Gradul de ocupare a hotelurilor din staţiunile balneare a scăzut cu 20% în primele patru luni, pe fondul reducerii numărului de turişti care vin prin Ministerul Muncii, dar şi a celor străini, potrivit preşedintelui Organizaţiei Patronatelor din Turismul Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu. "Contractul cu Casa Naţională de Pensii a fost semnat cu întârziere faţă de anul trecut, iar pensionarii au început să vină cu o lună mai târziu. Nici sistemul de asigurări de sănătate n-a funcţionat prea bine", a declarat Rădulescu, citat de Mediafax. El a adăugat că la scăderea din acest an a contribuit şi reticenţa agenţiilor de turism de a contracta un număr mare de locuri în staţiunile balneare. "Anul acesta îl văd pe minus faţă de 2009. Este posibil ca marja de scădere faţă de anul trecut să se adânceas-că până la finele lui 2010", a apreciat Rădulescu.
Deşi în anul 2009 cifra de afaceri în sectorul balnear a scăzut cu 10-15%, iar gradul mediu de ocupare s-a diminuat cu 5-10 puncte procentuale, până la 60%, cele mai importante 25 de companii din România nu au înregis-trat pierderi. "Este posibil ca în acest an multe companii mari să treacă pe minus", a mai spus Rădulescu.
Potrivit preşedintelui patronatului, anul trecut cele mai multe dintre companiile din domeniu au amâ-nat investiţiile pe care le programaseră, astfel încât dintr-o valoare estimată a investiţiilor de circa 100 de milioane de euro la nivel naţional, s-a realizat abia jumătate.
În staţiunile balneare din Româ-nia există aproximativ 40.000 de locuri de cazare, dintre care peste 60% sunt clasificate la una şi două stele.