Conducerea asociaţiei bancare BdB din Germania este de părere că fuziunile transfrontaliere din industria bancară europeană devin din ce în ce mai necesare, având în vedere riscul pe care îl reprezintă instituţiile financiare slabe pentru zona euro, conform Reuters.
"Din punctul meu de vedere, nu există altă cale decât fuziunile şi achiziţiile transfrontaliere", a declarat Hans-Walter Peters, într-un interviu acordat cotidianului Handelsblatt, adăugând: "Ar fi ceva pozitiv. Băncile europene puternice vor fi benefice pentru economia europeană".
În ultimele 12 luni, multe dintre băncile europene majore au pierdut aproximativ un sfert din capitalizarea lor de piaţă din cauza unui mediu dificil în privinţa ratelor dobânzilor, în timp ce rivalele lor din SUA s-au aflat într-o situaţie mai bună, având acces la mai multe tranzacţii, conform sursei citate.
Tot Handelsblatt a anunţat ieri, citând surse apropiate situaţiei, că ING Groep NV, cel mai mare furnizor olandez de servicii financiare, a decis să nu se alieze cu banca germană Commerzbank AG. Potrivit Handelsblatt, conducerea ING a renunţat la fuziune în urmă cu o lună şi jumătate, după ce şefii celor două grupuri bancare, Ralph Hamers (ING) şi Martin Zielke (Commerzbank), au avut două întâlniri pentru discuţii pe marginea unei potenţiale tranzacţii.
ING este a treia mare bancă pe piaţa germană, după Deutsche Bank şi Commerzbank.
Reprezentanţii ING şi Commerzbank nu au dorit să comenteze informaţia lansată de publicaţia citată.
Amintim că şi grupul bancar italian UniCredit şi-a exprimat interesul faţă de Commerzbank, a doua mare bancă din Germania, după ce acordul de fuziune Deutsche Bank - Commerzbank a eşuat, în aprilie.
În luna martie, Deutsche Bank şi Commerzbank au confirmat lansarea discuţiilor oficiale pe marginea unei eventuale fuziuni. Cele două bănci au circa 140.000 de salariaţi, iar sindicaliştii au avertizat că fuziunea ar fi generat până la 30.000 de disponibilizări.
Dacă ar fi fuzionat, Deutsche Bank şi Commerzbank ar fi dat naştere unui gigant bancar cu active în valoare de aproape 1.800 miliarde de euro şi o capitalizare bursieră cumulată de aproximativ 25 miliarde de euro. Entitatea astfel creată ar fi avut o cotă de 20% din piaţa de retail banking din Germania.
Ulterior eşecului discuţiilor cu Deutsche Bank, Commerzbank şi-a exprimat deschiderea faţă de alte posibile fuziuni.