GHIDUL INVESTITORULUI Rezervele minime obligatorii

Ş.C.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 februarie 2009

În ţara noastră, băncile trebuie să verse 18% din valoarea depozitelor în lei şi 40% din valoarea depozitelor în valută.

În ţara noastră, băncile trebuie să verse 18% din valoarea depozitelor în lei şi 40% din valoarea depozitelor în valută.

Băncile care colectează depozite au obligaţia să verse în conturile lor deschise la banca centrală sume stabilite prin aplicarea unei cote procentuale la valoarea depozitelor colectate. În ţara noastră, băncile trebuie să verse 18% din valoarea depozitelor în lei şi 40% din valoarea depozitelor în valută.

Din punct de vedere monetar, instituirea sistemului depozitelor minime obligatorii urmăreşte limitarea multiplicării creditului în cadrul sistemului bancar. Potrivit analiştilor, acest sistem conferă clienţilor domeniului bancar şi o anumită siguranţă creând impresia că băncile dispun în orice moment de lichidităţile necesare ca să facă faţă unei potenţiale retrageri a depunerilor. Din acest punct de vedere, este important de reţinut că rezervele minime obligatorii nu au ca scop asigurarea solvabilităţii băncilor comerciale în momente de criză.

Pe lângă scopurile enumerate mai sus, rezervele obligatorii reprezintă şi o sursă de venituri pentru banca centrală, dar şi un indicator al bilanţurilor statistice. Cel mai important, însă, este faptul că banca centrală utilizează sistemul RMO pentru a-şi impune o anumită politică monetară în piaţă. Astfel, când Banca Centrală decide creşterea ratei rezervelor minime obligatorii, nevoile băncilor comerciale în moneda locală vor creşte, fiind nevoite să majoreze rezervele deţinute în conturile băncii centrale. Efectul direct al acestei situaţii vizează reducerea lichidităţii bancare pentru că resursele financiare de care dispun băncile se micşorează. Acestea vor încerca să facă rost de disponibilităţi de la banca centrală.

În schimb, dacă banca centrală decide să reducă rata de rezervă minimă obligatorie, nevoile băncilor în moneda autohtonă se vor diminua. În consecinţă, lichiditatea bancară creşte, iar băncile reuşesc să facă faţă neoiilor de monedă centrală. Din această cauză, analiştii sunt de părere că politica rezervelor minime obligatorii vine în completarea politicii de rată a dobânzii pe piaţa monetară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb