GO-ul românesc a împlinit 25 de ani de existenţă

Monica Măgureanu
Ziarul BURSA #Companii / 7 decembrie 2007

Cu o istorie de peste 4000 de ani, jocul GO, descoperit în China, s-a răspândit şi la noi, la nivel naţional prin anii "80, iar la 30 martie 1990 a fost fondată Federaţia Română de GO. Cunoscut ca un joc al minţii, GO este practicat de peste 60 de milioane de jucători la nivel mondial, cele mai mari forţe din lume fiind Coreea de Sud, China şi Japonia.

Iniţial, jocul de GO a fost folosit pentru educarea copiilor împăraţilor chinezi. Apoi, a devenit joc de strategie militară, a fost folosit în predicţii astrologice, pentru ca în zilele noastre să fie folosit ca instrument de educaţie, management, marketing, IT, mijloc eficient de elaborare a strategiilor politice, economice şi militare, ca terapie medicală alternativă şi obiect de studiu în grădiniţe, şcoli, universităţi.

Printre obiectivele strategice ale Federaţiei Române de GO pentru perioada 2008-2011 se află creşterea numărului de unităţi de învăţământ, în care se va preda jocul de GO, ca disciplină opţională de studiu şi organizarea de competiţii naţionale şcolare, dar şi susţinerea participării sportivilor români la principalele competiţii internaţionale.

Singurul joc ce poate fi comparat cu GO-ul, fără a păli, este şahul, dar spre deosebire de şah, GO-ul nu este sufocat de remize, nu are un repertoriu rigid de deschideri şi nici nu pare ameninţat (în viitorul previzibil) să fie "banalizat" de intervenţia calculatorului. Premiul oferit de Fundaţia ING, de 1,5 milioane de dolari, pentru un soft care să invingă un jucător amator de GO nu a fost revendicat, încă.

Performanţa majoră a unui jucător român de GO este cea obţinută de Cătălin Ţăranu, care, după 9 ani petrecuţi în Japonia, în iunie 2001, a reuşit să obţină rangul 5 dan ca jucător profesionist, devenind primul european membru NIHON KI IN.

Prima ediţie a Jocurilor Mondiale ale Sporturilor Minţii, se va desfăşura la Beijing, în perioada 3-18 octombrie 2008, cu sprijinul financiar al guvernului chinez. Acest eveniment sportiv, se anunţă de pe acum, a fi, de dimensiunile Olimpiadei, la care vor fi prezenţi peste 3000 de jucători de bridge, GO, şah, dame şi xiangqi (şah chinezesc), din 150 de ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb