Google a trecut procesarea oricărui tip de conţinut disponibil în mod public online ca o posibilitate pe care o are în vedere pentru a-şi antrena sistemele de inteligenţă artificială, conform celei mai noi versiuni a propriilor reguli, informează news.ro.
Google şi-a actualizat politica de confidenţialitate şi a adăugat o clauză prin care spune că îşi rezervă dreptul de a analiza tot conţinutul disponibil online în mod public.
Noua clauză are în vedere folosirea cantităţii enorme de conţinut disponibil pe internet pentru antrenarea limbajelor lingvistice care stau la baza sistemelor de AI.
Schimbarea făcută de Google în cadrul propriului regulament a stârnit imediat critici. Mulţi susţin că Google se comportă ca şi cum ar fi proprietarul întregului internet.
În realitate, Google este doar una dintre companiile care au adoptat aceste practici în ultimii ani pentru a-şi îmbunătăţi AI-ul. Microsoft, OpenAI şi alţii fac deja acest lucru fără să vorbească prea mult despre acest subiect.
"Lăcomia" cu care AI-ul procesează tot ce găseşte online este şi motivul pentru care reţele sociale precum Twitter şi Reddit au decis să limiteze accesul, sperând să obţină bani pentru asta de la companiile care dezvoltă sisteme de AI.
Rămâne de văzut dacă şi legiuitorii europeni şi din alte regiuni vor fi de acord cu modul în care AI-ul este antrenat şi de implicaţiile asupra intimităţii online.