Gigantul Ford, lăsat cu ochii-n soare la Craiova?

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Companii #Auto / 30 iunie 2008

AVAS a încasat cele 27 de milioane de euro de la Ford, de pe urma ajutorului de stat ilegal acordat la privatizare

Săptămâna trecută a expirat termenul până la care AVAS trebuia să sprijine Ford să preia şi acţiunile de la acţionarii minoritari ai Automobile Craiova

AVAS susţine că nu s-a mai implicat în această operaţiune, deşi prin contract se angajase să "depună toate eforturile"

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a încasat peste 27,5 milioane de euro de la Ford, reprezentând ajutorul de stat ilegal acordat în cazul privatizării Automobile Craiova cu producătorul american, privatizare finalizată în martie 2008. Autoritatea statului trebuia să recupereze aceşti bani de la Ford, după ce Comisia Europeană a decis în luna februarie a acestui an că gigantul american a primit un ajutor de stat neconform cu legislaţia comunitară.

În fapt, Comisia Europeană a decis în februarie 2008 că unele condiţii impuse cumpărătorului de Guvernul român au determinat diminuarea preţului de vănzare a uzinei de la Craiova. AVAS a solicitat Ford, prin clauzele negociate în contractul de privatizare, să realizeze o producţie de minimum 200.000 de automobile în al patrulea an de la privatizare, să efectueze o serie de investiţii şi să-i păstreze pe toţi cei aproape 4.000 de angajaţi ai companiei.

Ford a preluat în martie pachetul de 72,4% din capitalul Automobile Craiova, după ce AVAS a încasat contravaloarea acţiunilor în valoare de 57 milioane euro. Prin contractul de privatizare, însă, AVAS îşi lua angajamentul că va depune toa-te eforturile pentru a scoate din compania craioveană acţionarii minoritari, astfel încât Ford să deţină întreg pachetul de acţiuni. Restul acţiunilor din "Automobile Craiova" sunt deţinute de SIF Oltenia (22, 06) şi de "alţi acţionari", cu 5,5%.

Termenul până la care AVAS trebuia să se înţeleagă cu acţionarii minoritari, în special cu SIF Oltenia, asupra ieşirii lor din Automobile Craiova a expirat săptămâna trecută. Numai că AVAS nu a anunţat, la expirarea termenului , ce soluţie s-a găsit pentru scoaterea acţionarilor minoritari din Automobile Craiova. Clauza contractuală ar fi permis Ford să recupereze mare parte din sumele plătite AVAS în contul ajutorului de stat ilegal stabilit de Comisia Europeană. Căci, dacă ar fi reuşit să-i scoată pe minoritari din Automobile Craiova, prin oferirea, la schimb, a unor pachete de acţiuni la alte companii de stat, AVAS trebuia să revândă Ford participaţiile minoritarilor la acelaşi preţ pe acţiune pe care compania americană îl achitase statului român pentru pachetul majoritar de 72,4%. Diferenţa dintre preţul plătit de Ford la privatizare şi cel de Bursă i-ar fi adus o economie de aproximativ 15 milioane de euro gigantului american. Dar operaţiunea scoaterii minoritarilor din compania "Automobile Craiova" a eşuat, în mai, după ce presa a relatat că AVAS ar negocia cu SIF Oltenia să-i ofere acţiuni la Societatea Naţională a Apelor Minerale, în schimbul pachetului deţinut la uzina craioveană. Asociaţiile patronale şi mass-media au criticat aceste negocieri, ceea ce a determinat AVAS să anunţe că nu se va mai implica în operaţiune, ci va lăsa compania Ford să negocieze direct cu acţionarii minoritari preluarea participaţiilor acestora la "AutomobileCraiova".Surse din AVAS susţin că, pe lângă Societatea Naţională a Apelor Minerale şi alte două companii, SIF Oltenia ar fi solicitat şi un schimb de acţiuni la combinatul Oltchim. Informaţia nu a fost confirmată oficial nici de reprezentţii AVAS, nici de cei ai SIF Oltenia, însă concomitent cu negocierile pentru scoaterea SIF Oltenia din Automobile Craiova, AVAS a demarat şi operaţiunea majorării de capital la Oltchim, prin conversia creanţelor deţinute de AVAS asupra combinatului. Astfel pe 24 iulie, AGA de la Oltchim urmează să discute propunerea de majorare a capitalului social al societătii cu valoarea de 954,75 milioane de lei, prin conversia în actiuni a creanţei de 508,4 milioane de lei deţinută de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului faţă de societate, cu acordarea drepturilor de preferinţă pentru acţionarii minoritari existenţi. Ca să-şi conserve cota de 6,8% din Oltchim, SIF Oltenia trebuie să verse aproximativ 66 de milioane de lei.

Cum SIF Oltenia contestă operaţiunea AVAS de la Oltchim, aceasta ar putea fi un motiv de negociere pentru AVAS şi SIF din care să câştige şi compania Ford la Craiova.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Da' ce, la Aviatia Utilitara S.A., s-a implicat statul sa scoata actionarii minoritari? Si s-au recuperat niste terenuri foarte scumpe, s-au facut niste fuziuni, care trebuiau sa duca la reevaluarea actiunilor, emiterea unor noi actiuni, etc.

    Banditi pe scara mare. Legile sunt doar chestia aia cu bariera.

    Cine vrea un cupon la Aviatia Utilitara S.A. Bucuresti, sa lase o adresa de e-mail aici, sa-l pot contacta. 

    1. la aviatia utilitara nu erau baietii aia de l-au dat in gat pe miytrea?

      dar ce nu pricep eu de ce trebuie sa aiba statul grija de actionarul majoritar/ sunt handicapati majoritarii de nu pot negocia un pret cu minoritarrii?/ 

      nu stiu de mytrea. da un tip a cumparat peste 90% din actiuni. trebuia sa organizeze un OPC, dar.......Si nimeni nu-l obliga la nimic. Intre timp a luat si terenurile alea (in instanta), si a si fuzionat cu aeroportul ala minune. Deci, cupoanele ar trebui sa fie foarte valoroase. Numai daca ne gindim la pamint. Si totusi...Nu ma intereseaza politica aici, doar afacerile.

    Eu, nu pot face nimic cu 25 de actiuni. Dar daca va ginditi ca si cu o singura actiune poti abliga firma sa-ti prezinte registrele...incepe sa devina interesant cuponul asta cu 25 de actiuni, in miinile unui om puternic. (Cuiul lui Pepelea.) Si apoi, nu se stie, mai sunt 7,.. actiuni la particulari, abandonate de majoritarul de la Aviatia Utilitara S.A.Pot fi adunate prin contracte notariale. Mai scump, dar merita.Si ele au intrat in fuziunea incheiata, chiar daca nu sunt bagate in seama de "dulaii" economiei de piata de la noi. Bafta, eventualului client!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb