Grevă de credit - decizie inedită a unui client BCR

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 martie 2013

Grevă de credit - decizie inedită a unui client BCR

Un client al Băncii Comerciale Române (BCR) a transmis ieri către membrii Parlamentului României o scrisoare prin care solicită investigarea activităţilor desfăşurate de Asociaţia Română a Băncilor (ARB), Guvern, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi BCR cu privire la contractele pe care clienţii le-au încheiat cu instituţia de credit. Nemulţumit de situaţia actuală a derulării creditului său, autorul scrisorii anunţă că va intra în "grevă bancară", prin achitarea ratelor cu o întârziere de 29 de zile, şi cere înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru apărarea cetăţenilor împotriva abuzurilor băncilor.

În scrisoarea adresată parlamentarilor, clientul BCR precizează: "Consider că este inadmisibil ca un stat de drept, membru al Uniunii Europene, să amâne intrarea în vigoare a modificărilor la Legea nr. 193/2000, respectiv dorinţa de a modifica aceste noi reglementări în sensul eliminării posibilităţii asociaţiilor de protecţia consumatorilor să sesizeze instanţa de judecată cu o cerere a cărei admitere ar avea drept efect obligarea instituţiei bancare să modifice toate contractele care conţin acea clauză. (...) Alături de mine sunt alţi 326 de cetăţeni români care au luat credite bancare în perioada 2006 - 2009 de la cea mai importantă bancă din sistem, BCR. Toate aceste persoane, alături de mine, au luat aceste credite pentru a-şi construi un viitor mai bun pentru familiile lor. Majoritatea creditelor sunt credite ipotecare, garantate cu o proprietate. Valoarea acestor credite este de 20 milioane de euro, bani care s-au întors în economie, sub diverse forme: achiziţii materiale construcţii, achiziţie apartamente, tarife notariale, taxe şi impozite plătite statului pentru aceste imobile".

Autorul documentului se consideră un client cu rating AAA - adică client bun platnic, şi a ales să încheie un contract de credit cu BCR. În scrisoare, clientul precizează: "Din cauza faptului că în 2010, în urma apariţiei OUG 50/2010, de transparentizare a contractelor de credit, nu am putut avea o discuţie de la egal la egal cu partenerul din contractul de credit, banca, am ales să acţionez în instanţă BCR pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractul/contractele semnate şi pentru a plăti preţul corect al contractului, nu un preţ abuziv, stabilit unilateral de către bancă. De doi ani şi jumătate am ales să las instanţa să îşi facă treaba, fără a fi influenţată de articole în media. Acest lucru se opreşte aici, ca urmare a deciziei luate de Curtea de Apel Bucureşti în cazul meu şi a altor consumatori ce sunt părţi a două grupuri, prin care s-a respins atât apelul făcut de noi, cât şi apelul formulat de BCR, fapt ce a rezultat în respingerea cererii de chemare în judecată, apreciind-o ca neintemeiată. Această decizie a Curţii de Apel a fost pronunţată în februarie 2013. Dar în noiembrie 2012, un singur reclamant, reprezentat de aceeaşi casă de avocatură ca şi noi, cu cerere de chemare în judecată identică, cu aceeaşi argumentaţie a cazului, pe acelasi tip de contract, a câştigat toate capetele din cererea de chemare în judecată, la aceeaşi Curte de Apel, la aceeaşi secţie. Este inacceptabil ca forţa executivă să exercite asemenea presiuni asupra sistemului judiciar pentru a determina pronunţarea unor hotărâri contradictorii (diametral opuse) de către aceeaşi instanţă, mai mult aceeaşi secţie".

În final, semnatarul scrisorii cere, printre altele: "Instanţele de judecată să judece echitabil, fără nicio influenţă din partea politicului sau economicului. Cer ca guvernul să nu mai cedeze în faţa presiunilor făcute de ARB şi FMI pentru protecţia nejustificată a băncilor, în defavoarea clienţilor acestora, cetăţeni ai acestei ţări".

Deşi Redacţia "BURSA" a solicitat BCR punctul de vedere asupra cazului, reprezentanţii băncii nu ni l-au oferit până la închiderea ediţiei.

Recent, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România a reclamat faptul că la seminarul desfăşurat, marţi, la Banca Naţională a României (BNR), care a avut ca temă, "Consecinţele juridice generate de intrarea în vigoare a modificărilor Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori", nu au fost invitaţi reprezentanţi ai organizaţiilor de apărare a intereselor clienţilor. "La ce bun să fie invitaţi, câtă vreme toţi distinşii participanţi la discuţie n-au făcut altceva decât să caute soluţii pentru a scăpa de dispoziţiile art. 12 şi 13 din Legea 193/2000 şi să nu se aplice dispoziţia prin care asociaţiile de protecţie a consumatorilor ar putea chema bănci în judecată în litigii colective?", s-a întreabat avocatul Mihaela Cocan, din cadrul APC România.

Domnia sa şi-a arătat nemulţumirea că discuţiile din cadrul colocviului au curs într-un singur sens, în avantajul băncilor.

Avocatul a acuzat şi faptul că persoanele prezente în sală nu au putut adresa întrebări vorbitorilor, astfel evitându-se eventuale polemici pe marginea afirmaţiilor făcute.

Guvernul a decis, în luna ianuarie, să amâne până la jumătatea anului introducerea în legislaţie a unei prevederi din noul Cod de procedură civilă, care ar permite asociaţiilor de consumatori şi ANPC să ceară în instanţă anularea din toate contractele unei bănci a unor clauze considerate abuzive.

Amânarea a intervenit la solicitarea misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a motivat că nu există un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de condiţionalitate a mai fost introdusă în scrisorile de intenţie din anul 2010, când experţii internaţionali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obligă băncile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Ne-am saturat sa auzim de "bietele" banci. La clientii acestora nu se gandeste nimeni? Pentru un simplu cont de salariu incaseaza o multime de bani: comision de incasare, comision de retragere, comision de administrare, fel de fel de comisioane.

    La credite ce sa mai vorbim! Cresc dobanzile cum vor bancherii!

    De ce in restul Europei aceleasi banci pot avea profit si sunt multumite cu dobanzi de 3-4%, fara comisioane si cu contracte de credit destul de corecte? 

    nu doar un client, suntem multi care ne-am saturat de camatarii astia legali cu contractele pline de clauze abuzive. justitia se face ca nu vede, bnr tace si face.

    Greva bancara! Trezirea! 

    1. Toti ne vom alatura acestei initiative

      GREVA BANCARA 

    Buna ideea. Ma voi alatura si eu grevei bancare . Trebuie ca acesti camatari sa inteleaga ca nu ne mai pot prosti si fura. Ca trebuie sa respecte legile. BCR, cea mai mare banca din RO, are 26% credite neperformante pentru ca sunt campioni la clauze abuzive, la hotie, la inselaciune, la camatarie. La BCR dobanda variabila este la discretia bancii, astfel s-a ajuns la dobanzi de 11% la credite garantate cu ipoteca. Verificati dobanzile in alte tari UE, ele nu depasesc 2-4 %. Prin lacomia si abuzurile lor si-au omorat sau si-au gonit clientii buni platnici. Au ramas cu neperformante si fraude. Vor sa recupereze de pe spinarea celor buni platnici iar atunci cand sunt actionati in instanta intervin cu FMI, BNR, Ponta si alti martafoi pentru a influenta judecatorii si instantele.

    Declar GREVA BANCARA!

    Da, vom intra in greva bancara. Se vor alatura clientilor BCR si clientii altor banci, nu putini deloc. Si mai avem multe actiuni.

    Desi in 2010 BNR si FMI au intervenit si a cerut modif.OUG 50/10 pentru a nu se aplica creditelor in derulare pe motiv ca incalca directivele europene, raspunsul CJUE (C-602/10) este foarte clar -OUG 50 nu incalca drepturile europene, se poate aplica si creditelor in derulare si fiecare stat poate sa stabileasca tipul comisioanelor pe care bancile le pot percepe.In consecinta BNR si FMI au actionat impotriva drepturilor consumatorilor , incalcand drepturile europene pe care statutul de membru UE ni-l confera si mai mult desi respunsul CJUE a fost pro consumatori , BNR nu a facut nimic pentru a reveni la forma initiala a OUG 50. 

    Acum intervine din nou ARB, BNR, FMI. Nu credeti ca este mult prea mult? Pana cand sa mai inghitim inselaciunea, hotia si CAMATARIA? 

    GREVA BANCARA!

    Ma alatur clar acestui demers! Si ca sa fie clar pt oricine ar intreba SUMA ECHIVALENTA RATEI VA FI DEPUSA INTR-UN CONT LA ALTA BANCA, CORECTA pt a demonstra ulterior ca nu sustragerea de la obligatia de plata e scopul demersului, ci aducerea in legaliate a tuturor contractelor de credit!!!

    Atata timp cat camatarii BCR nu respecta legile ma voi alatura GREVEI BANCARE

    O banca de kko - am o rata de 806 eur din care: * 73 eur - rata credir, * 688 eur rata dobanda si * 45 eur comision administrare. este normal?

    1. normal ar fi sa se ajunga la rata totala de 420 euro. asa cred ca ar fi ok. ai plati?

      Pai la o dobanda normala cam atat ar trebui sa fie rata, aproximativ 450 eur.

      Preferai sa platesi la inceput o rata imensa de 2000 de euro si la sfarsit o rata de 75 de euro?!

      binenteles ca e normal.la cat creditul ai ma gandeam ca ai si capacitatea sa intelegi si cum functioneaza... 

    ma alatur grevei si eu.

    am credit la crediteuropebank, alti camatari, acceasi mancare de peste 

    S-au hamesit bankerii la abuzuri in contracte, doar isi vor putea mari burtile pe la rstaurante de lux din bonusurile primite...dar a venit recesiunea si glontele le vine inapoi.

    Nu ca oamenii ar vrea sa nu plateasca ci simplu: NU MAI POT PLATI. 

    In scurt timp vor pune provizioane cu 30% mai mult decat profit , asta in cazul bcr, estimate fiind creditele care vor deveni neperformante si se vor scufunda. 

    Spurny a fost adus ca si masura de urgenta , dar misiunea lui de a aduce bcr pe rpofit este un pas intermendar, deoarece erste intentioneaza sa scoata la mezeat divizia de retail banking, adica pe noi clientii, tocmai deoarece nu mai pot...sunt gata. 

    Lovitura de gratie: 1000 de clienti care sa totalizeze un capital de 55 milioane de euro care sa nu mai palteasca de acum incolo ( voluntar sau nu) si provizioanele ptr aceste credite vor aduce sufocarea in bcr.

    Tot ce au facut si fac bancile, mai ales BCR, este sub "supravegherea" BNR si cu acordul acesteia. Cred ca este interesant in ce conditii au luat credite judecatorii, politicienii si Isarescu. Acestia sunt cei care apara si sustin BCR sa faca "mizerii" clientilor care nu sunt in tagma celor de mai sus.

    Bravo voua! Va sustin si ma alatur!

    Bravo Veronica.

    Urmareste, te rog, cu atentie actiunea clientilor din perioada imediat urmatoare. 

    Nu suntem nebuni, suntem ABUZATI! Vorbim de principii. 

    1. Felicitari dna. Veronica Placintescu!

      Urmariti va rog toate aceste demersuri, fiti cu ochii si pe pozitia (ARB), Guvern, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi BCR cu privire la contractele pe care clienţii le-au încheiat cu instituţia de credit.

      Noi ne platim creditele, nu vrem sa mai platim ABUZURILE si neperformantele sistemului. 

    Dupa cativa ani in care am platit la timp ratele la BCR ( 85 EUR - rata credit, 50 EUR - comision pentru risc de neplata, 191 EUR - dobanda si comision de administrare cont ), nu am mai putut sa plataesc si acum sunt executat de BCR, si trebuie sa platesc in jur de 800 EUR pe luna, plus 100 EUR comisionul executorilor. Daca nu, pierd apartamnetul. Mi se pare abuziv. Ce ar trebuii sa fac. Ma alatur si eu acestui grup.

    Am transmis acest articol tuturor prietenilor mei, parte din ei clienti BCR prin activitatea de creditare, si am primit raspunsuri de aprobatoare privind aceasta GREVA BANCARA; unii din ei spun ca ar merge pana la 90 de zile.

    DA, sunt si eu client AAA si voi intra in aceasta greva. 

    GREVA BANCARA!

    Da, de azi, 11 martie 2013, sunt in GREVA!

    Astazi trebuie sa platesc rata si NU o voi face! 

    ma primiti si pe mine sa ma alatur grevei bancare sa ne dea ce au furat de la noii.

    Atat timp cat nu ne cerem drepturile, guvernantii nostri +BNR+FMI+BCR+toate bancile ne vor fura zilnic, fara nici o jena. De justitie, nici nu mai vorbesc. Romani, nu mai dormiti, luptati macar pentru copii vostri

    Penalizarile pentru intarzierea platii ratei se aplica nu la rata lunii respective, ci la toata suma imprumutata. Astia din banci ne belesc de 10 piei. Eu am patit-o la BCR. In banci incepe crima organizata, acolo sunt mafiotii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb