ALRO S.A. (BVB: ALR, "Compania" sau "ALRO"), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, a publicat cel de-al treilea Raport de Sustenabilitate consolidat pentru anul 2019, care oferă o imagine de ansamblu transparentă şi detaliată a eforturilor Grupului în domenii-cheie precum mediul înconjurător, al politicilor sociale şi de guvernare corporativă, importante atât pentru pentru investitorii, angajaţii, clienţii companiei, cât şi pentru alte părţi interesate, conform unui comunicat de presă.
În contextul ultimelor modificări legislative la nivel european, Grupul se angajează să respecte şi să îşi adapteze strategiile şi programele sale de dezvoltare. Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al ALRO, a declarat: "În 2019 am continuat să implementăm măsuri, să utilizăm sisteme şi să progresăm în integrarea sustenabilităţii în tot ceea ce facem, cu obiectivul ambiţios de a deveni o fabrică verde, inovatoare şi sustenabilă cu ţinta de a atinge aproape de zero emisii şi deşeuri cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generaţie. În perioada următoare, ne vom concentra pe creşterea mixului de producţie în favoarea produselor cu valoare adaugată mare şi foarte mare şi pe continuarea investiţiilor în eficienţă energetică."
"Suntem încântaţi că am avut ocazia să contribuim la pregătirea Raportului de Sustenabilitate aferent anului 2019 al Grupului ALRO, un Grup cu tradiţie în sectorul aluminiului, care în ultimii ani a demonstrat că sustenabilitatea şi inovaţia joacă un rol important în dezvoltarea sa", a declarat echipa de management a INNOVA Project Consulting.
Grupul a continuat în 2019 să implementeze programe de eficienţă energetică şi să integreze principiile economiei circulare în activitatea sa prin investiţii extinse în cercetare şi dezvoltare, două exemple fiind proiectul ALUM de a transforma şlamul roşu într-un produs viabil pentru alte industrii, precum şi parteneriatul ALRO cu Rio Tinto Aluminium Pechiney în ceea ce priveşte implementarea unui nou model de cuvă de electroliză cu un consum redus de energie care are la bază tehnologia AP12LE, care se estimează că va creşte semnificativ eficienţa energetică a Companiei.
Potrivit comunicatului, în aceeaşi direcţie de eficientizare, reducere a efectelor activităţii Companiei asupra mediului şi valorificarea de noi oportunităţi, ALRO a continuat să îşi mărească volumul de deşeuri de aluminiu reciclate şi retopite, atingând un nivel de 400.000 tone de deşeuri prelucrate din 2013 şi un nivel de 10 milioane de tone de aluminiu electrolitic produs din 1965, când şi-a început producţia. Unul dintre obiectivele principale ale Companiei este creşterea capacităţii totale de procesare a Eco-Topitoriei la 100.000 de tone pe an. Prin prelucrarea deşeurilor de aluminiu şi creşterea ratei de reciclare, ALRO îşi reduce dependenţa de energia utilizată şi achiziţionată, deoarece consumul de energie pentru cantităţile suplimentare reciclate scade cu 95% în comparaţie cu aluminiul electrolitic. În acest fel, ALRO îşi creşte competitivitatea prin utilizarea celor mai bune tehnologii disponibile, şi care sunt în conformitate cu cerinţele UE pentru crearea unei industrii a aluminiului circulare şi durabile.
Prin investiţiile în tehnologia de produs, ALRO a obţinut o eficienţă energetică de 99% pentru tehnologia utilizată în electroliză, iar conform studiilor, Grupul se va situa în top 4 la nivel european din punct de vedere al eficienţei energetice în cadrul secţiei de electroliză. Parte a aceluiaşi program de eficientizare a activităţii şi de refolosire a resurselor, Compania a implementat diferite proiecte care au permis îmbunătăţirea sistemului de gestionare al apei, optimizarea producţiei acesteia, precum şi tratarea şi reutilizarea a aproape 90% din apa utilizată.
Fiind unul dintre pilonii economiei româneşti, Grupul ALRO are o responsabilitate deosebită atât pentru mediu, cât şi pentru societate. Din acest motiv, echipa de management are o abordare holistică asupra sustenabilităţii şi întregului lanţ de aprovizionare. Prin urmare, ALRO încearcă să asigure un mediu de afaceri local etic, sigur şi sănătos, având peste 3.600 de furnizori la nivelul Grupului. Activitatea de aprovizionare a Grupului generează anual cheltuieli semnificative care sunt redirecţionate în principal la nivel local, asigurând astfel prosperitatea comunităţilor în care Grupul activează. Mai mult, în contextul COVID-19, Grupul şi-a reafirmat angajamentul faţă de societate, angajaţi şi familiile lor şi a făcut mai multe donaţii în bani şi echipamente medicale atât instituţiilor locale, cât şi celor naţionale implicate în prevenirea şi combaterea răspândirii coronavirusului, a adăugat sursa.