Gorghiu (PNL): Înregistrarea cartelelor pre-pay creează premisa unor abuzuri ale instituţiilor

A.C.
Miscellanea #Telecomunicaţii / 11 iunie 2014

Update 20:15 Dumbravă(SRI): "Suntem criticaţi că devenim exportator de vulnerabilitate în UE prin cartelele prepay"

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a susţinut, astăzi, la Comisia de IT din Camera Deputaţilor, că partenerii din UE critică România pentru faptul că devine exportator de vulnerabilitate în Uniune din cauza faptului că permite achiziţionarea de mijloace de comunicare nenominale, potrivit surselor din presă.

"Suntem criticaţi de pateneri că România devine un exportator de vulnerabilităţi în UE, adică s-a dus vestea printre băieţii răi că în România pot fi achiziţionate mijloace de comunicare la liber, fără a-ţi declara identitatea, şi băieţii răi le iau şi le utilizează în scopuri malefice, antisociale, în UE. Parteneri din UE mă întreabă cine e în spatele cartelei suspecte şi nu pot da răspuns util", a spus Dumbravă.

El a arătat că susţine fără echivoc necesitatea adoptării unui proiect de act normativ prin care achiziţionarea de cartelele prepay trebuie făcută numai în baza unui act de identitate.

"E o chestiune stringentă de securitate naţională, cu atât mai mult în actualitate vizavi de ultimele evoluţii vizavi de frontiera externă a UE", a spus Dumbravă.

El a arătat că problema cartelelor preplătite a apărut prima dată în ţara noastră în 2008, odată cu pregătirile pentru summitul NATO.

"A trecut atăta timp, trei proiecte de acte normative, două hotărâri CSAT, o hotărâre de Guvern, multe acte normative, şi suntem exact în acest punct, când 67% din piaţa utilizatorilor de telefonie mobilă din România e ocupată de aceste cartele care sunt anonime, anonimizate, folosite de fiecare cum vrea în scopuri benefice, dar şi malefice", a spus Dumbravă, care s-a întrebat, retoric, dacă nu există voinţa politică adoptării unei astfel de reglementări.

Dumbravă a fost însă contrat de deputatul PNL Daniel Iane. "Numai de când sunt eu în această comisie am respins de două ori această iniţiativă pentru că nu ne-aţi convins cu adevărat că aceste ameninţări pe care le amintiţi generic există cu adevărat. Am cumpănit deranjul cetăţeanului, supracostul pe care ar trebui să-l plătească operatorului de telefonie în implementarea acestui mecanism. Însemană costuri pentru operator, pentru beneficiar, iar beneficiul e foarte mic în raport cu costurile implicate".

Dumbravă a evocat, în sprijinul poziţiei sale, discuţia avută cu unul dintre omologii săi dintr-o ţară europeană, în condiţiile în care acesta i-a expus faptul că România nu are reglementat legislativ acest domeniu.

"Replica unuia dintre parteneri a fost: domnule comandant, nu mai insistaţi, aşteptaţi până la primul atac terorist şi pe urmă solicitaţi. O să vă dea Parlamentul toate legile necesare", a spus Dumbravă.

Iane i-a replicat că rolul SRI este de a preveni astfel de lucruri.

"Da, dar am nevoie de mijloace, inclusiv legislative", a spus, la rândul său, Dumbravă, Iane precizând că este convins că SRI are aceste mijloace.

"Încercăm să ne facem treaba cu ce avem", a mai spus Dumbravă.

-------

Deputatul liberal Alina Gorghiu susţine că proiectul privind înregistrarea cartelelor pre-pay încalcă dreptul la viaţă privată şi este de natură să creeze premisa unor abuzuri din partea instituţiilor statului, arătând că PNL este împotriva acestei iniţiative, a scris aceasta pe blogul personal.

"PNL este împotriva acestui demers, care nu face altceva decât să încalce dreptul la viaţă privată a cetăţenilor, cu consecinţe la fel de dăunătoare ca cele ale Legii Big Brother, mai ales în contextul invalidării Directivei nr. 2006/24/CE prin Decizia CJUE", a scris, astăzi, Alina Gorghiu pe blogul său.

Ea arată că proiectul este motivat de faptul că achiziţionarea cartelelor preplătite fără colectarea datelor de identificare ale consumatorilor face dificilă identificarea acestora în cazul activităţilor efectuate pentru desfăşurarea cercetării penale ori pentru cunoaşterea, prevenirea şi contracararea riscurilor ori ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

"Aplicabilitatea acestei legi este de natură să răstoarne prezumţia de nevinovaţie şi să transforme toţi utilizatorii în persoane susceptibile de săvârşirea unor infracţiuni. Legea este de natură să creeze premisa unor abuzuri ale instituţiilor statului, având în vedere că nu se precizează în mod clar nici contextul în care ar putea fi folosite aceste date, nici perioada de timp pentru care urmează a fi stocate", afirmă deputatul liberal.

Ea mai susţine că la fel de hazardate sunt şi modificările prevăzute de art. 732 din acest proiect, care se referă la punctele de conectare la internet puse la dispoziţie publicului, ce ar trebui să stocheze pe o perioadă de 6 luni datele furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectaţi în aceste puncte.

"Practic, nu vorbim doar de un proiect de lege care îngrădeşte abuziv drepturile utilizatorilor de telefonie, ci şi de unul care urmăreşte şi poate identifica în urma unei cereri, formulate de nu ştim exact cine şi în baza a nu ştim exact ce, locul în care un individ se află, pe baza conectării la o reţea de internet cu acces gratuit", arată Gorghiu.

Proiectul de lege iniţiat de Guvern în luna aprilie 2014, care instituie obligativitatea înregistrării şi stocării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, a fost aprobat de Senat în 2 iunie, fiind înaintat apoi Camerei Deputaţilor pentru a-l dezbate în calitate de Cameră decizională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb