GreenWEEE porneşte a treia fabrică de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), într-o piaţă în care peste 50 de milioane de tone deşeuri electrice sunt aruncate la gunoi, arse sau comercializate ilegal la nivel mondial.
Unitatea de producţie se află la Buzău şi va permite reciclarea a peste 1.000.000 de frigidere anual, cu o recuperare impresionantă de peste 98% a materialelor.
"GreenWEEE, lider de piaţă în reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice în România, a finalizat a treia fabrică de reciclare a acestor tipuri de deşeuri", anunţă reprezentanţii companiei, printr-un comunicat de presă, adăugând: "Cu o investiţie de 75 de milioane de lei pentru achiziţionarea celor mai avansate instalaţii de reciclare, compania, cu prezenţă în Buzău din anul 2009 şi în Câmpia Turzii din anul 2017, îşi măreşte capacitatea cu 40%. Noua fabrică, localizată pe platforma industrială Frasinu din Buzău, oferă o soluţie completă pentru reciclarea frigiderelor şi a altor deşeuri de uz casnic şi industrial, acordând o atenţie deosebită pentru recuperarea substanţelor periculoase, inclusiv uleiuri, agenţi refrigeranţi şi de expandare".
Odată cu pornirea noilor linii de procesare, capacitatea totală de reciclare a GreenWEEE ajunge la 140.000 de tone pe an.
"Într-o piaţă în care deşeurile electronice înregistrează cel mai rapid flux de creştere la nivel mondial, GreenWEEE poate recicla 1.000.000 de frigidere pe an, obţinând o recuperare de peste 98% a materialelor, reintegrate ulterior în economie sub formă de materii prime secundare", mai spun investitorii.
Noua investiţie, realizată în platforma industrială Frasinu din Buzău, cuprinde şi extinderea cu 35.000 mp a zonei de producţie si logistică, precum şi amenajarea unei parcări echipate cu staţii de încărcare pentru vehiculele electrice şi una pentru camioane. De asemenea, a fost dezvoltat şi un spaţiu modern de birouri, care operează eficient şi sustenabil datorită unui sistem avansat de climatizare, încălzire şi filtrare a aerului.
Marius Costache, CEO GreenWEEE, declară: "Într-un context global în care se produc anual peste 50 de milioane de tone de deşeuri electronice, este evident că avem nevoie de o soluţie în abordarea acestei probleme complexe. Investiţia noastră nu este doar un angajament financiar, ci constituie un element fundamental al strategiei GreenGroup de a promova economia circulară la nivel european. Având în vedere caracterul adesea periculos al acestor deşeuri, am alocat resurse semnificative atât pentru implementarea tehnologiilor avansate, cât şi pentru asigurarea trasabilităţii procesului şi recuperarea materialelor, facilitând reintroducerea lor în circuitul economic".
Proiectul de investiţie face parte din strategia de dezvoltare GreenGroup, aliniată cu viziunea Abris, ce vizează extinderea şi consolidarea poziţiei acestuia ca lider în economia circulară din Europa Centrală. Abris Capital Partners este principalul investitor de private equity specialist în transformarea ESG din Europa Centrală şi îşi propune să dezvolte companiile din portofoliul local în campioni regionali.
GreenWEEE colectează şi reciclează toate tipurile de deşeuri alimentate electric sau cu baterii. Deşeurile provin de pe piaţa locală, de la operatori economici autorizaţi pentru preluarea responsabilităţii producătorului, retaileri de electronice şi electrocasnice, firme de salubritate, colectori, cât şi prin contracte cu mari producători.
În România, GreenWEEE îşi desfăşoară activitatea în trei fabrici, la Buzău şi la Campia Turzii, având o capacitate totală de tratare de 140.000 tone/an, cu un numar de peste 350 de angajaţi şi o investiţie totală de 40 milioane de euro.