GROSUL CONTRACTELOR PUBLICE A OCOLIT LEGEA Doar 2% din achiziţiile publice s-au făcut prin sistemul electronic

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 12 iunie 2009

Marian Niculescu, copreşedinte SEAP, trebuie să admită că nu prea a avut de lucru anul trecut. Oare cum arată bilanţul "afacerii" pe care o conduce?

Marian Niculescu, copreşedinte SEAP, trebuie să admită că nu prea a avut de lucru anul trecut. Oare cum arată bilanţul "afacerii" pe care o conduce?

Ditamai hotărârea de guvern a fost aruncată la coş de către autorităţile noastre, care au ales să ocolească sistemul electronic când au făcut achiziţii publice de bunuri şi servicii.

Doar 2% din achiziţiile publice au trecut prin mecanismul electronic SEAP, în 2008, deşi o Hotărâre de Guvern prevede un prag minim de zece ori mai mare.

Conform actului normativ, începând cu anul 2008, autorităţie publice trebuiau să folosească SEAP pentru procedurile de atribuire şi pentru achiziţiile directe într-un procent minim de 20% din totalul achiziţiilor directe efectuate într-un an.

Norma a fost nesocotită însă de către autorităţle, centrale şi locale, şi de către instituţiile şi companiile de stat, ceea ce a redus considerabil transparenţa în procedura achiziţiilor publice, cu efecte directe asupra gestionării banilor publici.

O Notă a Ministerului Finanţelor Publice, intrată în posesia ziarului BURSA, arată că oficialii guvernamentali au sesizat abaterea de la normele legale, dar au ales să o rostogolească pentru acest an. Adică, Guvernul a cerut autorităţilor ca măcar în acest an să respecte pragul legal.

În loc de măsuri, recomandări!

Este adevărat că nici Hotărârea de Guvern nu stipulează sancţiuni pentru cei care nu respectă plafonul de 20%. Adică îi obligă, dar nu îi pedepseşte pe cei care o încalcă. Ceea ce nu garantează cu nimic că autorităţile nu vor ocoli, din nou, sistemul electronic de achiziţii publice şi în 2009.

Iar la anul, probabil că Guvernul îşi va reînnoi solicitarea către autorităţi să folosească mai des mecanismele electronice de achiziţii.

Asta cu toate că angajamentele internaţionale ne obligă să atingem rapid un nivel minim de 50% al achiziţiilor prin SEAP din totalul achiziţiilor, iar nu de doar 20%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb