GHIDUL INVESTITORULUI De ce avem nevoie de o casă de compensare puternică pentru derivate? (Partea I)

Departamentul Dezvoltare Produse Noi BVB
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 februarie 2009

Tranzacţionarea instrumentelor financiare pe o piaţă bursieră a fost şi este în mod tradiţional în centrul atenţiei mass-media, investitorilor şi publicului larg. Cu toate acestea, rolul şi importanţa instituţiilor specializate în operaţiunile post-tranzacţionare nu sunt la fel de bine cunoscute în rândul publicului larg. În cazul pieţelor bursiere dezvoltate, gestionarea fluxurilor băneşti şi de titluri este asigurată de instituţii de natura caselor de compensare care acţionează în acelaşi timp ca şi contrapărţi centrale.

Funcţionarea caselor de compensare şi a contrapărţilor centrale a revenit din nou pe agenda organismelor de reglementare, intermediarilor financiari, cât şi a investitorilor, odată cu declanşarea celei mai recente crize financiare care a afectat deopotrivă ţările cele mai dezvoltate ale lumii, precum şi economiile emergente. În contextul actual se pune şi mai pregnant problema ca investitorii să acorde mai multă importanţă modului de realizare a operaţiunilor post-tranzacţionare şi să opteze pentru pieţe bursiere care utilizează case de compensare/contrapărţi centrale cu un sistem performant de administrare a riscurilor.

Pentru a putea lua o decizie cât mai potrivită profilului nostru investiţional, trebuie să întelegem mai întâi rolul şi mecanismele utilizate de casele de compensare/contrapărţile centrale - entităţi financiare sofisticate care preiau riscurile din piaţă în beneficiul investitorilor. În analiza noastră vom face referire, de asemenea, la principiile de funcţionare şi beneficiile conferite de modelul post-tranzacţionare utilizat în cadrul pieţei reglementate la termen (Piaţa Derivatelor) administrată de Bursa de Valori Bucureşti.

Casele de compensare care îndeplinesc funcţia de contraparte centrală au drept rol principal garantarea obligaţiilor ambelor părţi, acţionând ca o "contraparte" atât pentru cumpărător cât şi pentru vânzător. Contrapărţile centrale contribuie astfel la menţinerea integrităţii pieţei bursiere.

Entităţile de natura caselor de compensare cu rol de contraparte centrală au apărut iniţial pe pieţele reglementate la termen, în vederea administrării riscurilor asociate instrumentelor financiare derivate. Pe astfel de pieţe, decalajul dintre momentul iniţierii unei tranzacţii şi momentul finalizării acesteia poate fi de câteva luni, fiind posibilă acumularea în acest timp a unor pierderi financiare mari, care s-ar putea să nu poată fi acoperite la scadenţă şi să conducă la o potenţială incapacitate de plată cu implicaţii negative asupra investitorilor şi participanţilor la piaţă. Acest risc este preluat şi administrat, prin tehnici şi metode specifice, de către contrapartea centrală.

Funcţia de contraparte centrală a caselor de compensare, destinată iniţial operaţiunilor cu produse derivate,a fost aplicată ulterior şi la nivelul pieţelor la vedere, pentru a conferi un plus de siguranţă pieţelor de capital în special şi sistemului financiar în general.

Modelul utilizat de BVB pentru operaţiunile derulate pe Piaţa Derivatelor are la bază utilizarea serviciilor de compensare-decontare şi contraparte centrală oferite de Casa de Compensare Bucureşti (CCB), componentă a grupului financiar BVB. În calitate de contraparte centrală, CCB garantează îndeplinirea obligaţiilor financiare ale participanţilor şi se interpune din punct de vedere juridic, conform mecanismelor novaţiei, între membrii compensatori care sunt participanţi direcţi la sistem (modelul "principal to principal"). Astfel, casa de compensare preia asupra sa riscurile induse de fiecare membru compensator în vederea menţinerii siguranţei şi credibilităţii pieţei.

Va urma

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb