Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este o instituţie a statului român, ţinând de administraţia centrală. AVAS are în frunte un preşedinte, secondat de patru vicepreşedinţi ale căror competenţe se pliază, conform informaţiilor de pe site-ul instituţiei, pe domeniile principale de activitate ale Autorităţii: administrare, valorificarea acţiuni şi active, postprivatizare şi relaţii cu organisme internaţionale.
AVAS a fost infiinţată în 1998, în baza Ordonanţei de Urgenţă nr.51 din 15 decembrie 1998. Ulterior, Autoritatea a trecut prin mai multe reorganizări şi restructurări.
Una dintre cele mai importante activităţi ale AVAS vizează privatizarea companiilor la care statul are participaţii sau pe care le deţine integral. AVAS este instituţia care lansează anunţul de privatizare, urmând apoi ca o Comisie a Autorităţii să analizeze ofertele depuse şi să poarte negocierile cu ofertanţii. Potrivit unor analişti, anul 2008 nu a fost unul benefic pentru privatizările anunţate de AVAS pentru anul trecut. Cele mai relevante exemple în acest sens vizează eşecul privatizării companiilor din domeniul apărării, precum "Avioane" Craiova sau "Iar" Ghimbav.
După instalarea noului guvern, mai multe companii din portofoliul AVAS au fost trecute la Ministerul Economiei. Recent, au apărut o serie de informaţii, neconfirmate oficial, conform cărora AVAS ar putea fi unificat cu "Fondul Proprietatea". De asemenea, o parte dintre guvernanţii de astăzi au anunţat, în compania electorală de anul trecut, intenţia de a desfiinţa Autoritatea, dacă vor câştiga alegerile.
Deocamdată, este neclar cât mai valorează AVAS după ce multe dintre companiile profitabile din cadrul său au fost transferate la alte ministere.
În prezent, AVAS nu are preşedinte deoarece noul guvern nu a nominalizat deocamdată nicio persoană în acest sens.