Gheorghe Albu îl înlocuieşte pe Andrei Hrebenciuc în conducerea SIF Moldova
ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 februarie 2015
• Fostul deputat: "Doresc să fac echipă cu actualul consiliu, nu să fiu un freelancer"
Fostul deputat Gheorghe Albu, ales, ieri, cu o majoritate covârşitoare pentru funcţia de administrator SIF Moldova, spune că vrea să colaboreze cu actuala echipă de conducere, şi nu să fie un "freelancer" în Consiliul de Administraţie al SIF2.
Acţionarii SIF2 prezenţi, ieri, la Adunarea Generală, i-au acordat lui Albu peste 80% din voturi, oferindu-i locul din CA rămas liber după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a retras avizul lui Andrei Hrebenciuc, cercetat de procurori în cazul retrocedărilor ilegale de păduri. Contracandidatul său, Aurelian Trifa, nu s-a prezentat în faţa acţionarilor.
Gheorghe Albu a declarat, în cadrul şedinţei AGA: "Performanţele actualului CA sunt remarcabile. Consider că un administrator nou trebuie să facă corp comun cu echipa actuală.
Asta nu exclude contribuţia personală. Experienţa mea îmi dă posibilitatea să vin cu un spor de cunoştinţe pe partea de legislaţie, pe partea de control şi supraveghere.
Doresc să fac echipă cu actualul consiliu, nu să fiu un freelancer în acest consiliu".
Fostul deputat a fost întrebat de un acţionar dacă are în istoria sa vreun eveniment care l-ar putea împiedica să îşi desfăşoare activitatea la SIF Moldova, cu aluzie la arestarea lui Andrei Hrebenciuc şi la dosarele pe bandă instrumentate de procurori, în ultima perioadă. Gheorghe Albu i-a răspuns că nu are dosare şi că nu a fost chemat la DNA. "De doi ani, am părăsit scena politică", a mai spus domnia sa.
Acţionarii au mai aprobat, ieri, şi limitele de remunerare a administratorilor şi directorilor, fiind menţinute nivelurile actuale, stabilite la Adunarea Generală din aprilie 2013.
• Costel Ceocea: "Ne pregătim de AGA de bilanţ"
Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, a transmis acţionarilor că, în urma consultărilor cu auditorul, nu vor fi modificări semnificative faţă de rezultatele preliminare anunţate pentru 2014.
"Ne pregătim de AGA de bilanţ", a spus domnia sa, adăugând că a luat act de cererea unui acţionar ca profitul pe 2014 să fie distribuit în întregime acţionarilor.
"Suntem deschişi recomandărilor din partea acţionarilor", a precizat Costel Ceocea.
Preşedintele SIF2 a mai anunţat, ieri, numirea lui Cătălin Iancu pe funcţia de director la Comitetul de direcţie.
SIF2 Moldova a înregistrat, anul trecut, un profit de 230 milioane lei, cea mai bună performanţă dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare. Rezultatul SIF2 este de 2,53 ori mai mare decât cel raportat la 31 decembrie 2013 (91 milioane lei).
Cea mai mare pondere în activul SIF Moldova este reprezentată de acţiunile Banca Transilvania (TLV), cu o cotă de 29,48%, la finalul anului trecut. 10,59% din portofoliul SIF2 era reprezentat de Fondul Proprietatea (FP), iar 6,22% de acţiuni Petrom. LA 31 decembrie 2014, activul net al SIF 2 era de 302,15 milioane de euro.
Gheorghe Albu a fost deputat între 1996 şi 2012, iar ulterior a fost membru în Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi în consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară. În prezent, domnia sa este lector la Facultatea de Comerţ din ASE.
•
Andrei Hrebenciuc a fost arestat preventiv într-un dosar privind retrocedarea ilegală a peste 40.000 de hectare de pădure, ulterior măsura fiind transformată în arest la domiciliu. În acest dosar au mai fost arestaţi preventiv şi fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, Paltin Sturdza, beneficiarul celor peste 43.000 de hectare de pădure, şi deputatul Ioan Adam. În dosar, este cercetat şi avocatul Nicolae Mergeani, anchetat sub control judiciar în dosarul DIICOT vizând delapidarea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia.