GREVA CONTINUĂ LA CE OLTENIA Minerii, nemulţumiţi de creşterea salarială propusă de conducere

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 16 ianuarie 2019

Minerii, nemulţumiţi de creşterea salarială propusă de conducere

Conducerea Complexului Energetic Oltenia continuă dialogul cu reprezentanţii angajaţilor, pentru a găsi o soluţie în vederea dezamorsării grevei declanşată de mineri în urmă cu cinci zile.

Conform unei adrese trimisă de CE Oltenia, ieri au avut loc discuţii în vederea reluării activităţii în cariere şi livrarea de cărbune către termocentrale pentru evitarea punerii în pericol a siguranţei sistemului energetic naţional. Conducerea companiei menţionează că până acum, deşi angajaţii se află în grevă, nu a fost oprit niciun grup energetic şi electrocentralele CE Oltenia funcţionează normal, asigurând onorarea contractelor societăţii de vânzare de energie.

Discuţiile cu greviştii au fost reluate după ce, în cursul dimineţii, minerii nemulţumiţi de oferta conducerii companiei privind majorarea salariilor doar cu 10-12% au decis continuarea grevei spontane declanşată vinerea trecută. Minerii de la Cariera Roşiuţa au stat, ieri, pe calea ferată, pentru a împiedica o locomotivă să preia vagoa-ne încărcate cu cărbune pe care să îl ducă la termocentrala Işalniţa. În cele din urmă locomotiva a plecat fără vagoane.

În legătură cu conflictul de la CE Oltenia a reacţionat şi Răzvan Nicoles-cu, fost ministru al Energiei în guvernarea Ponta. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook: "Este adevărat că oamenii de la CEO muncesc în condiţii foarte grele pe salarii de 2500 lei, în timp ce unii şoferi din administraţie au salarii mărite la peste 4000 lei. Nu prea este echitabil, iar oamenii vorbesc unii cu alţii. Conducerea societăţii a anunţat că ar putea creşte anumite salarii cu 10-12%. Ce nu a spus nimeni este că, dacă OUG 114/2018 nu introducea taxa de 2% pe cifra de afaceri (aproximativ 65 milioane lei impact anual pentru CEO), salariile puteau fi mărite cu peste 20%, în condiţiile în care fondul total de salarii al CEO este de aproximativ 700 milioane lei anual".

Potrivit lui Nicolescu, unii angajaţi ai CEO sunt supăraţi că banii plătiţi pentru această nouă taxă vor intra în conturile ANRE, în condiţiile în care cadrul de reglementare din România suferă că nu există o piaţă de capacitate. O astfel de piaţă promisă de mulţi ani de reglementator şi operatorul de transport ajută foarte mult producătorii pe cărbune în ţări ca Polonia, fiind compatibilă cu legislaţia UE. Fostul ministru al Energiei susţine că prioritară la CEO ar trebui să fie păstrarea unui număr cât mai mare din cele 15.000 de locuri de muncă existente. Fără modernizarea instalaţiilor necesară atingerii standardelor de mediu şi achiziţia de certificate de CO2, închiderea completă, rapidă şi fără soluţii alternative a CEO reprezintă un risc semnificativ, mai arată Răzvan Nicolescu.

Referitor la afirmaţiile lui Nicolescu, conducerea CEO a menţionat pentru Ziarul BURSA: "Contribuţia de 2% din cifra de afaceri pe care compania trebuie să o plătească la ANRE, în baza OUG nr.114/2018, ar însemna circa 60 milioane de lei la nivelul CE Oltenia. Această sumă nu va duce la falimentul companiei. Spre comparaţie, costul certificatelor de CO2 este de ordinul unui miliard de lei pe an. La CE Oltenia, valoarea rezultată din aplicarea taxei de 2% pe cifra de afaceri ar putea reprezenta aproximativ 7% din fondul de salarii".

Vicepreşedintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, angajat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), a intrat în greva foamei în faţa sediului companiei din Târgu-Jiu, în semn de solidaritate cu miile de mineri care protestează în carierele din judeţ. Tomescu susţine că, pe lângă revendicările iniţiale ale minerilor, el doreşte ca Ministerul Energiei şi Directoratul CE Oltenia "să înceteze cu repercusiunile asupra colegilor săi şi să îşi ia angajamentul, în scris, că niciun salariat al CE Oltenia nu va fi sancţionat în vreun fel, din cauza acestui protest".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb