Grevă la BBC

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 mai 2005

Mii de jurnalişti şi tehnicieni ai "British Broadcasting Corp." (BBC) au iniţiat, ieri, o grevă de o zi, protestînd astfel faţă de planul de disponibilizare a circa 4.000 de salariaţi. În consecinţă, cel mai mare post mondial radio-tv deţinut de stat şi-a întrerupt unele programe de ştiri sau emisiuni în direct. Angajaţii Radio 4 şi cei ai postului de ştiri al televiziunii BBC (News 24) şi-au oprit lucrul în noaptea de duminică spre luni, la ora 00.00. Canalul News 24 a difuzat, la ora respectivă, un buletin de ştiri, iar mai tîrziu a început să prezinte, din oră în oră, 30 de minute de program live şi 30 de minute de program înregistrat. Canalul BBC2 nu a fost afectat de grevă, la fel şi posturile care se adresează copiilor. Totodată, Radio 2 şi Radio 3 au prezentat ştiri live, la ore fixe, după programul obişnuit.

Conducerea BBC a anunţat că va elimina 3.780 de locuri de muncă, în parte prin externalizarea şi vînzarea unor divizii, în condiţiile în care societatea se pregăteşte de modernizare. Mark Thompson, director general al BBC, spunea că disponibilizările sînt menite să aducă economiile necesare investiţiilor în aparatură nouă, digitală. Aceste economii se ridică, potrivit estimărilor, la 355 milioane de lire sterline (640 milioane de dolari) anual.

Pe lîngă greva de ieri, sindicaliştii au planificat o altă mişcare de acest gen pentru data de 31 mai. Aceasta se va desfăşura pe parcursul a 48 de ore şi se pare că nu va fi ultima mişcare de protest. Salariaţii BBC sînt grupaţi în trei sindicate: National Union of Journalists, Amicus şi Bectu. Reprezentanţii acestora aşteptau ca la greva de ieri să participe 11.000 de angajaţi din cei 27.000 de care dispune postul BBC.

Secretarul general al National Union of Journalists, Jeremy Dear, a declarat: "Ştiam că această grevă va fi mare şi ne bucurăm de o susţinere semnificativă din partea salariaţilor, iar efectul său este mai mare decît ne aşteptam". Greva de ieri a fost cea mai importantă din istoria recentă a postului BBC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb