Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, s-a pronunţat energic astăzi, la Praga, în favoarea preconizatei reforme a NATO, subliniind că aceasta este necesară pentru ca Alianţa Nord-Atlantică să poată face faţă eventualelor 'ameninţări din partea Rusiei şi Chinei', relatează EFE, citată de Agerpres.
'O reformă a NATO până în 2030 este esenţială, întrucât fără acest efort comun nu vom putea faţă faţă ameninţărilor din partea Rusiei şi Chinei', a afirmat Kramp-Karrenbauer, în intervenţia sa prin teleconferinţă în cadrul celei de-a opta ediţii a Forumului 'Securitatea noastră nu poate fi considerată un dat' ('Our Security Cannot Be Taken for Granted'), organizată în capitala Cehiei.
'Moscova nu este interesată să coopereze cu Occidentul', a apreciat şefa instituţiei de apărare de la Berlin, pe fondul răcirii relaţiilor cu Kremlinul, în condiţiile în care Consiliul NATO-Rusia nu a mai avut loc de ani de zile şi mai ales după recenta desfăşurare masivă de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina.
'Avem o reală ameninţare pe flancul estic al NATO din Europa', a insistat Kramp-Karrenbauer, justificând măsurile convenite de liderii Alianţei Nord-Atlantice săptămâna trecută la summitul lor de la Bruxelles.
În cadrul acestui summit, NATO a plasat clar China printre ameninţările la adresa securităţii sale şi s-a pronunţat pentru lansarea unui proces de adaptare pentru a-şi îmbunătăţi răspunsul la provocări, precum agresivitatea Rusiei, atacurile cibernetice sau schimbările climatice.
'China îşi foloseşte puterea economică pentru a se opune prin veto anumitor măsuri şi încearcă să divizeze Europa, iar Rusia are ambiţii similare', a afirmat şefa de la Apărare din Germania, fosta lideră a creştin-democraţilor germani.
'Chiar dacă forţa economică a Rusiei este slabă, ea este puternică prin propagandă şi dezinformare', a continuat Kramp-Karrenbauer.
Cu această ocazie, ministrul de externe ceh, Jakub Kulhanek, a lansat un apel Moscovei să se abţină pe viitor de la 'provocări inutile' precum unele din trecutul imediat, cum ar fi includerea Cehiei şi SUA pe aşa-zisa listă cu ţări 'neprietenoase'.
Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a subscris ideii că Rusia reprezintă o 'ameninţare serioasă în contextul geopolitic' actual, prin 'anexarea inacceptabilă' a peninsulei ucrainene Crimeea (2014) şi prezenţa sa militară în Siria şi Libia.
În acelaşi timp, premierul ceh Andrej Babis şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu retragerea forţelor NATO din Afganistan, în timp ce miniştrii Kuhanek şi Nad au criticat plecarea trupelor americane din această ţară afectată de violenţe, fără ca SUA să le fi explicat şi aliaţilor lor în prealabil şi într-un în mod adecvat această decizie, notează EFE.