Cazul Cathedral Plaza a ajuns la urechile investitorilor din toată lumea, care se gândesc de mai multe ori înainte să investească pe piaţa noastră imobiliară, după cum ne-a spus Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei, precizându-ne: "Se ştie până în America despre acest caz, care are efecte negative pe piaţa imobiliară. Investitorii refuză să mai construiască la noi, am semnale clare de peste ocean".
Domnia sa consideră că situaţia de la Cathedral Plaza - controversatul turn construit lângă Catedrala Sf. Iosif din Capitală, pentru care există o hotărâre judecătorească de demolare - este una destul de dificilă.
Gheorghe Pătraşcu susţine că demolarea acestei clădiri ar fi deosebit de riscantă pentru Catedrală, existând pericolul ca pereţii monumentului să crape.
Arhitectul ne-a menţionat: "Clădirea, chiar dacă este imorală, nu este ilegală. Sentinţa pentru demolare este complet eronată şi cineva, la un moment dat, se va sesiza în legătură cu acest lucru. Imobilul nu poate fi demolat fără a fi pusă în pericol Catedrala, întrucât a fost realizat printr-o metodă anume care a presupus construcţia în paralel a subsolului şi a nivelurilor exterioare. De aceea, dacă s-ar demola doar partea exterioară, presiunea din interior ar împinge afară subsolul, care are o adâncime de circa 20 de metri, iar pereţii Catedralei ar suferi fisuri. Un expert care îşi asumă acest lucru este inconştient. Trebuie făcută o expertiză tehnică pentru identificarea unei soluţii speciale, care presupune foarte mulţi bani. Cred că ar trebui să se apeleze la o Ordonanţă de Guvern care să rezolve această situaţie extrem de dificilă".
Deşi primarul general al Capitalei spunea, nu de mult, că necesarul financiar pentru demolarea imobilului cu 19 etaje ar fi de circa 4 milioane de euro, după primele studii această sumă a ajuns la aproximativ 14 milioane de euro, bani care s-ar putea dovedi insuficienţi, potrivit domnului Pătraşcu.
Primăria Municipiului Bucureşti a înfiinţat o comisie pentru a evalua ce impact ar putea să aibă demolarea Cathedral Plaza asupra Catedralei Sf. Iosif şi pentru evaluarea sumei necesare în vederea derulării acestui proces, după cum ne-a spus executorul Lucian Gonţ, care a somat primăria, în urmă cu aproximativ cinci săptămâni, să emită o dispoziţie de demolare a controversatei clădiri, în conformitate cu hotărârea judecătorească a Tribunalului Dâmboviţa.
"Am mers la primărie şi am discutat cu primarul (n.r. Sorin Oprescu), care ne-a prezentat o dispoziţie de înfiinţare a unei comisii pentru evaluarea impactului asupra Catedralei. Urmează să elaboreze un proiect de demolare. Sunt mai mulţi paşi de urmat peste care nu se poate sări. Se pare că este o procedură destul de riscantă şi nimeni nu doreşte să-şi asume răspunderea", ne-a spus Lucian Gonţ.
• Francisc Doboş: "Cum a fost construită, aşa poate fi şi demontată"
Preotul Francisc Doboş, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice consideră că toate aceste demersuri "nu sunt decât tergiversări" pentru întârzierea demolării turnului de lângă Catedrală.
Domnia sa ne-a precizat: "Afirmaţiile reprezentanţilor primăriei nu au un document concret la bază. Sunt grupuri de interese care doresc să menţină acest proiect. A fost vehiculată o sumă de 17-18 milioane de euro care ar trebui pentru demontarea acestei clădiri. Nu este prima dată când autorităţile înaintează această sumă. Ea apare şi într-un dosar mai vechi deschis în acelaşi caz şi face referire la cu totul altă problemă, nu la demolare. Recent, reprezentanţii Arhiepiscopiei au avut discuţii cu speciliştii, care ne-au spus că demontarea clădirii nu pune în pericol Catedrala. Cum a fost construită, aşa poate fi şi demontată. Dacă nu a căzut Catedrala când a fost făcută acea gaură imensă pentru construirea subsolului, cu atât mai puţin se va întâmpla acest lucru acum".
• Francisc Doboş: "Nici nu ne gândim să demolăm noi clădirea"
Recent, Marius Coltuc, avocat în cadrul Casei de Avocatură Coltuc, ne-a spus că Arhiepiscopia Romano-Catolică poate demola oricând imobilul Cathedral Plaza, precizând: "Dacă există o hotărâre judecătorească irevocabilă, partea care a obţinut câştig de cauză (n.r. în speţă Arhiepiscopia Romano-Catolică) poate pune oricând în executare respectiva hotărâre, dacă cel care ar fi trebuit s-o execute (n.r. respectiv Primăria Capitalei) nu a făcut acest lucru".
Francisc Doboş ne-a spus că Arhiepiscopia Romano-Catolică nu ia în considerare varianta de a demara ea însăşi lucrările de demolare a construcţiei din centrul Capitalei.
În data de 23 ianuarie, Tribunalul Dâmboviţa a hotărât irevocabil că Municipalitatea trebuie să emită un act prin care să impună desfiinţarea construcţiei Cathedral Plaza, "realizată fără autorizaţie de construire legală, autorizaţie emisă la solicitarea SC < Millenium Building Development > SRL Bucureşti (n.r. firma dezvoltatoare, controlată de Eyal Ofer), de Primăria Sectorului 1 Bucureşti", potrivit Instanţei de judecată.
Întrucât hotărârea judecătorească nu prevede alternativă, se va merge pe calea contestaţiei şi va fi numit un terţ, cel mai probabil Arhiepiscopia, care să precedeze la demolarea construcţiei, cheltuielile aferente urmând să fie suportate de Primăria Capitalei, ne-a explicat domnul Gonţ.
Cu câteva luni în urmă, primarul Oprescu a subliniat: "Ştim că există hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei. Acolo trebuie emisă o decizie a primarului general de desfiinţare, după care, dacă dânşii, cei care au construit, nu vor desfiinţa, se va face o somaţie. Noi am lucrat la o evaluare a cât ne-ar costa demolarea, care, însă nu s-a terminat. Banii ăştia trebuie recuperaţi de undeva, că doar nu o să cheltuiesc din banul public, însă, până atunci, eu am de dus la îndeplinire o hotărâre judecătorească".
La doar o lună după ce Instanţa a impus primarului Capitalei să dispună demolarea imobilului Cathedral Plaza, israelianul Eyal Ofer a vândut clădirea grecului Ioannis Papalekas.
Ca urmare a acestei tranzacţii, cele peste 20 de dosare pe rol care au ca obiect Cathedral Plaza au fost preluate, de la Casa de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, de către avocaţii de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.
Cazul Cathedral Plaza a fost deschis în anul 2006, la Tribunalul din Bucureşti, de Arhiepiscopia Romano-Catolică, reprezentanţii acesteia susţinând că turnul vecin este periculos pentru Catedrala Sf. Iosif. Dosarul a fost strămutat la Constanţa, Craiova, Piteşti, Curtea Constituţională a României (CCR), Târgovişte, Ploieşti, ajungând la Suceava, Alba Iulia şi Iaşi. Între timp, cazul Cathedral Plaza a fost judecat de câteva ori şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Construcţia controversatului imobil a început în anul 2006, suma investită în edificiul cu 19 etaje ridicându-se la 60 de milioane de euro.
1. Donatie !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 28.10.2013, 07:48)
Nu o mai demolati. Se poate dona cladirea catre Arhiepiscopia Romano-Catolică daca aaceasta accepta donatia.
1.1. Esti copil... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Gigel în data de 28.10.2013, 07:54)
Problema a pornit tocmai de la dorinta arhiepiscopiei de a pune mana pe cat mai mult din cladire. Cand s-au apucat oamenii de constructie, negociasera cu arhiepiscopia sa le dea 3 etaje. Intre timp, baietii in negru s-au razgandit si au cerut 6. La 6 etaje date, nu mai iesea socoteala...
1.2. Miroase a Patrascu ! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de George în data de 28.10.2013, 09:49)
Multe dintre constructiile oribile din Bucuresti si dintre demolarile unor imobile cu valoare arhitecurala prezinta miros de Patrascu !
1.3. Drept... (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Cristi în data de 28.10.2013, 16:26)
Si eu am auzit aceasta varianta. Oricum mi se face greata de acesti asazisi oameni ai lui D-zeu, care atunci cand era doar un teren viran acolo, plin de balarii, gunoaie si mizerie, nu s-au gandit sa-l curete macar. Probabil mizeria si uratenia de langa catedrala e de preferat fata de o cladire moderna.
1.4. Nimic ilegal in constructia aia? (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Maso Nelu în data de 28.10.2013, 17:30)
Ai dracu popii aia hrapareti sunt de vina!
Nu banditul de ''investitor'' care pentru una a fost autorizat sa construiasca si alta a facut... Adicatelea i s-a dublat sandramaua in timul constructiei, in total dispret de lege, autoritati si natie mioritica de 2 lei!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Silviu în data de 28.10.2013, 09:01)
Oare n-ar fi mai bine daca s-ar demola catedrala? Orcum avem biserici si catedrale cata frunza si iarba in tarisoara noastra mica......Ca spitale si scoli ioc!
3. Sa faca excrocherii la ei
(mesaj trimis de Stefan în data de 28.10.2013, 10:00)
Ince tara bananiera traim???
Investitorii straini sa stie ca nu pot construi fara autorizatie!!!!
4. fără titlu
(mesaj trimis de nnm în data de 28.10.2013, 10:37)
Exista o sentinta care spune negru pe alb ca este o constructie ilegala. Dezvoltatorul stia foarte bine despre acest risc de a pierde procesul, dar s-a bazat pe faptul ca in Romania e posibil orice, inclusiv sa schimbi o sentinta. Aceasta cladire trebuie demolata cu orice pret pentru ca avem nevoie de acest precedent, cineva care a incalcat legea cu buna stiinta sa plateasca pentru asta.
Iar de speriat investitorii, sa fim seriosi, astia nu sunt investitori sunt speculanti imobiliari, ne lipsim bucurosi de ei. Peste tot aduc numai probleme, obtin cu spaga autorizatii si construiesc birouri in zone care nu au infrastructura pentru asa ceva, iar noi trebuie sa suportam consecintele, trafic, masini parcate pe totuar, samd.
Cat despre demolare nu zice nimeni ca trebuie demolat si subsolul, se demonteaza pur si simplu partea superioara, eventual pot sa ramana 2-3 etaje in proprietatea primariei drept despagubire.
5. tipic. tot noi platim.
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2013, 11:11)
Millenium Building Development construieste ilegal pt. ca asa vrea muschii lui Eyal, Arhiepiscopia castiga in instanta si bucurestenii platesc din buzunar demolarea?!
Cat de stupida e schema asta?!
6. Simplu
(mesaj trimis de Cristi în data de 28.10.2013, 16:34)
Cine a emis autorizatia de constructie? Daca nu este legala atunci este vorba de mita si primaria in solidar cu persoana semnatara ar trebui sa suporte toate consecintele, penale si financiare.
7. A vorbit, a platit...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 28.10.2013, 17:27)
Daca nu a existat autorizatie de constructie, atunci aceasta constructie este ilegala, nu? Daca este ilegala, atunci trebuie urmata legea in ce priveste repararea ilegalitatii, nu? Daca cumva, cineva de la PMB, care are de-a face cu autorizatia de constructie, afirma un lucru fals, incercand sa atraga atentia unui pericol fals, atunci inseamna ca apara ilegalitatea, nu? Deci, daca acel cineva, afirma fals ca o ilegalitate poate speria investitorii straini, inseamna ca ia partea celui ce a facut ilegalitatea, nu? Daca ia partea celui ce a comis o ilegalitate, inseamna ca oarecum comploteaza cu el, nu? Daca o persoana comploteaza cu un infractor, inseamna ca este si el un infractor, nu? Deci, oare, arh.Ghe.Patrascu, parca, ar trebui luat la intrebari de catre institutiile de rigoare, despre aceasta afirmatie, ca oficial al PMB, nu? Oare aceste afirmatii nu submineaza economia nationala? Cum poate sa spuna un angajat al unei institutii publice ca o ilegalitate sperie investitorii straini? In ce sens? Oare ii sperie ca a fost posibil ca cineva sa construiasca fara autorizatie de construire? Cu siguranta, ca altfel dl.Patrascu ar trebui cautat la alte cele...