GHEORGHE BĂLĂCEANU, FGS FAMILIA: "Abrogarea OUG 114 - un dezastru pentru sectorul construcţiilor"

Teona Tomoiagă
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 5 iunie 2019

"Abrogarea OUG 114 - un dezastru pentru sectorul construcţiilor"

Abrogarea integrală a OUG 114/2018 ar reprezenta un dezastru pentru sectorul de construcţii, deoarece, în cazul anulării acesteia, salariile lucrătorilor ar fi diminuate, a declarat, ieri, Gheorghe Bălăceanu, preşedintele FGS Familia, în cadrul unei conferinţe de profil.

Domnia sa a susţinut: "S-a propus abrogarea OUG 114, care cuprinde mai multe aspecte. Noi ne referim strict la sectorul de construcţii şi la cel al producţiei materialelor de construcţii. Acest sector este unul vulnerabil, iar această vulnerabilitate provine din lipsa forţei de muncă din această ţară. O parte din muncitorii calificaţi se găsesc, acum, în Italia, Germania, Spania. Scopul nostru, ca parteneri, este, în primă-fază, să stag­năm exodul de muncă, aşa cum s-a şi întâmplat prin apariţia acestei Ordonanţe, în baza căreia salariile minime din sector au crescut la 3.000 de lei.

În etapa următoare, vom face demersuri să vorbim cu lucrătorii care se află în spaţiul european să se întoarcă în ţară. Poate vom reuşi, prin efort comun, să aducem 10%-20% lucrători înapoi în România. Această Ordonanţă nu trebuie anulată în întregime, deoarece conţine şi multe lucruri bune. Abrogarea ei ar fi un dezastru pentru sectorul de construcţii, întrucât salariile lucrătorilor ar fi diminuate".

Preşedintele FGS a avertizat, totodată, că dacă OUG 114 va fi anulată, vor exista proteste ale sindicaliştilor şi ale lucrătorilor din construcţii, care-şi vor apăra drepturile oferite de aceast act normativ.

Valentin Petrescu, preşedintele FPSC, prezent la eveniment, a făcut un apel către întreaga clasă politică, dar în special către Guvern, ca modificările unor articole din OUG 114 ce vizează sectorul construcţiilor, care au fost aprobate în şedinţa de Guvern din 23 martie, să fie publicate de urgenţă în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.

Domnnul Petrescu a susţinut: "OUG 114 a fost dată în grabă, de aceea are şi scăpări. Mă refer la unele coduri care nu erau prevăzute, pe care noi am încercat să le reparăm. Discutăm de cinci luni cu Guvernul, iar modificările au fost aprobate în 23 mai, dar nici până acum nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Facem un apel către întreaga clasă politică să ne sprijine în a duce lucrurile bune până la capăt. Sectorul construcţiilor este printre puţinele domenii din ţară în care există un dialog social adevărat, prin patronate şi sindicate".

Preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii a mai susţinut că abrogarea integrală a OUG 114 ar avea efecte extrem de negative asupra sectorului construcţiilor.

Domnia sa a explicat: "Anularea Ordonanţei 114 ar reprezenta cel puţin trei paşi înapoi pentru domeniul construcţiilor. Constructorii nu fac politică. Am semnat, anul trecut, un acord istoric cu Guvernul ţării noastre, nu am semnat un partid politic. Abrogarea OUG 114 ar genera dispariţia multor firme de construcţii. Această Ordonanţă a venit ca un colac de salvare pentru peste 500.000 de angajaţi din acest sector. Dacă ne referim şi la membrii familiilor lor, am ajunge la un milion de persoane. Facilităţile acordate de OUG 114 se referă exclusiv la angajaţi. Firmele şi-au asumat creşterea salariului minim la 3000 de lei, dar numai cu acordarea acestor facilităţi la impozit. Zilele trecute, fiind în procedură parlamentară, această Ordonanţă a primit un vot negativ de la comisia de IT din Camera Deputaţilor. Această respingere s-a referit la părţile rele ale Ordonanţei, la sectorul băncilor, telecomunicaţiilor, care nu fac obiectul discuţiilor noastre. S-a înţeles, prin urmare, respingerea integrală a OUG 114. Putem opri exodul de forţă a muncii, să aducem oamenii înapoi în ţară, prin intermediul acestei Ordonanţe. Salariul minim este de 3000 lei, dar lucrătorii nu se platesc doar cu această sumă. Se va ajunge la un salariu de 4000 - 6000 de lei. Am semnat acest cord pentru zece ani şi trebuie să îl ducem până la capăt. În acest moment, mecanismul arată în felul următor: oamenilor le-au fost crescute veniturile, încasările aferente salariilor din construcţii s-au apreciat semnificativ. Firmele îşi rezolvă problema forţei de muncă. Există, în prezent, un câştig de toate părţile, un exemplu foarte rar în ţară".

Sorin Grecu, vicepreşedintele FPSC, prezent, de asemenea, la eveniment, a apreciat că se poate importa forţă de muncă de pe piaţa asiatică, în principal din India sau Vietnam, aceasta fiind însă o soluţie costisitoare ca timp de selecţie şi formare, iar ţara noastră are nevoie de proprii muncitori calificaţi.

Acesta a mai subliniat: "Mediul de afaceri al ţării noastre care activează în sectorul de real-estate, are deja multe variabile şi ar fi bine ca măcar pe partea de legislaţie să existe mai multă stabilitate. Faţă de anii anteriori, anul acesta, angajările personalului muncitor a evoluat destul de bine în primele luni, înregistrând o creştere evidentă. Şi încasările din taxele salariale au crescut anul acesta, faţă de 2018, deci avem mai puţine cazuri de evaziune fiscală. Astăzi, nu ne mai confruntăm cu situaţia în care iau 20 de muncitori şi, deodată, patronul îmi spune că au mai rămas doar cinci dintre ei, restul au plecat în străinătate. Să nu neglijăm faptul că avem foarte puţini ingineri şi maeştri, de aceea dorim să angajăm tineri pentru a-i forma, motiva să lucreze în proiecte de construcţii pe şantiere. Singurul factor motivant, în acest sens, a devenit pachetul salarial".

Liviu Simion, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii, a declarat, în cadrul evenimentului menţionat, că OUG 114 are un impact pozitiv asupra sectorului de construcţii.

Domnia sa a spus: "Impactul acestei Ordonanţe asupra construcţiilor este deosebit. Acest sector nu înseamnă doar locuinţe, ci şi autostrăzi, infrastructură, căi ferate, şcoli în care mor copii pentru că nu sunt adecvate, cum sunt cele din mediul rural. A venit OUG 114 şi s-a întâmplat ceva extraordinar pentru firme. Oamenii care îşi doreau să plece au rămas, firmele s-au dus la licitaţii, avem mii de contracte în care firmele de construcţii sunt pe şantier. Anularea Ordonanţei ar duce firmele şi oamenii la disperare, iar economia României nu va mai creşte. ".

Antreprenorul Mircea Bulboacă, proprietarul CON-A, prezent la eveniment, aminteşte, de asemenea, că anularea OUG 114 ar însemna întoarcerea la incertitudine.

Acesta a spus: "Nu putem să anulăm, acum, nişte facilităţi ale Ordonanţei care au fost gândite, analizate, discutate. Nu vreau să mă gândesc ce ar însemna, pentru compania mea, revenirea la ceea ce a fost. Avem contracte foarte importante cu multinaţionale. Cum pot să le spun oamenilor, peste o lună, că le vor scădea salariile? Profitabilitatea companiilor de construcţii este redusă, nu suntem magnaţi şi nici regi. Este 1%, 2%, 3% la o cifră de afaceri de zeci de milioane. Sectorul IT, care încă beneficiază de facilităţile Ordonanţei, a ajuns la 6% din PIB-ul României. Şi în sectorul nostru, al construţiilor, o aplicare a acestor facilităţi va aduce, categoric, lucruri bune pe linia absorbţiei fondurilor europene, pe linia construcţiilor care se realizează".

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, aprobată de Guvern la finele lui decembrie 2018, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar, venind, însă, în susţinerea angajaţilor din construcţii, în special prin majorarea salariului minim din domeniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb