proiect emblematic un succes", a mai spus ministrul german.
"Ţinând cont de experienţa groaznică pe care lituanienii au avut-o cu Germania nazistă în prima jumătate a secolului trecut, această prietenie înseamnă foarte mult pentru mine personal şi pentru poporul german", a adăugat el.
Câteva sute de soldaţi germani sunt deja staţionaţi în Lituania, ca parte a misiunilor NATO.
Lituania s-a angajat să construiască infrastructura necesară brigăzii germane şi se pregăteşte să ratifice un acord bilateral care defineşte drepturile trupelor germane staţionate în ţară.
Tratatul, care urmează să fie adoptat săptămâna viitoare, va permite Germaniei să înfiinţeze unităţi de pregătire, cantine şi magazine militare în Lituania, toate acestea fiind scutite de taxe.
În plus, Lituania va garanta accesul la serviciile de sănătate pentru militarii şi civilii germani, în timp ce armata germană îşi rezervă dreptul de a "înfiinţa unităţi medicale, stomatologice şi veterinare", în funcţie de nevoile sale.
Boris Pistorius a confirmat la Vilnius că Germania va ratifica acordul anul viitor.
1. Cistigatorul
(mesaj trimis de esop în data de 26.09.2024, 22:36)
Pasii sunt vizibili de multa vreme .Acum Germania a scapat de ceea ce reprezenta trecutul ei nazist si a intrat intr-o noua era de dezvoltare militara moment in care deja apar niste capacitati tehnologice de ultima generatie ce sfideaza trecutul si se ataseaza viitorului .Aliatii Germaniei ,NATO European , devin un bastion al fortei militare .Asteptam acesta situatie de multa vreme . Acum nimeni nu ni se mai poate impotrivi .Rusia si-a aratat limitele tehnologice .Fara sa traga un foc de arma Germania a devenit exponenta binelui si se situeaza impotriva raului .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2024, 01:21)
Se vede ca de mult nu ai pus piciorul in Germania,frate
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2024, 12:31)
Am fost eu si ma mai duc saptamana viitoare la un congres stiintific. E fain in Germania! Frate-miu e acolo de 15 ani, lucreaza a facut toti pasii si asteapta cetatenia. E super Germanica!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2024, 05:39)
Razboiul al 2-lea mondial trebuie sa inceteze.
Rusia nu va iesi din limitele care au fost stabilite in anii 45 si presiunea asupra ei trebuie sa inceteze.
Parlamentul UE trebuie sa legifereze astfel incat nicio tara sa nu mai poata sa redevina un pericol pentru pentru pacea lumii si pentru intreaga omenire.
Imperiul "european" visul Napoleon si a lui Hitler a devenit realitate. Prin Presedinta Comisiei, acest imperiu este condus spre razboi si spre distrugerea popoarelor. Aceasta realitate este evidenta si trebuie sa inceteze.
Anglia care a scapat si acum din clestele de fier, din imperiu, este singura speranta de libertate in aceasta parte a Europei.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2024, 12:31)
Rusia pune presiune sau ai uitat cine e invadatorul.