Cei peste 500 de angajaţi ai fabricii de prelucrare a lemnului SC Colemn Gălăuţaş din judeţul Harghita au suspendat acţiunea de protest, care dura de aproape trei săptămîni, şi au reluat lucrul miercuri seara. Potrivit Prefecturii Harghita, între patronat şi sindicat s-a încheiat un protocol în vederea încheierii conflictului de muncă, în care s-a convenit recunoaşterea noului contract colectiv de muncă pe ramură începînd cu data de 1 iulie şi începerea negocierii contractului colectiv de muncă pe unitate, perioadă în care patronatul va suspenda disponibilizările de personal.
În cazul concedierilor, părţile se obligă să întocmească un plan comun de măsuri sociale, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
De cealaltă parte, preşedintele sindicatului liber al muncitorilor de la Colemn, Adrian Groza, spune că s-a decis suspendarea grevei pe o durată nedeterminată "pentru că, dacă s-ar fi continuat ar fi fost periclitată viaţa celor 214 grevişti ai foamei, a restului protestatarilor, iar societatea intra în incapacitate de plată faţă de bugetul de stat".
Potrivit sursei citate de Rompres, conducerea sindicatului a hotărît ca, în cazul în care părţile vor ajunge la o înţelegere, să nu mai deschidă acţiuni în instanţă privind nerespectarea Codului Muncii, a legislaţiei în vigoare şi a drepturilor prevăzute de contractul colectiv de muncă.
Cei peste 500 de angajaţi ai SC "Colemn Gălăuţaş" au declanşat greva generală în data de 19 iulie, iar în data de 2 august, aproximativ 200 au decis să intre în greva foamei. Sindicaliştii reclamau faptul că nu se respectă contractul colectiv de muncă pe ramură, că primesc prea puţini bani, chiar dacă salariul minim pe economie s-a majorat, că în unele secţii nu se asigură condiţiile de sănătatea şi securitatea muncii, că nu le sunt plătite orele suplimentare de lucru şi că aproape jumătate dintre angajaţi sunt vizaţi de concedieri masive mascate, fără asigurarea unei protecţii sociale adecvate.