Datorită volatilităţii ridicate înregistrate de la începutul anului pe toate cele trei pieţe- valutară, de mărfuri şi, respectiv, bursieră- tranzacţiile cu Contracte pentru Diferenţă (CFD) au oferit oportunităţi de profit de până la 1.000%, potrivit lui Victor Safta, Directorul X-Trade Brokers România.
Cele mai mari oportunităţi de câştig le-a oferit piaţa valutară, perechea EUR/USD înregistrând la începutul anului o paritate de 1,4053, pentru ca, în prezent, să se tranzacţioneze în apropierea valorii de 1,2700, ceea ce înseamnă o variaţie de -9,62%.
Tranzacţiile cu CFD-uri se realizează în urma depozitării unei marje iniţiale, care reprezintă o garanţie pentru tranzacţie şi care are o valoare de doar 1% în cazul tranzacţiilor pe piaţa valutară; de exemplu, constituind un depozit de garanţie de 1.000 euro, o persoană poate efectua tranzacţii de 100.000 euro. În consecinţă, celor care au intuit trendul pieţei, corelând tranzacţionarea în marjă cu evoluţia EUR/USD, variaţia înregistrată de piaţă de la începutul anului şi până în prezent le-ar fi putut aduce - pentru o poziţie short pe EUR/USD, de la 1.4053 până la 1.2700 - un randament de 962%, raportat la marja depusă pentru această tranzacţie. În ceea ce priveşte piaţa de mărfuri, aurul a oferit bune oportunităţi de câştig pe un trend de apreciere: la începutul anului cotaţia a fost de 883 USD, încadrându-se pe o pantă de creştere uşor observabilă, pentru a atinge o valoare maximă de 1.006 USD. Variaţia de 14%, corelată cu o marjă de 3%, a condus la un randament de 448% faţă de marja depusă pentru tranzacţie.
Pe piaţa bursieră, indicele Dow Jones (US30) a început anul la valoarea de 8.730 pentru a ajunge o cotaţie apropiată de 6.600 la începutul lunii martie; variaţia înregistrată a fost de 24%, astfel încât, considerând marja de 2% din valoarea nominală necesară realizării tranzacţiei, cei care au intuit trendul au putut obţine un profit de peste 1.200% faţă de marja depusă.
"Toate pieţele exemplificate au oferit oportunităţi pentru speculaţii. Este greu de crezut că un investitor ar fi putut intui evoluţia completă de la începutul anului şi până în luna martie pe vreuna dintre pieţe, însă chiar şi simpla identificare a unor trenduri a putut conduce la surse de profit considerabile", a subliniat Victor Safta. "Nu trebuie uitat însă că, deşi oferă posibilitatea unor câştiguri considerabile cu investiţii iniţiale reduse, CFD-urile implică acelaşi nivel de risc investiţional ca şi tranzacţia efectivă de cumpărare sau de vânzare a activului suport la valoarea nominală a contractului", a precizat Directorul X-Trade Brokers România.
Referitor la pieţele naţionale, trebuie spus că majoritatea au evoluat într-un mod asemănător, fiind puternic influenţate de evoluţiile negative înregistrate de indicii din SUA, fapt care a oferit, la rândul său, oportunitatea de a profita folosind tranzacţii short. Scăderile accentuate din sectorul financiar, în special din SUA au oferit, probabil, cele mai bune oportunităţi pentru poziţiile short.
Analiştii X-Trade Brokers estimează că unul dintre instrumentele care pare- din perspectiva analizei tehnice - să fie pregătit pentru o mişcare importantă, în viitorul previzibil, este petrolul.
"Contractele pentru Diferenţă oferă posibilitatea unor câştiguri remarcabile, dar cer o responsabilitate pe măsură, în cazul în care investitorul nu ştie să oprească o posibilă pierdere", a subliniat Directorul X-Trade Brokers România. Cu alte cuvinte, riscul este proporţional cu posibilităţile de câştig.