Omul de afaceri Gruia Stoica a cerut, ieri, la Curtea de Apel Bucureşti, să fie judecat în libertate, invocând faptul că este postul Paştelui şi afirmând că "este ireal ce se întâmplă".
"Sunt un om de familie, (..) tot ceea ce am construit a fost pentru ceilalţi oameni. Tot efortul pe care l-am făcut în viaţă s-a redus la zece minute de înregistrate ambientală. (...) Este ireal ce se întâmplă", a spus Gruia Stoica, în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, citat de Mediafax.
Omul de afaceri care controlează Grup Feroviar Român (GFR) a precizat că discuţia pe care a purtat-o cu avocatul Doru Boştină a fost una "ipotetică", catalogând drept "utopie" faptul că i-ar fi dat acestuia trei milioane de euro ca să afle preţul pe care îl va cere CFR Marfă în cadrul unei licitaţii organizate de Complexul Energetic Oltenia.
Tot la procesul în care s-a discutat prelungirea perioadei de arestare a lui Stoica, avocatul acestuia, Viorel Roş, a ţinut să sublinieze că "un inginer nu poate să fie închis, iar un avocat să fie liber".
"Nu cer arestarea domnului Boştină, ci acelaşi tratament pentru Gruia Stoica. E mai periculos domnul Gruia Stoica, care a renunţat la toate funcţiile pe care le deţinea, decât domnul Doru Boştină? Cu siguranţă că nu", a spus avocatul, în faţa instanţei.
Apărătorul lui Gruia Stoica a adăugat că Stoica şi-a dat demisiile din toate funcţiile de conducere pe care le deţinea, motiv pentru care nu mai reprezintă un pericol public.
După ce a fost arestat pentru 30 de zile, Justiţia i-a prelungit omului de afaceri termenul de arest pentru alte 30 de zile.
Aseară, Curtea de Apel Bucureşti urma să decidă dacă Gruia Stoica va fi cercetat în continuare în stare de arest sau în libertate.
Gruia Stoica şi Doru Boştină au fost trimişi în judecată la jumătatea lunii februarie, omul de afaceri fiind acuzat că i-ar fi oferit avocatului trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui organizată de Complexul Energetic Oltenia, la care participa şi GFR.
Stoica a fost deferit justiţiei, pentru cumpărare de influenţă, în stare de arest preventiv, iar Boştină, cu interdicţie de a părăsi ţara.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia S.A (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie ce avea ca scop încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.
Conform fişei de date a achiziţiei, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA.
În 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie, către SNTFM "CFR Marfă", SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti (GFR) şi alte trei societăţi comerciale. Termenul de depunere a ofertelor era 29 ianuarie 2014.
Din 23 ianuarie şi până în ziua licitaţiei, Doru Boştină şi Gruia Stoica au comunicat în scopul adjudecării de către GFR a contractului aferent licitaţiei amintite, au arătat procurorii.
Aceştia au precizat: "Intervenţia autorităţilor judiciare în data de 29 ianuarie 2014 a pus capăt demersurilor infracţionale şi a «stopat» o licitaţie afectată de activitatea infracţională a celor doi inculpaţi, care nu mai putea fi derulată, deoarece era incompatibilă condiţiilor de concurenţă reală, loială şi care ar fi putut determina prejudicierea unei unităţi de stat cu suma de 473.068.410 lei, fără TVA".
Directorul general al CFR Marfă de la acea vreme, Dragoş-Alexandru Drăghici, nu a putut fi audiat în dosar, întrucât a suferit un atac cerebral, în data de 2 februarie acesta încetând din viaţă.