GREENPEACE: Pierderile financiare şi umane asociate CEH nu mai pot fi ascunse sau trecute cu vederea

G.F.
Companii / 3 noiembrie 2017

Complexul Energetic Hunedoara (Sursa foto: Greenpeace/Facebook)

Complexul Energetic Hunedoara (Sursa foto: Greenpeace/Facebook)

Organizaţia Greenpeace a precizat astăzi că Guvernul României trebuie să trateze problema Văii Jiului atât din punct de vedere energetic, pentru înlocuirea Complexul Energetic Hunedoara (CEH) în sistemul naţional, cât şi din punct de vedere social: orientarea forţei de muncă înspre alte domenii de activitate.

Greenpeace a transmis prin intermediul unui comunciat de presă: "Complexul Energetic Hunedoara, deţinătorul termocentralelor şi minelor de huilă - este, de ani buni, la un pas de faliment, înecat în datorii, iar activele sale sunt învechite şi ineficiente. În acest context, este necesară asumarea la nivel de guvern a unui plan pentru înlocuirea energiei pe bază de huilă, într-un timp cât mai scurt. Pierderile financiare, umane, precum şi prejudiciile de sănătate, de mediu i climatice asociate CEH nu mai pot fi ascunse sau trecute cu vederea. Guvernul trebuie să trateze problema Văii Jiului atât din punct de vedere energetic, pentru înlocuirea CEH în sistemul naţional, cât şi din punct de vedere social: orientarea forţei de muncă înspre alte domenii de activitate. şeful guvernului şi liderul PSD au menţionat investiţii pentru retehnologizarea termocentralelor hunedorene, însă aceste măsuri nu vor face decât să prelungească o agonie cu costuri mari pentru societate. Deoarece la CEH nu mai poate fi vorba de eficientizare, banii ar putea fi folosiţi pentru diversificarea economică a Văii Jiului".

Reprezentanţii Greenpeace România au transmis, vineri, un comunicat de presă, în care comentează anunţul premierului Mihai Tudose şi al liderului PSD Liviu Dragnea potrivit căruia se va demara un program de investiţii la CEH.

"Cei doi au oferit asigurări că activitatea Complexului va continua, în calitate de pilon de bază în sistemul energetic naţional, deşi situaţia din teren este una dezastruoasă din perspectiva sănătăţii populaţiei, de mediu, a siguranţei minerilor, a eficienţei instalaţiilor şi a performanţelor economice", se arată în comunica.

Potrivit Greenpeace, ambele termocentrale ce folosesc huila din Valea Jiului "funcţionează în afara legii, fără autorizaţie integrată de mediu şi fără perspective reale de a obţine autorizaţia, cu emisii şi de zece ori peste limită, la anumiţi parametri".

"Dincolo de efectele negative asupra sănătăţii, climei şi mediului, ele încalcă atât legislaţia naţională, cât şi legislaţia europeană privind emisiile. Conform directivelor europene, la a căror adoptare România a participat în calitate de Stat Membru, termocentralele Mintia şi Paroşeni ar trebui să fi fost demult închise. În contextul geopolitic actual, pentru societatea românească este important să se poziţioneze de partea europeană, iar asta presupune pe de-o parte respectarea legislaţiei, iar pe de altă parte distanţarea de grupul Vişegrad, condus de Polonia şi Ungaria - principalele contestatare ale viziunii europene, mai spun activiştii Greenpeace.

Aceştia afirmă că "susţinerea neechivocă arătată de premier pentru un operator economic ce încalcă cu bună ştiinţă legislaţia europeană este un semnal negativ, nu doar pentru partea de mediu, ci şi ca poziţionare în cadrul european".

"Lăsând la o parte prejudiciile pentru sănătatea populaţiei, pentru climă şi pentru mediu, modul agresiv de impunere etalat de premier prefigurează riscuri şi în alte zone importante pentru democraţia naţională şi europeană", se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului, declaraţiile de la Hunedoara "contrazic agresiv realitatea din teren, iar această manifestare de populism este cu atât mai gravă cu cât ea vine din partea primului-ministru al României".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb