------------------
Actualizare 16:15 Sindicaliştii şi conducerea ROMATSA se vor întâlni marţi la Ministerul Transporturilor pentru noi negocieri
Sindicatele şi conducerea ROMATSA trebuie să prezinte Ministerului Transporturilor (MT) clarificări şi soluţii la cele 14 revendicări care au stat la baza grevei de avertisment, până marţi, când va avea loc o nouă rundă de discuţii.
"Reprezentanţii conducerii Ministerului Transporturilor au solicitat ca până marţi, 21 iulie 2015, când va avea loc o nouă rundă de discuţii, atât patronatul, cât şi sindicatul ROMATSA, să prezinte clarificări şi soluţii la cele 14 puncte discutate", arată un comunicat al ministerului.
Părţile s-au întâlnit miercuri la sediul MT cu ministrul de resort, Iulian Matache, acesta solicitând puncte de vedere ambelor părţi implicate în conflict.
"S-a discutat, punctual, fiecare revendicare şi s-au găsit abordări comune şi propuneri de soluţionare pentru multe dintre acestea", potrivit ministerului.
(A.C.)
--------------
Controlorii de trafic aerian au intrat ieri în grevă de avertisment, între orele 11 şi 13, fiind nemulţumiţi din cauza neîncheierii contractului colectiv de muncă, sindicaliştii anunţând acţiunea de protest pe data de 9 iulie.
Liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian ATCOR, Gabriel Tudorache, a declarat atunci că aceasta este singura soluţie întrucât patronatul a refuzat să continue negocierile, iar peste 150 de angajaţi ai Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) au protestat ieri în curtea instituţiei, timp de două ore, reclamând faptul că nu a fost semnat contractul colectiv de muncă. Aceştia au asigurat în intervalul 11:00 - 13:00 doar o treime din activitate, mai multe zboruri fiind amânate în urma grevei de avertisment.
Gabriel Tudorache a declarat că 17 curse, respectiv 33% dintre cele care trebuiau să decoleze sau să aterizeze la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Otopeni, au fost oprite în prima oră de protest, iar în a doua oră, aproximativ 52% dintre zboruri au fost afectate de grevă.
"Nu ne dorim această grevă. Nu ne dorim să dăm peste cap traficul aerian. Nu ne dorim ca pasagerii să aibă de suferit. Dar siguranţa vieţii şi a libertăţii salariaţilor ROMATSA, cât şi a pasagerilor este mai presus decât două ore de întârziere sau o zi ratată", a spus Tudorache, citând mesajul controlorilor de trafic aerian. Totodată, el a subliniat faptul că participanţii la grevă nu întreprind nicio acţiune de natură să împiedice continuarea activităţii de către cei care nu participă la grevă sau continuarea activităţii conducerii ROMATSA.
Sindicaliştii au 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă, printre care pensionarea la 55 de ani şi introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speţă la o direcţie operaţională sau de siguranţă. Pe de altă parte, directorul general al ROMATSA a spus că administraţia şi-a exprimat intenţia să accepte toate revendicările sindicale.
În contextul grevei de avertisment, preşedintele Consiliului de Administraţie al ROMATSA, Marcel Pârvu, şi-a dat demisia din această funcţie, după cum a anunţat directorul general al companiei, Ion-Aurel Stanciu.
"În cursul zilei de azi (n.r. ieri) am primit o notificare din partea domnului Pârvu Marcel, ales preşedinte al Consiliului de Administraţie al ROMATSA în şedinţa din 31 martie, prin care ne aduce la cunoştinţă demisia lui din funcţia de preşedinte al CA ROMATSA. Domnul Marcel Pârvu rămâne membru provizoriu în CA", a precizat Ion-Aurel Stanciu.
Potrivit sursei citate, neîncasările ROMATSA din cauza grevei de ieri sunt calculate la 250.000 euro, sumă la care s-ar putea adăuga, ulterior, anumite solicitări din partea celor afectaţi, respectiv aeroporturi, companii aeriene şi pasageri.
"I-am notificat pe dumnealor (n.r. partenerii sociali) printr-o adresă oficială că, dintr-un calcul estimativ al acţiunii revendicative de astăzi (n.r. ieri) , greva de avertisment presupune neîncasări de 250.000 euro, plus, ulterior, ce nu pot fi calculate, anumite solicitări din partea companiilor aeriene ce au fost afectate, a aeroporturilor, pasagerilor şi aşa mai departe", a explicat Stanciu. Potrivit acestuia, patronatul a încercat să rezolve cât mai multe dintre solicitările sindicaliştilor, însă aceştia au avut o poziţie "inflexibilă".
Tot ieri, sindicaliştii ROMATSA şi conducerea companiei s-au întâlnit la Ministerul Transporturilor, pentru continuarea discuţiilor privind protestul controlorilor de trafic, după cum a menţionat Ion Aurel Stanciu.