GHIDUL INVESTITORULUI Evoluţie surprinzătoare a acţiunilor BRK

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 aprilie 2009

Când este vorba despre Bursa de Valori din România, nimic sau totul nu mai este de mirare. Pentru că, spre deosebire de alţii, la noi, creşterea sau descreşterea nu prea are de-a face cu realitatea. Este suficient să ne uităm, de exemplu, la BRD. Din punct de vedere funcţional, a avut, în anul 2008, cea mai bună performanţă economică, fie că ţinem sau nu ţinem cont de venitul şi, implicit, de profitul realizat din vânzarea participaţiei la ASIBAN. Cu toate acestea, preţul acţiunii BRD a scăzut de la un maxim de închidere de 29,7 lei (chiar 30 lei maxim de tranzacţionare) la 3,73 lei, pentru a se tranzacţiona acum, când toată lumea vede o oarecare dezgheţare, cu 6,6 lei.

Nici TLV nu iese din tipare, căci de la 5,3 lei cât ar fi trebuit să fie, dacă luăm în calcul preţul de dinaintea majorării de capital din 2008, recalculat conform creşterii de capital (adică de la 8,6 lei pentru 10 acţiuni înainte de data de înregistrare), a fost tranzacţionată apoi cu maxim 5 lei pentru 10 acţiuni uşoare şi a scăzut la minimul de 0,605, pentru a fi, acum, după dezgheţ, la 0,915 lei.

Mirarea mea, reflectată în titlu, se referă special la acţiunea BRK. De ce la ea? Pentru că, spre deosebire de celelalte două pomenite mai sus, SSIF "BROKER" Cluj a încheiat anul 2008 în pierdere şi nu chiar mică, fapt care a determinat ca societatea să propună adecvarea capitalului social la valoarea activului prin reducerea valorii nominale a acţiunii la maxim 50% din actuala valoare nominală. Când se ajunge aici, cu criză sau fără criză mondială, este normal şi obligatoriu ca valoarea de piaţă a acţiunii să scadă. Căci cine este dispus să plătească mult pe o astfel de acţiune. Până acum, consiliul de administraţie al societăţii a luat măsura schimbării preşedintelui fondator al societăţii, domnul Petre Prunea din funcţie şi numirea unui domn, Anton Ionescu, despre care cu regret afirm că nu am mai auzit, dar asta nu-mi permite să fac aprecieri asupra sa sau asupra a ce va face în viitor. Am înţeles că un grup de acţionari au propus ca la proxima AGA să aleagă un nou CA din care domnul Prunea să nu mai facă parte. Şi, indiferent de meritele sau greşelile sale, mi se pare o decizie corectă. Nimeni nu trebuie şi nu poate trăi din amintiri. Ceea ce mă surprinde este evoluţia preţului acţiunilor. Dacă mă refer numai la ceea ce s-a întâmplat în ultimul an, preţul acţiunii BRK a avut un maxim de 1,66 lei, a scăzut la 0,0534 lei, adică la 3,2 % din valoarea M52 şi la 10,68 din valoarea nominală a acţiunii şi, cu totul surprinzător şi ilogic, după anunţul privind propunerea de reducere a valorii nominale a acţiunii, dar şi după debarcarea tătucului atoate făcător Prunea, a pornit o furtună de creşteri care sfidează logica şi evoluţia generală a bursei. Vineri, 2 aprilie, BRK a închis a nu ştiu câta oară cu o creştere de peste 10 %, închizând la 0,15 lei, cu 180,89% peste preţul minim, în timp ce alte acţiuni ale celor mai performante societăţi la bursă au avut creşteri ale preţului de 81,8 % la BRD, de 51,2% la TLV, de 50,68% la SIF1, de 76,49% la SIF2, de 63,68% la SIF3, de 25% la SIF4 şi de 58,28% la SIF5, ca să mă refer numai la cele mai performante şi cele mai lichide acţiuni la pe bursă.

Şi luni (n.r. ieri), când scriu acest articol, acţiunile BRK înregistrează o creştere de 9,4 % până la 0,184 lei, adică de 3,44 ori mai mare decât preţul minim. Recunosc cu nemernicie că nu pricep nimic.

Dacă "Broker" înregistrează şi în 2009 pierderi, atunci acesta ar fi al doilea an consecutiv şi titlul BRK ar trebui retras de la cota Bursei şi ar urma să fie tranzacţionate doar pe segmentul "nelistate".

Mă întreb cine cumpără în aşa fel încât să ducă preţul acţiunilor aşa de sus? Un investitor, care nu se numără printre acţionari, nu prea cred. Atunci rămân numai unii investitori care cred în noul viitor al societăţii şi care doresc să aibă un procent de vot cât mai mare la viitoarea AGA şi, evident, investitorii speculativi, care nu scapă niciodată ocazia de a fi prezenţi pe o acţiune aflată în plină fluctuaţie. Mi se pare totuşi prea puţin pentru a te aventura într-o astfel de societate, chiar dacă se mizează puternic pe reevaluarea pozitivă a portofoliului de acţiuni al BRK, societate mixtă, nici cal nici peşte, care nici ea nu mai ştie dacă este societate de brokeraj sau societate de investiţii. În plus, societatea se află sub o puternică presiune a clienţilor sau foştilor clienţi care susţin, nu fără temei, că societatea le-a creat prejudicii. Deocamdată, nu se cunoaşte amploarea fenomenului, dar oricum problema presupune încălcarea legii penale. Concluzia nu poate fi altfel decât în ceaţă. Fiecare investitor care cumpără sau a cumpărat acţiuni BRK are propria lui raţiune.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. terminati cu manipularea

    Parerea celui ce a scris articolului de mai sus este gresita , asa cum a fost si in cazul " BANCA AGRICOLA " cu multi ani in urma .

    Nu sunt de acord cu opinia d-lui Iordache intrucit nu stie ca in trimestrul I /2009 se contureaza deja primele rezultate pozitive la societatea in cauza. Va rugam nu mai manipulati piata , d-le Iordache! Daca regretati ca n-ati cumparat actiuni Broker cind preturile erau jos, va recomand sa o faceti acum, pentru ca mai au mult potential de crestere.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb