Grupul BEI a sprijinit cu 865 milioane euro proiecte din România, în 2019

A.V.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 14 februarie 2020

Grupul BEI a sprijinit cu 865 milioane euro proiecte din România, în 2019

Grupul Băncii Europene de In­­vestiţii, compus din Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi filiala sa, Fondul European de Investiţii (FEI), a acordat României, anul trecut, 865 de milioane de euro sub formă de împrumuturi, garanţii, capital de risc şi microfinanţare.

Instituţia a informat, ieri, că susţinerea sectoarelor public şi privat în domenii precum industria, energia, educaţia şi serviciile, şi facilitarea investiţiilor din firmele mai mici, reprezintă în total circa 0,4% din PIB-ul României pe anul trecut.

Vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a declarat ieri, la Bucureşti, într-o conferinţă de presă, că 10.200 de firme au beneficiat de operaţiunile Grupului BEI şi au fost susţinute aproximativ 107.000 de locuri de muncă.

Domnia sa a precizat: "Anul trecut, grupul BEI a oferit economiei româneşti un sprijin de 865 milioane euro, pentru proiecte implementate în sectoarele public şi privat şi pentru IMM-uri în parteneriat cu bănci comerciale. Datorită finanţării inovatoare cu garanţie FEIS, parte importantă a Planului de Investiţii pentru Europa, am finanţat proiecte vizând dezvoltarea educaţiei, infrastructura de apă şi energie, precum şi investiţii menite să îmbunătăţească producţia şi managementul din industria alimentară. În serviciile de consultanţă, printre altele, cooperarea noastră cu autorităţile locale a facilitat aprobarea de cofinanţări nerambursabile ale Comisiei Europene pentru proiecte româneşti în valoare de 2,5 miliarde de euro în 2019".

De la lansarea FEIS până la sfârşitul anului 2019, în România au fost aprobate proiecte susţinute de FEIS în valoare de 735 milioane euro, estimându-se că acestea vor mobiliza investiţii în valoare de 3,1 miliarde de euro.

În 2019, BEI a finanţat, cu garanţii FEIS, următoarele proiecte: un împrumut de 25 milioane euro pentru Universitatea Politehnica din Bucureşti, pentru a mări calitatea, eficienţa şi eficacitatea proceselor de învăţare şi cercetare; un împrumut de 12 milioane euro acordat Companiei Regionale de Apă Alba pentru finanţarea reabilitării şi extinderii serviciilor de aprovizionare cu apă şi de canalizare din judeţul Alba, la care s-au adăugat fonduri europene; un împrumut de 27,5 milioane euro pentru a susţine extinderea, reabilitarea şi modernizarea spaţiilor de producţie şi depozitare de produse alimentare şi băuturi ale Grupului Maspex din Giurgiu, Vălenii de Munte şi Vatra Dornei; un împrumut de 7,5 milioane euro către societatea de origine britanică Winnow din domeniul gestionării deşeurilor alimentare pentru dezvoltarea şi introducerea de soluţii software şi hardware care să sprijine personalul unităţilor profesionale de alimentaţie publică în a monitoriza cantităţile şi compoziţia deşeurilor alimentare; un împrumut de 100 milioane euro acordat Transgaz pentru construirea unei noi conducte care va conecta resursele de gaze naturale ale României din Marea Neagră atât cu reţeaua naţională de trans­port de gaze naturale, cât şi cu gazoductul BRUA. Totodată, o investiţie de 13 milioane euro a fost direcţionată către operatorul de servicii alternative de transport Bolt pentru a-şi îmbunătăţi activitatea de cercetare şi dezvoltare.

Pentru susţinerea dezvoltării urbane, în 2019, banca a acordat împrumuturi de 66,4 milioane de euro pentru programele de investiţii privind eficienţa energetică din sectoarele 2, 4 şi 6 ale municipiului Bucureşti. În total, 883 de clădiri de locuinţe şi 19 clădiri publice vor beneficia de îmbunătăţirea eficienţei energetice prin aceste investiţii.

De menţionat că BEI a încheiat contracte de împrumut în valoare de 185 milioane de euro cu patru instituţii financiare partenere, îmbunătăţind în continuare accesul IMM-urilor şi al autorităţilor locale din România la finanţare BEI. Aceste linii de credit vor susţine infrastructura locală, protecţia mediului, energia, cercetarea, dezvoltarea şi inovarea, precum şi serviciile, inclusiv turismul.

FEI a angajat în total 416 milioane de euro pentru 24 de operaţiuni, obiectivul urmărit fiind mobilizarea a 1,034 miliarde de euro. În 2019, de operaţiunile FEI în Româ­nia au beneficiat aproximativ 8.200 de întreprinderi, fiind sprijinite circa 53.600 de locuri de muncă.

BEI va aloca mai mulţi bani pentru proiectele de energie curată

Banca Europeană de Investiţii (BEI) nu va mai finanţa proiecte privind producerea de energie din combustibili fosili, ceea ce înseamnă că mai mulţi bani vor fi direcţionaţi către investiţii în energia verde, iar România va putea beneficia de această oportunitate, a declarat, ieri, Andrew McDowell, vicepreşedintele instituţiei.

BEI a anunţat recent că nu va mai finanţa proiecte privind combustibilii fosili din 2022.

Andrew McDowell a subliniat: "Este important să priviţi acest lucru ca pe o oportunitate, nu ca pe o provocare. BEI a oferit 2 miliarde de euro până acum pentru combustibilii fosili, iar aceşti bani sunt acum disponibili pentru proiectele de energie curată. Vrem să sprijinim ambiţiile tuturor statelor membre să-şi accelereze tranziţia către energia curată şi lucrăm în strânsă legătură cu administraţiile să reducem emisiile de gaze, ceea ce înseamnă o capacitate mai mare de energie regenerabilă. Vrem să sprijinim aceste ambiţii ale României. Vrem să vedem că întregul proiect verde al României este o oportunitate economică".

Noi acorduri de finanţare din partea BEI

BEI a informat că ieri au fost semnate mai multe acorduri, care presupun: acordarea unei sume de 14 milioane de euro pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a 475 de clădiri din sectorul 4 al Capitalei; acordarea a 31,1 milioane de euro pentru a susţine retehnologizarea aprofundată a 12 instituţii publice, reabilitarea termică a 8 clădiri de locuinţe şi construirea a 7 şcoli noi cu consum de energie aproape zero în sectorul 6; împrumut intermediat către ProCredit România de 15 milioane de euro pentru îmbunătăţirea accesului la finanţare pe termen lung al IMM-urilor (20% din împrumut vizează proiectele legate de schimbările climatice, eficienţă energetică, reducerea emisiilor şi gestionarea deşeurilor).

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: "Proiectele finanţate de BEI - un catalizator pentru dezvoltare"

România continuă să aibă nevoie de strategii solide, bazate pe investiţii în domenii prioritare, dar în acelaşi timp se preocupă de păstrarea echilibrului macroeconomic, a declarat, ieri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Domnia sa a adăugat: "Proiectele finanţate de BEI s-au dovedit a fi un catalizator pentru dezvoltare şi cu efecte de multiplicare în toate sectoarele. Totuşi, România continuă să aibă nevoie de strategii solide, bazate pe investiţii în domenii prioritare, cum ar fi infrastructura, sănătatea şi alte domenii în strânsă legătură cu alte state europene. Acest lucru presupune provocări, dar şi oportunităţi. Ultimul raport BEI se referă la contextul ratelor de dobândă reduse care oferă un sprijin pentru investiţii în infrastructura smart, digitalizare pentru economie digitală, fintech şi combatrea riscurilor climatice. De la aderarea la Uniunea Europeană şi până în 2018, România a accesat mai mult de 21 de miliarde de euro din fonduri europene pentru a compensa discrepanţele şi pentru convergenţa economică. BNR a desfăşurat o cercetare asupra acestora şi a constatat o creştere de 1% din PIB pe structura fondurilor de coeziune, iar asupra mediului de afaceri, de 3%. Asta arată eforturile pe care România le face pentru a garanta îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene. România se preocupă de păstrarea echilibrului macroeconomic".

Guvernatorul BNR a menţionat că, pe segmentul investiţiilor străine directe, România are o imagine mixtă, ca urmare a presiunilor continue asupra creşterii economice, care au condus la o realocare a investiţiilor din cauza nesiguranţei geopolitice şi a dificultăţilor economice din întreaga lume.

Sondaj BEI: Doar 71% dintre firmele româneşti au investit în ultimul an, faţă de 85% la nivelul UE

Activitatea investiţională din România rămâne una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, în contextul în care doar 71% dintre firmele româneşti au inves­tit în ultimul exerciţiu financiar, faţă de 85% la nivelul UE, conform sondajului de investiţii al BEI, prezentat ieri.

Analiza arată că deficitul de investiţii persistă, în ciuda creşterii economice puternice din ultimii ani, bazată pe consum, iar incertitudinea cu privire la viitor, infrastructura neadecvată şi indisponibilitatea personalului calificat sunt principalele bariere în calea investiţiilor.

Conform sondajului, diferenţele de productivitate în cadrul firmelor româneşti sunt accentuate, majoritatea firmelor rămân cu performanţe reduse şi doar 14% reuşesc să crească semnificativ productivitatea.

"România trebuie să investească în inovaţie şi în noi tehnologii pentru a creşte productivitatea şi a evita capcana competitivităţii scăzute. Investiţiile sunt necesare şi pentru a stimula tranziţia spre o economie ecologică şi circulară", potrivit sondajului.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb