Germania va proteja firmele interne de preluările externe, au declarat doi politicieni importanţi, după ce acţiunile companiilor din cea mai mare economie europeană au scăzut semnificativ la bursă, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
Cabinetul cancelarului Angela Merkel se întâlneşte luni pentru a anunţa noi măsuri de sprijin, inclusiv un buget suplimentar de aproximativ 150 de miliarde de euro (161,8 miliarde de dolari), au declarat pentru Reuters surse care dorit să-şi păstreze anonimatul.
Indicele principal DAX al Bursei de la Frankfurt, unde sunt incluse principalele 30 de mari companii listate, a pierdut mai mult de o treime în ultima lună, din cauza temerilor privind efectele epidemiei asupra economiei. Această evoluţie a sporit riscul ca firmele străine să preia uşor rivalele germane.
"Nu vom permite o vânzare pe nimic a participaţiilor la companiile industriale şi economice din Germania. Nu trebuie să existe tabuuri. Trebuie să fie posibil ajutorul temporar de stat pentru o perioadă limitată, inclusiv preluări şi achiziţionarea unor participaţii", a declarat ministrul Economiei, Peter Altmaier.
Companiile auto şi cele producătoare de componente sunt printre cele mai afectate, acţiunile Daimler, Continental şi Volkswagen înregistrând în ultimele patru săptămâni scăderi de 44 - 48%.
Markus Soeder, premierul landului Bavaria, unde se află sediile unor giganţi ca Siemens şi BMW, a afirmat că trebuie explorate toate opţiunile legale pentru a evita potenţialele oferte de preluare ale firmelor germane.
"Dacă cea mai mare parte a economiei Bavariei şi a Germaniei sfârşeşte în mâini străine odată ce criza s-a încheiat, atunci nu va mai fi numai o criză în domeniul sănătăţii ci şi o alterare profundă a ordinii economice mondiale. Trebuie să facem tot posibilul să evităm asta", a avertizat Soeder.
Vineri, revista germană Der Spiegel anunţa că Germania ar putea înfiinţa un fond de 500 de miliarde de euro (538,05 de miliarde de dolari) pentru a sprijini companiile care se confruntă cu dificultăţi de plată din cauza crizei provocate de pandemie. Fondul va avea capacitatea de a garanta datoriile sau chiar de a injecta capital când va fi necesar.
Planul este unul din cele luate în considerare de autorităţi pentru a evita scăderea semnificativă a activităţii economice, a declarat un oficial pentru Reuters.
Una din opţiuni este un fond "de solidaritate", de 40-50 miliarde de euro (43-54 miliarde de dolari), pentru a sprijini micile afaceri şi lucrătorii care desfăşoară activităţi independente, ameninţaţi cu falimentul din cauza crizei provocate de pandemie. Detaliile urmează să fie stabilite până luni.
Germania vrea să preia astfel modelul Fondului special de 480 miliarde de euro pentru stabilizarea pieţei, înfiinţat de Guvern pentru a sprijini băncile în perioada crizei financiare. Executivul este pregătit să reînvie şi acest fond, în cazul în care băncile se vor confrunta cu dificultăţi, a precizat Der Spiegel.
În prezent, Ministrul de Finanţe ia în considerare lansarea unor programe de sprijin direct, cu o valoare de aproximativ 180 miliarde de euro, a anunţat revista, existând posibilitatea majorării sumei până la 700 de miliarde de euro.
Guvernul de la Berlin a anunţat săptămâna trecută cel mai mare pachet economic de ajutor din Germania, în valoare de cel puţin 550 milliarde de euro, pentru a sprijini companiile afectate de epidemie, oferindu-le credit "nelimitat" pentru a-şi ţine afacerile pe linia de plutire.
"Nu există o limită superioară a creditului oferit de KfW (banca de dezvoltare deţinută de stat), acesta este cel mai important mesaj", a afirmat ministrul german Finanţe, Olaf Scholz.
Garanţiile, echivalentul a 614 milliarde de dolari, sunt doar începutul. "Am promis că nu vom eşua din cauza lipsei banilor şi a voinţei politice. Asta înseamnă că nicio companie viabilă, niciun loc de muncă nu ar trebui să se confrunte cu probleme", a declarat ministrul Economiei, Peter Altmaier.
De asemenea, oficialii germani au dat asigurări că Berlinul dispune de fonduri suficiente pentru o bătălie îndelungată.
"Dacă va dura mai mult, putem merge şi mai departe cu măsurile". Mesajul către companii este: "Puteţi fi curajoase, riscurile ne revin nouă", a spus Scholz.
Pachetul de măsuri, chiar în prima fază, este mai mare decât ajutorul de 500 de milliarde de euro oferit de Guvernul german în timpul crizei financiare din 2008
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2020, 14:34)
Pai sa producă bmw uri pe stoc
Să deie statul câte unul cadou la fiecare german...
Desigur că ACTIONARII marilor companii sunt prioritatea în UE si USA.
Mda..old story
1.1. Apoi (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de No în data de 22.03.2020, 16:18)
Nu le mai place capitalismul
1.2. Fara ,,, (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Dan Garceag în data de 23.03.2020, 15:30)
Dar ,la noi ,cine protejeaza actiunile care mai aduc un profit oarecare si ma gandesc la cele de la nuclearelectrica ,ca sa nu ajunga Mana Lunga si feroce a ,,fratilor micula ??? Oameni buni ,energia ,gazul , apa ,petrolul , aurul , etc sunt bunuri natonale ,de importanta strategica !!Cum sa lasi ,sa puna mana ,cineva ,care ,nu tine cu romanii ?????
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2020, 18:17)
Ce nesimtire. Pai unde este corectitudinea capitalismului pur care ne-a fost bagat pe git ??? Nu am fost invatati ca e bine sa investesti la bursa in momentul cel mai propice ?
Acuma trebuie sa intelegem ca SUA tipareste bani, Germania tipareste bani, in interesul lor.
Aloooo BNR ???? De ce nu dam drumul la bani prin trimiterea unui salariu mediu in fiecare luna in contul fiecarui cetatean roman ???
2.1. Da (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Lol în data de 22.03.2020, 18:31)
La ce populatie au Germania si Sua mai ales Sua care la un calcul facut de cineva o singura plata pentru o familie cu un copil arata ca ar primi 2500 de dolari
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Jiji în data de 22.03.2020, 23:15)
Germania si celelalte state dezvoltate din nordul europei sunt economii de piata sociale. Ceea ce fac se potriveste doctrinei.
Citat din Wikipedia:
"The social market economy (SOME; German: soziale Marktwirtschaft), also called Rhine capitalism or social capitalism,[1] is a socioeconomic model combining a free market capitalist economic system alongside social policies that establish both fair competition within the market and a welfare state.[2][3] It is sometimes classified as a coordinated market economy.[4] The social market economy was originally promoted and implemented in West Germany by the Christian Democratic Union (CDU) under Chancellor Konrad Adenauer in 1949.[5] Its origins can be traced to the interwar Freiburg school of economic thought.[6]
The social market economy was designed to be a third way between laissez-faire economic liberalism and socialist economics.[7] It was strongly inspired by ordoliberalism,[8] social democratic reformism, and the political ideology of Christian democracy, or more generally the tradition of Christian ethics.[9][7] The social market economy refrains fr om attempts to plan and guide production, the workforce, or sales, but it does support planned efforts to influence the economy through the organic means of a comprehensive economic policy coupled with flexible adaptation to market studies. Combining monetary, credit, trade, tax, customs, investment and social policies as well as other measures, this type of economic policy aims to create an economy that serves the welfare and needs of the entire population, thereby fulfilling its ultimate goal."
2.3. Parerea mea, (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Dan Garceag în data de 23.03.2020, 15:33)
In China in luna februarie ,actiunile la bursa lor ,a scazut dramatic, dar ziua urmatoare ,un chinez ( se stie cine este ) a cumparat toate actiunile la pret f. mic, iar acum ,detine monopolul !!!