Producătorul elen de lactate Olympus Dairy, care deţine o fabrică în judeţul Braşov, la Hălchiu, a anunţat că anul acesta şi-a mărit numărul de angajaţi cu 40 de persoane, ajungând la un număr total de salariaţi de 120. Compania mizează, practic, în acest an, pe o dublare a afacerilor sale în România, de la 22,6 milioane de euro la 40 de milioane de euro, din care 70% sunt realizate efectiv din exporturi. Principalele pieţe de export ale fabricii din Braşov sunt Italia, Spania, Bulgaria, Estonia, Polonia şi Germania.
Producătorul a obţinut în primăvară un împrumut de 30 de milioane de euro de la Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre, pentru finalizarea investiţiei începute în 2008 în România. Creditul este destinat extinderii capacităţii fabricii pentru export, obiectivul companiei fiind exportul la 80% din producţia totală, fiind folosită materie primă de la fermierii români. Ilias Pliastikas, director general adjunct Olympus Dairy Industry, susţine că fabrica de la Hălchiu va ajunge să îşi acopere integral capacitatea în aproximativ cinci ani, în prezent aceasta producând la 40% din capacitate.
Grecii se luptă şi pentru compania braşoveană Prodlacta, societate la care deţin 23% din acţiuni. Potrivit lui Pliastikas, neînţelegerile cu managementul companiei din ultimii ani au pornit de la "supravegherea firmei - nu a fost ceva personal". Acesta a mai precizat că "Olympus intenţionează să îşi protejeze investiţia şi să ajute Prodlacta să îşi continue activitatea".
Planul de reorganizare propus de managerul Mariana Eftimie în colaborare cu compania Olympus a fost respins, însă, la finele lunii trecute de către creditori. Potrivit acestuia, grupul Olympus, sau un investitor desemnat de greci, ar fi urmat să vină cu un aport de capital de 30 de milioane de lei pentru stingerea creanţelor. Pliatsikas spune că investiţia ar fi urmat să fie realizată de grupul Olympus.
Investiţia greenfield a Olympus în fabrica de la Hălchiu s-a ridicat, într-o primă fază, la 55 milioane euro. Unitatea are o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi.
Grupul a intrat pe piaţa din România în 1999, printr-o unitate de procesare a laptelui în Baraolt, Covasna, care este închisă în prezent. În perioada 1999-2011, investiţiile totale ale grupului în România au ajuns la 70 de milioane de euro.