GRÂUL ÎNTRE MINIM ŞI MAXIM: Diferenţa dintre estimările recoltelor ar acoperi exporturile anuale către Coreea de Sud

A.O.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 23 iunie 2014

Diferenţa dintre estimările recoltelor ar acoperi exporturile anuale către Coreea de Sud

Diferenţa de 660.000 de tone de grâu dintre valorile minime şi maxime estimate privind producţia din ţara noastră în 2014 ar putea acoperi toate exporturile către Coreea de Sud dintr-un an, potrivit calculelor ziarului Bursa pe baza informaţiilor disponibile. În ultima vreme, o serie de agenţii şi actori privaţi au înaintat diverse prognoze cu privire la producţia de grâu din ţara noastră, toate în creştere comparativ cu anul 2012.

Diferenţa între cele mai mici estimări, respectiv ale Comsiei Europene şi Departamentului de Stat pentru Agricultură din SUA (USDA), care prevăd o producţie de 7,6 milioane de tone de grâu, şi cele mai mari, ale traderului german Alfred Topfer, de 8, 26 de milioane de tone este destul de mare, respectiv de 660.000 de tone, cantitate similară cu cea exportată de ţara noastră în sezonul 2013-2014 în Coreea de Sud (607.000 de tone). Aceeaşi cantitate ar însemna 38% din totalul de grâu exportat de ţara noastră în Egipt (1, 733 milioane de tone), şi 172% din cel exportat în Libia (382.000 de tone) în 2013-2014. În procente creşterea recoltei de grâu variază între 4% şi 13%, diferenţa fiind de nouă procente. "O variaţie de 5-8% între diverse prognoze este normală", ne-a spus Gabriel Purice, preşedinte al Bursei Române de Mărfuri (BRM). Potrivit BRM, România este a 11-a ţară ca volum de grâu la export din lume, recolta din 2014, fiind estimată la 7,8 - 8 milioane tone. Gabriel Purice ne-a explicat că estimarea instituţiei privind producţia de grâu a avut la bază date furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale (MADR) corelate cu cele furnizate de producători, atât mari cât şi mici.

Săptâmâna trecută, Comisia Europeană şi-a revizuit datele privind producţia de grâu din ţara noastră, în creştere cu 4% faţă de sezonul trecut, recolta fiind estimată la la 7,6 milioane de tone. Estimările europene au ajuns astfel similare cu cele publicate anterior de USDA, instituţie, care estimează o creş­tere de recoltă de până la 5% faţă de sezo­nul 2013-2014.

La începutul lunii mai, traderul german de cereale Toepfer estima că ţara noastră va recolta în acest an o cantitate de grâu de 8,26 milioane tone, cu circa 13% mai mult decât în când recolta a fost de 7,296  milioane tone, cea mai ridicată valoare din ultimii opt ani.

Pe de altă parte, atât fermierii cât şi analişti internaţionali au avertizat că ploile din ultima vreme au afectat regiunile din zona Dunării şi că acestea ar putea dăuna calităţii grâului.

S-ar putea însă, ca în cele din urmă, cantiatea de grâu recoltată de fermierii autohtoni să fie mai puţin relevantă la formarea preţurilor, în contextul în care, cele puţin la nivel european, se pare că vom avea producţii record. Strategie Grains a crescut estimările privind recolta de grâu din Uniunea Europeană (UE) cu 2 milioane de tone, până la 147 milioane de tone, care ar însemna cea mai mare recoltă din ultimii şase ani. Prognozele acestora pornesc de la aşteptările privind producţia ridicată din mai multe ţări inclusiv Franţa, Germania şi Marea Britanie. Datele Strategie Grains sunt mai mari decât cele ale Departamentului de Stat pentru Agricultură din SUA (USDA) care prevăd, la nivelul UE, o recoltă de grâu de 146,25 de milioane de tone, în creştere cu 1,37 milioane de tone comparativ cu estimările anterioare.

Potrivit unor experţi citaţi de Wall Street Journal, cotaţiile grâului în acest an nu vor fi foarte mari pe fondul recoltelor din Uniunea Europeană, a grâului ieftin din regiunea Mării Negre şi în contextul în care îngrijorările unor blocaje din cauza conflictului din Ucraina nu s-au materializat şi livrările din această ţară au continuat într-un ritm normal.

În cele din urmă acestea vor depinde însă şi de valoarea cererii principalelor state importatoare. De exemplu, potrivit Agrimoney, cererea pare a fi în creştere după ce Taiwan a cumpărat vineri 96.180 de tone de grâu american la o licitaţie şi Pakistanul a achiziţionat deja 90.000 de tone din regiunea Mării Negre cu livrarea în august. De asemenea Iordanul vrea să cumpere 100.000 de tone pentru panificaţie cu livrarea în decembrie 2013- ianuarie 2014, iar Arabia Saudită a încheiat vineri o licitaţie pentru 715.000 de tone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb