Green Environment Support: Operatorii economici trebuie să se pregătească pentru înregistrarea la AFM-APR

F.D.
Companii / 23 octombrie 2023

Daniela Dobre, CEO Green Environment Support

Daniela Dobre, CEO Green Environment Support

Operatorii economici din România trebuie să pregătească procesul de înregistrare în AFM-APR, după aprobarea recentă a procedurii de înregistrare. Această măsură se aplică în special celor care introduc pe piaţă alternative reutilizabile durabile sau care nu conţin plastic la produsele din plastic de unică folosinţă. Iată cele mai importante aspecte ale legislaţiei pe care trebuie să le ştie companiile vizate, conform Green Environment Support.

Potrivit sursei citate, în data de 25 septembrie a fost publicat Ordinul - nr. 2.002/353/2023 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care introduc pe piaţa naţională alternative reutilizabile durabile sau care nu conţin plastic la produsele din plastic de unică folosinţă, sticle PET care conţin plastic reciclat şi plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET care aduce o noua obligaţie de înregistrare pentru anumiţi agenţi economici.

Societăţile care trebuie să se înregistreze în registrul AFM-APR sunt cele care introduc pe piaţa naţională:

a) ambalaje de desfacere de unică folosinţă: pahare şi capace/casolete şi capacele lor fabricate din materiale reutilizabile durabile sau care nu conţin plastic. În această categorie se pot încadra atât producătorii şi importatorii de astfel de ambalaje, cât şi HoReCa.

b) sticle PET care conţin plastic reciclat indiferent dacă aceste sticle sunt utilizate pentru alimente sau alte tipuri de produse nonalimentare, iar categoriile de business care pot să fie eligibile sunt producătorii şi importatorii de astfel de ambalaje şi HoReCa

c) plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET (reciclatorii sau importatorii de plastic reciclat care va fi introdus în sticle PET)

Înregistrarea în registru trebuie făcută în 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.

"Este foarte important că operatorii economici să ştie că până pe dată de 24 noiembrie trebuie să facă înregistrarea în registrul AFM-APR. În procesul de pregătire pentru înregistrarea oferim companiilor sprijinul necesar pentru a evita eventuale erori şi pentru a se încadra în termenul limită. De-a lungul ultimilor ani, impactul nociv al produselor din plastic de unică folosinţă asupra mediului a devenit tot mai evident, generând o preocupare crescândă la nivel global. România, alături de alte state, a decis să acţioneze ferm pentru a reduce cantitatea de deşeuri de plastic şi pentru a promova utilizarea de alternative durabile şi prietenoase cu mediul înconjurător", declară Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

Validarea sau respingerea înregistrării se va face de către autorităţi în cel mult 15 zile lucrătoare de la primirea cererii. În cazul activităţilor noi acestea se vor înregistra în acelaşi termen de 60 de zile de la dată începerii activităţii. Dacă activitatea pentru care s-a solicitat înscrierea încetează, se va depune o solicitare de radiere într-un termen de maximum 20 de zile lucrătoare.

Până la dată de 25 februarie 2027, autoritatea publică centrală din domeniul mediului şi autoritatea publică centrală din domeniul economiei realizează o evaluare a procedurii de înregistrare.

Înregistrarea se face prin intermediul aplicaţiei e-tax pusă la dispoziţie de Administraţia Fondului pentru Mediu pe baza unei cereri ce trebuie completată.

Instrucţiunile de completare ale cererii sunt detaliate în "Procedura de înregistrare a operatorilor economici care introduc pe piaţă naţională alternative reutilizabile durabile sau care nu conţin plastic la produsele din plastic de unică folosinţă, sticle PET care conţin plastic reciclat şi plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET, din 25.07.2023" astfel:

Pentru rubrica "alternative reutilizabile durabile sau care nu conţin plastic la produsele din plastic de unică folosinţă" se vor completa, pentru fiecare ambalaj introdus pe piaţă din această categorie denumirea şi materialul/materialele din care este confecţionat.

La rubrica "sticle PET care conţin plastic reciclat" se vor introduce date referitoare la volumul sticlei, categoria (destinate să vină în contact cu produse alimentare/care nu vin în contact cu produse alimentare). Fiecare categorie va trebui să conţină şi date referitoare la industriile cărora le sunt destinate (de exemplu: industria alimentară, industria băuturilor, industria cosmetică, industria detergenţilor etc.).

La rubrica "plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET" se va selecta din lista predefinită ţară de provenienţă a plasticului reciclat, dacă această este membră UE, sau se va completa de către operator, dacă este ţară terţă.

Rubrica referitoare la "numărul/numerele de înregistrare în Registrul Uniunii de tehnologii, reciclatori, procese de reciclare, sisteme de reciclare şi instalaţii de decontaminare, prevăzut la art. 24 din Regulamentul (UE) nr. 1.616/2022 al Comisiei din 15 septembrie 2022 privind materialele şi obiectele din plastic reciclat destinate să vină în contact cu produse alimentare şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 282/2008" se va completa doar de către operatorii economici a căror activitate intră sub incidenţa prevederilor Regulamentului nr. 1.616/2022.

Operatorii economici cărora nu li s-a alocat până la data completării cererii de înregistrare în Registrul AFM-APR un număr de înregistrare în Registrul Uniunii de tehnologii, reciclatori, procese de reciclare, sisteme de reciclare şi instalaţii de decontaminare vor completa numărul de înregistrare de la Ministerul Sănătăţii a notificării/cererii, conform prevederilor art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (2), art. 17 alin. (2), respectiv art. 25 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.616/2022.

Prin intermediul acestei noi obligaţii, se urmăreşte promovarea unei abordări sustenabile în ceea ce priveşte utilizarea ambalajelor din surse regenerabile şi a economiei circulare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb