GRUPUL DE INVESTIGAţII POLITICE ACUZĂ Sponsorul lui Dinamo face afaceri cu bani publici

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Sport / 9 februarie 2006

Contracte de 750.000 de dolari de la MAI pentru sponsorul clubului sportiv pe care îl patronează

Vasile Turcu, acţionar, sponsor şi administrator al clubului Dinamo, a primit din partea Ministerului de Interne două contracte în valoare totală de peste 21 miliarde de lei vechi, pentru lucrări de reparaţii la clădirea Inspectoratului General al Poliţiei, potrivit lui Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice (GIP).

Prin intermediul unui raport transmis presei, GIP subliniază faptul că, în toamna anului 2005, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a organizat două licitaţii, în vederea atribuirii unor lucrări de reparaţii la sediul central al Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), situat pe şoseaua Ştefan cel Mare. Ambele proceduri au fost cîştigate de societatea "Romconstruct Holding Grup". Primul contract, în valoare de peste 3,6 miliarde de lei vechi, a fost semnat de MAI şi de firma "Romconstruct", în data de 31 august 2005.

În ziua de 9 septembrie 2005 a fost semnat al doilea contract, pentru acelaşi tip de lucrări, dar cu o valoare mult mai mare, adică 17,9 miliarde de lei vechi, susţine Mugur Ciuvică. Astfel, valoarea totală a celor două contracte atribuite de MAI firmei "Romconstruct" depăşeşte 750.000 de dolari. Domnia sa precizează că, în luna iunie 2005, acţionarii Clubului Dinamo, care aparţine MAI, au anunţat că vor aduce fiecare cîte un milion de dolari la club. Numai că, precizează preşedintele GIP, la două luni de la acest anunţ, firma lui Vasile Turcu (acţionar al clubului), a primit de la MAI un contract de peste 750.000 de dolari, adică trei sferturi din suma cu care Turcu se angajase să susţină clubul Ministerului de Interne.

GIP apreciază că aceste contracte încheiate între ministerul condus de Vasile Blaga şi societatea "Romconstruct Holding Grup" "ridică mari semne de întrebare": "Mai întîi, pentru că este cel puţin ciudat că tocmai acţionarul şi sponsorul clubului Dinamo să fie cel care primeşte contracte cu bani publici din partea Ministerului de Interne. În al doilea rînd, pentru că antecedentele lui Vasile Turcu în privinţa contractelor cu statul ar fi trebuit să stîrnească unele bănuieli repre-zentanţilor ministerului".

La sfîrşitul lunii iunie 2005, Mona Muscă, fost ministru al Culturii şi Cultelor, a spus că va cere Curţii de Conturi şi Parchetului să ancheteze contractul primit de firma menţionată, pentru realizarea de reparaţii la clădirea Operei Naţionale din Bucureşti.

Mona Muscă făcea referire la faptul că, în anul 2001, Opera Naţională, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor, încheiase un contract în valoare de 509 milioane de lei vechi cu firma "Romconstruct Holding", pentru "reparaţii curente", menţionează Mugur Ciuvică. Ca şi în cazul contractului pentru repararea clădirii Inspectoratului General al Poliţiei, firma lui Vasile Turcu fusese aleasă pentru că oferise "preţul cel mai scăzut". Numai că, pînă în 2003, în urma încheierii a 16 acte adiţionale la contractul iniţial, Ministerul Culturii a ajuns să plătească firmei "Romconstruct" uriaşa sumă de 146 miliarde lei, adică de 286 de ori mai mult.

Vasile Turcu a mai primit contracte pentru renovarea Muzeului Naţional de Istorie a României, a Muzeului Ţăranului Român şi a Operei din Cluj. De asemenea, a fost beneficiarul unor afaceri controversate, prin care a intrat în posesia a jumătate dintre fos-tele ICRAL-uri din Bucureşti.

Referitor la raportul transmis presei de GIP, Serviciul de Comunicare Publică din cadrul MAI a precizat că, la cele două licitaţii organizate în anul 2005 (pentru "reparatii capitale Corp B Institutul de Criminalistică şi Centrul de Comunicaţii şi Informatică" şi "reparaţii capitale depozite Leaota") s-au prezentat 11 şi, respectiv 15 firme, dintre care au fost selectate 4 şi, respectiv 8 societăţi. În fişa de date, criteriul ales a fost "preţul cel mai scăzut", firma cîştigătoare pentru ambele contracte fiind societatea "Romconstruct Holding Grup". La aceste contracte, precizează comunicatul MAI, nu au fost încheiate acte adiţionale şi, în prezent, sînt în derulare, cu respectarea tuturor condiţiilor stipulate. Termenele de finalizare sînt 31 iunie şi, respectiv 15 noiembrie 2006.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb