Grupul de firme Somaco finalizează proiectul "Modernizarea fabricii de BCA din Adjud"

Comunicate de presă #Construcţii / 15 mai 2016

Grupul de firme Somaco finalizează proiectul "Modernizarea fabricii de BCA din Adjud"

Valoarea proiectului se ridică la peste 1.800.000 euro

Somaco a finalizat pe 30 aprilie 2016 implementarea proiectului de modernizare a fabricii de beton celular autoclavizat din Adjud.

Proiectul a fost finanţat din fonduri Somaco (peste 51%) şi din fonduri nerambursabile acordate de către Guvernul Norvegiei (Norway Grants) prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România (49%).

« În urmă cu un an, când a demarat proiectul, unul dintre obiectivele noastre pe termen scurt a fost creşterea eficienţei producţiei şi îmbunătăţirea calităţii produselor prin alinierea echipamentelor fabricii din Adjud la standarde moderne, similare sau superioare competiţiei. Fabrica de BCA de la Adjud a fost pusă în funcţiune în 1975. În anul 2009, imediat după achiziţia fabricii de către Somaco Grup Prefabricate, am început un proces de retehnologizare şi de înlocuire a echipamentelor uzate moral şi fizic. Din păcate, criza economică, care a afectat întreaga industrie şi în special sectorul construcţiilor, ne-a pus în situaţia de a încetini ritmul de implementare a investiţiilor. Cu ajutorul finanţării oferite de Guvernul Norvegiei, am putut accelera planul nostru iniţial de investiţii şi am lansat astfel, în mai 2016, sistemul de zidărie şi termoizolaţie cu BCA premium şi ecologic», declară Sorin Miron, directorul general al grupului de firme Somaco.

Obiectivele proiectului, care răspund în egală măsura principiilor programului Inovare Verde în Industria din România cât şi strategiei Somaco, au fost: reducerea cu minim 30% a consumului actual de resurse (energie si, mai ales, gaze naturale) în fabrica Adjud; scăderea procentului de deşeuri al fabricii Adjud cu 50% faţă de nivelul actual; generarea unui impact pozitiv asupra comunităţii (îmbunătăţirea condiţiilor de securitate în munca şi a condiţiilor de muncă în general).

Proiectul a fost implementat la Adjud cu ajutorul mai multor subproiecte, care au avut ca scop înlocuirea unor echipamente cheie din procesul de producţie, menite să contribuie la indeplinirea obiectivelor proiectului - reducerea consumului de energie electrică şi termică, creşterea calităţii produsului, protecţia muncii si a mediului înconjurător, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Preocuparea pentru ecologie s-a concretizat prin achiziţionarea de echipamente pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din hala de producţie şi prin organizarea la Adjud a unei Zile Verzi, ocazie cu care s-au plantat în fabrică peste 2500 arbuşti şi flori.

« Mulţumesc tuturor partenerilor implicati în acest proiect. În special Guvernului Norvegiei şi operatorului de program Innovation Norway, care ne-au dat posibilitatea să desfăşuram acest proiect într-o manieră accelerată, care au arătat deschidere atât pentru aspecte tehnologice cât şi ecologice şi sociale, care au dovedit flexibilitate în acordarea sprijinului lor, extins pe parcursul derulării proiectului. Le mulţumesc tuturor membrilor echipei de proiect Somaco si tuturor angajatilor fabricii Adjud pentru implicare, pentru dorinţa şi efortul lor ca proiectul să devină posibil. Este lăudabilă contribuţia partenerilor acestui proiect (Hess, Mico Electro, Wiessman, Electrometal, EvroPro Systems), care au petrecut săptămâni şi luni alături de Somaco, pentru a pune în funcţiune şi opera la parametri optimi echipamentele noi. Nu în ultimul rând le mulţumesc consultanţilor si auditorilor noştri, care au contribuit la succesul acestui proiect », menţionează Sorin Miron.

În acest moment investiţia se află în perioada de stabilizare, în care Somaco urmăreşte atingerea obiectivelor propuse. După finalizarea investiţiei, Somaco va obţine atât avantaje concurenţiale - imbunătăţirea calităţii produsului BCA, creşterea eficienţei şi optimizarea costurilor de producţie, cât şi beneficii ecologice - protecţia mediului prin reducerea cantităţii de deşeuri şi a consumului de resurse şi beneficii sociale - protecţia muncii, responsabilitate socială, îmbunatăţirea condiţiilor de muncă, preocupare pentru un mediu verde şi curat.

« În următorii ani ne propunem stabilizarea producţiei la nivelul optim de eficienţă şi consolidarea poziţiei în piaţă pentru segmentul de BCA, prin fidelizarea partenerilor actuali şi prin cresterea satisfacţiei clienţilor finali ai produselor Somaco. O altă prioritate a mandatului meu este dezvoltarea durabilă: dezvoltarea personalului, sănătatea şi securitatea în muncă, protecţia mediului şi responsabilitatea socială. În acest sens, doresc să continuăm în toate fabricile acţiunile de ecologizare, înverzire şi responsabilitate socială», adaugă Sorin Miron.

Prin Norway Grants şi EEA Grants, Norvegia contribuie la reducerea disparităţilor socio-economice şi la întărirea relaţiilor bilaterale cu ţările beneficiare din Europa. Norvegia cooperează strâns cu Uniunea Europeană prin Acordul privind Spaţiul Economic European (EEA).

Pentru perioada 2009-14, contribuţia Norvegiei este de 1.7 miliarde euro. Fondurile sunt disponibile pentru ONG-uri, instituţii de cercetare şi de învăţământ, pentru sectorul public şi cel privat din 12 ţări care au aderat recent la UE, precum şi Grecia, Portugalia şi Spania. Există o largă coorperare cu entităţi din Norvegia şi activităţile pot fi implementate până în anul 2016.

Ariile principale de susţinere sunt: protecţia mediului şi schimbarea climatică, cercetare şi burse, sociatatea civilă, sănătate şi copii, egalitate între sexe, justiţie şi patrimoniu cultural.

Grupul de firme Somaco reuneşte societăţile Somaco Grup Prefabricate SRL, Somaco Structuri Prefabricate SRL şi Somaco Antrepriză SRL; deţine 5 fabrici pentru prefabricate din beton la Buzău, Roman, Teiuş, Târgovişte şi Timişoara şi o fabrică unde se produce sistemul de zidărie şi termoizolaţie din BCA - la Adjud.

Cu o cifră de afaceri de 36 milioane euro în anul 2015, grupul de firme Somaco este unul dintre cei mai mari producători de prefabricate din beton utilizate în domeniul infrastructurii rutiere, electrice şi de apă canal, precum şi al construcţiei centrelor comerciale, halelor logistice sau de producţie din ţară. Deasemenea, Somaco este unul dintre cei mari producători de beton celular autoclavizat (BCA) din ţară, liderul pieţei din regiunea Moldova.

În ultimii ani, Grupul Somaco a investit peste 24 milioane de euro pentru extinderea capacităţii de producţie şi a gamei de produse, pentru retehnologizare şi instruirea personalului, fiind unul dintre cei mai dinamici investitori de pe piaţa materialelor de construcţii în perioada 2009-2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb