Germania a iniţiat convorbiri pentru a achiziţiona sistemul de apărare antirachetă Arrov 3 de la Israel în cadrul eforturilor Berlinului de a-şi consolida forţele armate după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat astăzi premierul israelian Yair Lapid în cursul unei vizite în capitala germană, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Germania şi-a majorat cheltuielile militare după ce Moscova şi-a trimis trupele în Ucraina în februarie, expediind totodată ajutoare şi arme grele Kievului în cadrul eforturilor internaţionale de susţinere a armatei ucrainene.
"Israelul va juca un rol în construirea noii forţe de apărare germane, în principal în domeniul apărării antiaeriene", a declarat Lapid jurnaliştilor, exprimându-se alături de cancelarul german Olaf Scholz.
"Aceasta are legătură cu angajamentul nostru total faţă de securitatea Germaniei, securitatea Europei, capacitatea democraţiilor liberale de a se apăra", a adăugat el.
Lapid a descris convorbirile lor ca ducând spre un "posibil viitor acord", dar a refuzat să-i precizeze costul. Scholz a declarat că Germania îşi va întări apărarea, cumpărând mai multe sisteme de apărare antiaeriană în viitor şi a calificat sistemul Arrow 3 drept "ofertă de înaltă performanţă", dar a refuzat şi el să intre în detalii.
Foto: (c) CLEMENS BILAN / EPA
Interceptoarele Arrow 3 sunt concepute pentru a zbura deasupra atmosferei terestre, unde ogivele lor se detaşează pentru a deveni sateliţi 'kamikaze' sau 'vehicule ucigaşe' care urmăresc şi lovesc ţintele. Aceste atacuri la altitudine mare sunt destinate să distrugă în deplină siguranţă rachete nucleare, biologice sau chimice care se apropie.
O sursă guvernamanetală germană a confirmat pentru Reuters că "există un proiect de achiziţionare a sistemului Arrow 3, dar nimic nu este încă semnat".
Cei doi lideri au discutat de asemenea despre eforturile, încă anemice, pentru relansarea acordului nuclear din 2015 cu Iranul, Scholz cerând Teheranului să nu respingă propunerile făcute de Europa.
Lapid urma de asemenea să viziteze astăzi locul conferinţei de la Wannsee din 1942, care a definit "soluţia finală" - planul naziştilor de exterminare a evreilor.