Gruparea ucraineană Sectorul Dreptei a instalat un punct de control la graniţa cu Transnistria

Alexandru Costea
Internaţional / 20 iulie 2015

Gruparea ultranaţionalistă ucraineană Sectorul Dreptei (Pravîi Sektor) a instalat un punct de control la graniţa cu regiunea separatistă moldoveană Transnistria, pentru a "opri contrabanda", relatează agenţia rusă TASS.

"Un punct de control a fost organizat în apropierea localităţii Timkovo din regiunea ucraineană Odesa, pentru a controla graniţa cu Transnistria şi a preveni contrabanda", a scris ieri filiala din Odesa a grupării ultranaţionaliste pe pagina sa de Facebook.

Sectorul Dreptei a precizat că vameşii şi poliţiştii de frontieră ucraineni au o atitudine "pozitivă faţă de cooperarea" cu organizaţia ultranaţionalistă. Gruparea a adăugat că nu va opri pentru verificări maşinile, ci va exercita un control public asupra activităţilor ofiţerilor vamali.

Sectorul Dreptei se află în spatele unui scandal legat de contrabandă în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.

La 11 iulie, membri înarmaţi ai grupării extremiste, care este interzisă în Rusia, au deschis focul asupra rivalilor lor în timp ce discutau despre "redistribuirea sferelor de influenţă" în Mukaceve. Extremiştii au tras apoi cu arme automate şi lansatoare de grenade asupra poliţiştilor sosiţi la locul incidentului.

Ei au distrus mai multe maşini de poliţie şi au incendiat un punct de control al poliţiei rutiere şi o benzinărie. Prin urmare, trei persoane au fost ucise şi alte 11 rănite.

Confruntările armate cu forţele ucrainene au continuat câteva zile, generând temeri privind riscul unui nou conflict militar, de data aceasta în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.

Organizaţia ultranaţionalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014 şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni.

Kievul şi Washingtonul au lansat manevre militare de amploare în vestul Ucrainei

Ucraina şi SUA au lansat astăzi ample manevre în vestul naţionalist al ţării, la care participă alte 16 ţări, destinate să demonstreze sprijinul internaţional pentru operaţiunea desfăşurată de Kiev în estul separatist prorus, potrivit AFP şi Ukrinform. Manevrele militare, denumite Rapid Trident, vor dura până la 31 iulie.

Comandanţii ucrainean şi american al exerciţiilor au trecut în revistă cei aproximativ 2.000 de militarim, transmite Agerpres.

La manevre iau parte şi tancuri, iar elicoptere americane au survolat zona, în cadrul acestor exerciţii, notează AFP.

"Manevrele reunesc pentru prima oară 18 ţări, aceasta arată sprijinul larg de care se bucură Ucraina în lupta sa pentru libertate şi suveranitate", a declarat colonelul Olexandr Sivak, comandantul ucrainean.

Exerciţiile au loc în momentul în care trupele ucrainene combat o insurecţie separatistă prorusă în estul ţării într-un conflict care s-a soldat deja cu peste 6.500 de morţi în 15 luni.

La aplicaţiile de la Iavoriv participă şi 675 militari ucraineni, dintre care mulţi au luptat în zona de conflict din estul ţării şi care "îşi vor împărtăşi experienţa cu camarazi ucraineni şi din alte ţări", a subliniat colonelul Sivak.

Potrivit comandantului american, colonelul Alfred Renzi, care va avea în subordine 562 de soldaţi americani, militari din 18 ţări (Ucraina, Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Estonia, Georgia, Germania, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, România, Serbia, Spania, Turcia, SUA) vor trebui să "coopereze în comun ca o forţă unificată pentru a garanta stabilitatea în regiune" în următoarele două săptămâni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb