Raportul "Reacţie globală împotriva ingineriei genetice în anul 2006" arată că rezistenţa faţă de culturile modificate genetic (MG) continuă să crească printre consumatori, fermieri şi guverne, se arată într-un comunicat al organizaţiei ecologice Greenpeace. "Există dovezi de netăgăduit că guvernele, fermierii şi consumatorii din întreaga lume recunosc că ingineria genetică este nesigură, neviabilă şi de-a dreptul periculoasă", a declarat Jeremy Tager, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace International. "Reacţia pieţei faţă de recentul scandal al contaminării orezului a fost uriaş, unele ţări ajungând să interzică culturile modificate genetic în totalitate. România, de exemplu, care a avut, conform cifrelor oficiale, 85.000 ha cultivate cu soia MG în 2005 şi 130.000 ha în 2006, va ajunge la zero în 2007, respectând noua politică de interzicere a cultivării soiei MG a guvernului român".
Cea mai semnificativă dovadă a respingerii ingineriei genetice a fost scandalul contaminării orezului produs de compania Bayer cu varietatea LLRICE601. În august 2006, guvernul Statelor Unite a anunţat că s-au descoperit mari cantităţi de orez cu bob lung american contaminate cu o varietate de orez modificată genetic neaprobată, LLRICE601. Producătorii de orez şi o fabrică procesatoare din California, Sunwest Food, au cerut interzicerea oricărei cultivări a orezului MG (inclusiv pentru testarea în câmp) în California. Sectoare mari ale industriei orezului, inclusiv Ebro Puleva, cel mai mare procesator de orez din lume, s-au angajat să fie libere de organisme modificate genetic (OMG). Comercianţii de orez din două dintre cele mai mari ţări exportatoare de orez, Thailanda şi Vietnam, au semnat un acord prin care se angajează să nu comercializeze orez MG.
Comitetul pentru Biosecuritate din China a cerut încă o dată mai multe date şi o evaluare mai riguroasă a orezului MG, astfel întârziind o decizie legată de aprobarea culturilor comerciale, chiar dacă aceste varietăţi au fost luate în considerare de comitet în ultimii doi ani.
Asociaţia exportatorilor de orez din India a cerut, în mod oficial, Guvernului indian să interzică culturile pentru testarea în câmp în statele care cultivă orez basmati. Cultivatorii de orez din India au dat foc orezului cultivat pentru testare care ar fi putut să le contamineze culturile.